Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
Beyaz lahana neden gaz yapar? Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız. Gerekli vitaminler bir süre farklı sebzelerden almalısınız. Lahana çeşitlerinde sülfür bulunduğu için tüketme durumunda gaz kaçınılmaz son olabilir.
Ayrıca Lahana suyu fazla tüketildiğinde içeriğindeki kükürt nedeniyle gaz ve şişkinlik de yapabilir.
Lahana sebzesi, yapısı gereği gazlı bir tür olduğundan dolayı emzirme dönemindeki annelerde sütü etkileyeceği için önerilmez.
Emziren annelerin lahana çorbası diyetini uygulamaları sakıncalıdır. Anne sütünün kalitesini ve miktarını azaltan lahana çorbası diyeti yerine yeterli ve dengeli beslenerek sağlıklarını korumaları önerilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Bebeğiniz için gaz yapmayan besinler arasında: kuru meyve, çörek otu, ceviz, fındık, badem ve yulaf ezmesinin yanı sıra çok aynı zamanda oluşan gazın da yok olmasını sağlayan rezene bulunur.
İnek sütü gaz yapabilir!
İnek sütündeki proteinler emzirme yoluyla bebeğe geçerek bebekte gaz sancısına neden olabilir. Bebeğiniz inek sütü nedeniyle gaz sancısı çekiyorsa yoğurt tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek oldukça fazla lif içerir ve fazla tüketilmesi gaz oluşumuna neden olur.
Beyaz lahananın zararı olmasa da fazla tüketimi ile zararlar meydana gelebilir. Eğer fazla lahana suyu tüketimi yapılırsa vücuttaki su oranı azalır. Fazla lahana tüketmek gaz ve şişkinlik gibi mide sorunlarına yol açar. Çok fazla lahana suyu tüketimi idrar yolu enfeksiyonuna ve tahrişe neden olabilir.
Salatada kullanacağınız mor lahananın gaz yapmaması içinse doğradıktan sonra tuz ve limonla bir süre ovabilirsiniz. Ovduktan sonra lahanayı durulamadan salataya ekleyebilirsiniz. Aman dikkat, salataya ekstra tuz atmayın sakın, yoksa fazla tuzlu olur ve yiyemezsiniz.
Bağırsaktaki yararlı bakteriler konusunda da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Bu özelliği sayesinde de lahana, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor. A vitamini içerdiği için düzenli olarak tüketildiğinde göz sağlığını olumlu yönde etkiliyor.
Haşlanmış ve Tavada Yumurta Gaz Yapar mı? (
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Özellikle sezaryen doğumdan sonra oluşan gaz sorunu için kimyon çok yardımcıdır. Anne sütü bebeği de etkilediği için şişkinlik ve gaz sorununa iyi gelecektir.
Rezene çayı. Bir çay kaşığı rezene çayı bebeğinizin gaz sancılarının dinmesini sağlayabilir. Bebeğin bu çayı içmesini istemeyen anneler ise çayı kendileri içebilir. Her ne kadar anne sütüne yenilen ve içilen şeylerin karıştığı kanıtlanmasa da bu yöntemi denemek yarar sağlayabilir.
Kaç aylık olana kadar bebekler gaz probleminden şikayetçidir? Bebeklerin gaz problemleri genellikle 3–4 aylıkken kendiliğinden geçer.
Lahanagiller kışın yetişir, kış aylarında bu sebzeler yerine pazı, ıspanak, pırasa gibi gaz yapmayan sebzeleri tercih edebilirsiniz.
Anne gazlı içecek tüketirse bebekte gaz olmaz. Gazlı içecekler, sıkıştırılmış karbondioksit içeren sıvılardır. Bunlar içildiğinde açığa çıkan serbest karbondioksit midede gaz baloncukları şeklinde şişkinliğe yol açar. Ancak bu gaz baloncuklarının süt yoluyla bebeğe geçmesi fiziksel olarak imkansızdır.
Emzirme sırasında da ek gıda döneminde de tüketildiğinde gaz yapıcı içeriği ile rahatsızlık veren lahana eğer doktor onayı ile tüketilecekse patatesle pişirilip yenebilir. Ancak asıl önerilen lahana sebzesinde ki vitamin ve mineraller başka besinlerle karşılanmalıdır.
Patates gibi lifli ya da posalı gıdalarla şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı bir şekilde gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi önemli ölçüde kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz bir şekilde tüketildiği zaman gaz yapar.
Anne sütünü arttırıcı besinler arasında yeşil mercimek, nohut, bakla ve bezelye gibi kuru baklagiller ve bulgur bulunur da bulunuyor, Bu besinler, içeriklerinde yer alan fitoöstrojenler sayesinde etkili oluyorlar.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri