Kemik dansitometri kemik mineral yoğunluğunu değerlendirmede standart bir yöntemdir. Kemik kaybının çabuk ve ağrısız ölçümünü sağlar. Ölçümde sıklıkla sol kalça ve bel kemiğinin L1-L4 bölümü kullanılır.
Kemik ölçümü, kemik yoğunluğunu belirlemek için geliştirilmiş özel bir cihazla gerçekleştirilir. Cihaz x ışınlarını kullanarak hastanın kalça kemiği ve L1-L4 omurgaları görüntülenir. Kemik erimesinin tespit edilmesi için bu iki kemik tercih edilmektedir. Daha sonra hasta yatırılır.
İnsanda 7 adet boyun, 12 adet sırt ve 5 adet bel omuru bulunuyor. Bel bölgesinde yer alan omurlar Lomber vertebra olarak bilinir ve L1, L2, L3, L4 ve L5 olarak adlandırılıyor.
Lomber ( bel ) bölgede 5 adet omur vardır, bunlar tıbbi terminolojide kolaylık olması için L1 den L5 e kadar numaralandırılarak ifade edilirler. Örneğin L4 - L5 kısaltmasıyla 4. ve 5. bel omuru kastedilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Kalça-bacak ağrısı:
Örneğin L5-S1 mesafesinde sağda bir fıtık varsa hasta genellikle sağ kalça ağrısı ile başvurur. Fıtık L4-5 sol tarafta ise, hasta sol bacak ağrısı ile doktora başvurur çünkü L5 siniri bacak dış yanının duyusundan sorumludur.
Örneğin;4.ve 5.bel omurgaları arasında bulunan kıkırdak yerinden kaymışsa L4-5 disk hernisi adını alır.Sağ bacağa ağrı vuruyorsa sağ L4-5, sol bacağa vuruyorsa sol L4-5 disk hernisi olarak adlandırılır.
Kompresyon fraktürü (kompresyon kırığı) en sık görülen omurga kırığı tipidir. Bu tür kırıklarda, omurganın ön bölgesinde çökme meydana gelir. En sık L1 ve T12 omurga (vertebra) kemiklerinde çökme kırığı meydana gelir. Bu kırıkta oluşan çökme sonucu omurgada kamalaşma oluşur.
Belimizde 5 adet omur (Lomber - L) bulunmaktadır. Bu omurlar tıp dilinde L1, L2, L3, L4 ve L5 olarak adlandırılır. En altta bulunan kuyruk sokumu kemiği ise Sakrum (S) olarak isimlendirilmektedir. Diskler de iki omur arasında olan yastıklar olduğundan; L1-2, L2-3, L3-4, L4-5 ve L5-S1 olarak tanımlanmaktadır.
Örneğin birinci, ikinci ve üçüncü bel sinirleri (L1, L2, L3) kalça ve kalça ile diz arasını, 4. bel siniri (L4) diz çevresini, 5. bel siniri (L5) baldır, ayak üstü ve başparmağı ve en alt bel bölgesinden çıkıp siyatik siniri oluşturan S1 siniri kalçadan topuğa kadar bacak arkasında ve ayak tabanında ağrı ve uyuşukluk ...
Kemik yoğunluğu ölçümü, kemik taraması yapan hastaneler tarafından radyoloji birimlerinde yapılmaktadır. Kemik yoğunluğu ölçümünü ortopedi, fizik tedavi, kadın hastalıkları ve doğum bölümleri doktorları talep ederler.
Belli standart sayılar kullanılarak altında veya üzerinde denilir. T skoru -1 in üzerinde ise kemik yoğunluğunuz normal demektir. -1 ile -2,5 arasında ise osteopeni denen normal ile osteoporoz arasındaki durum demektir. -2,5 altında ise osteoporoz var demektir.
Eğer T skoru -2,5 değerinin altında olduğu durumlara osteoporoz denilmektedir. T skoru değeri -1 ile -2.5 arasında ise tam kemik erimesi yani osteoporoz denilmemekte ama osteopeni yani kemik erimesinin başlangıcı denilmektedir. T skoru -1'in üzerinde ise değer normaldir.
Kemik ölçümü testi, kemik yoğunluğu sorunu yaşayan kişilere yapılan tıbbi görüntüleme yöntemlerinden biridir. Testin amacı, kemiklerin yoğunluğunu yani mineral miktarını belirlemektir. Kemiklerde mineral eksikliği veya mineral kaybı pek çok hastalığa neden olabilir. Bu hastalıkların başında ise kemik erimesi gelir.
Çekim en fazla 10 dakika sürer ve çekim sonrasında sonuç raporu genellikle yarım saat içerisinde hastaya verilir. Ölçümün yapılacağı gün hastanın aç veya tok olması fark etmez.
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
Omuriliği kesen veya omurilikteki sinir yollarını tahrip eden bir yaralanma kalıcı felce neden olurken, omuriliği sıkıştıran künt yaralanma günler, haftalar veya aylar sürebilen geçici zayıflığa neden olabilir. Bazen ödem olduğundan daha şiddetli omurilik felcini düşündüren semptomlara neden olur.
Çoğu omurga kırığı 12 hafta boyunca korse ile immobilizasyon desteği sağlanarak tedavi edilir. Bu destek, ağrıyı azaltmaya ve deformiteyi önlemeye yardımcı olur. Omurga kırığı kaynama süresi normal koşullarda korse kullanımının yeterli olduğu vakalarda yaklaşık 12 haftadır denilebilir.
Tedavi planı kırığın şiddetine göre yapılmaktadır. Omurga kırığı ameliyatı her zaman gerekli olmayabilir. Bazı omurga kırıklarında korse kullanımı gibi ameliyatsız yöntemler fayda sağlamaktadır. Osteoporoza bağlı omurga çökme kırıkları dâhil birçok kırık 6-12 hafta boyunca korse kullanımı ile tedavi edilebilmektedir.
Tedavinin amacı, normal fizyolojik yüklenmeler ile zarar görmeyecek bir omurga elde etmek ve hastaların kısa zamanda eski günlük aktivitelerine geri dönebilmeleridir. Bu doğrultuda kemikleri birbirine bağlayan yumuşak dokuları yaralanmadan etkilenmeyen hastalar, yatak istirahati ve korse ile tedavi edilebilmektedir.
Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman; yeniden eski haline dönerek iyileşmesi pek çok faktöre bağlıdır. Örneğin; büyüme, antioksidanlar, kemiği yıkan ve yeniden yapan hücreler, hormonlar ve aminoasitler gibi pek çok faktör kırılan kemiğin iyileşmesinde büyük role sahiptir.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
L4-L5 bel fıtığı, L4 omuru ile L5 omuru arasındaki diskin fıtıklaşmasını ifade eder. L5-S1 bel fıtığı ise, L5 omuru ile sakrum arasındaki diskin fıtıklaşmasıdır.
Kalça osteoartrit ağrısı bacağa yayılabilir ve yan diz ağrısı olarak kendini gösterebilir.. Fıtık kaynaklı kalçadan ya da belden bacağa vuran ağrı genellikle tek taraflıdır. Ağrı yürüme veya çömelme gibi bele yük bindiren hareketlerle artabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri