Lahana sebzesi genel olarak yağışı ve nemi seven bir bitkidir. Ilıman iklimler, lahanaların yetişebilmesi için en uygun iklim koşulları olabilir. Ilıman iklimlerde yıllık sıcaklık farkları çok fazla değildir.
İklim istekleri bakımında seçici bir bitki değildir. Lahana yetiştiriciliği için optimal sıcaklık 12-23 °C derece arasındadır. Tohumlar çimlenip 3-4 yapraklı olana kadar düzenli olarak sulama yapılması lazımdır.
Lahana, genellikle serin havayı tercih eden dayanıklı bir sebzedir. Çoğunlukla, ideal sıcaklık oranı 7 ila 23°C arasındadır. Dona dayanıklı bir bitkidir ve -6°C'ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Organik maddece zengin topraklarda ideal yetişirler. Su tutma kapasitesi yüksek, drenajı iyi, derin kumlu tınlı toraklarda başarılı yetiştirilirler. Yetiştirme Teknikleri: Karnabahar serin iklim sebzesi olduğu için yaz sonu sonbahar kış ve erken ilkbahar döneminde yetiştirilir.
İklim koşulları ve toprak yapısı uygun olan yerlerde yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Ülkemiz de Niğde İlinin Bor İlçesinin Kaynarca Köyünde 50.000-70.000 adet beyaz lahana rekor şekilde üretilmekte ve kalite bakımından birinci sırada olup, Kaynarca Köyünde yıllık üretim 15-20 milyon baş olduğu tahmin edilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
Lahana tohumunun sağlıklı bir şekilde çimlenme aşamasına geçmesi için nem kontrolünün yapılarak sulanması gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle de genel olarak sabahları veya öğlen ısının yükselmesi ile birlikte her gün sulanması gerekmektedir.
Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir.
Öncelikle lahana aslında birçok mevsimde yetişebilir. Ancak ideal olan mevsimin kış ve güz olduğunu söyleyebiliriz. Ay olarak bakıldığında ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarından bahsetmek mümkündür. Bu aylarda çok güzel lahanalar yetiştiğini görebilirsiniz.
Lahana toprağın üstünde yetişen bir bitkidir. Marul gibi kökleri toprak altındadır.
Toprağın nemli olması ama ıslak olmaması önemlidir. Bitkiler aşırı suya dayanıklı değildir, dolayısıyla aşırı sulama yapmamaya dikkat etmeliyiz. Lahananın, düzgün gelişmesi, sağlam baş oluşturması ve yüksek kalitede yaprak üretmesi için düzenli olarak sulama yapmak gerekir.
Lahana, kökeni Avrupa olarak tahmin edilen ve yaygın olarak bilinen bir mahsuldür. Ancak, lahana üretimi son yüzyıldır tüm dünyada popüler olmuştur.
Bir dekardan 2-8 ton arasinda lahana hasat edilebilir. Ortalama olarak bir dekar alanda 2000 civarinda lahana bitkisi bulunur.
Lahana yüksek oranda; C vitamini, K vitamini ve A vitamini içerir. Ayrıca; pantotenik asit (B5 vitamini), piridoksin (B6 vitamini), tiamin (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini) niasin (B3 vitamini) gibi temel vitaminler bakımından da zengindir.
Lahana yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık 15-21 °C derece arasıdır. 15 °C derecenin altında ve 21 °C derecenin üstünde gelişme oldukça yavaşlar. –2 , -3 °C derece ve altındaki sıcaklıklarda fideler zarar görür. Baş bağlama devresinde fazla olmayan düşük sıcaklıklara dayanıklıdırlar.
LAHANA YETİŞTİRİCİLİĞİ Toprak isteği: Toprak istekleri bakımından seçici değildir. Ancak toprağın su tutma kapasitesi iyi olmalıdır. pH'sı 6-6,5 olan, organik maddece zengin tınlı-killi topraklarda başarılı sonuç alınır.
Toprak isteği: Toprak istekleri bakımından seçi- ci değildir. Ancak toprağın su tutma kapasitesi iyi ol- malıdır. pH'sı 6-6,5 olan, organik maddece zengin nemli, tınlı, kumlu-tınlı, topraklarda başarılı sonuç alı- nır. Özellikle tuzlu topraklarda yetiştiricilik yapmaktan kaçınılmalıdır.
Kış mevsiminde sebzelerin çoğunluğu turpgiller ailesine dahildir. Turpgiller ailesine dahil olan başlıca kış sebzeleri; brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp ve teredir.
Lahana bitkisi doğada güz ve kış aylarında bulunmaktadır. Yaz döneminde ve ilkbahar aylarında yetişen lahanalar, mineral açısından kış aylarında yetişen lahanalara göre daha verimsizdir. Lezzet açısından da kış aylarında yetişen lahanalar daha lezzetlidir ve pişirmesi daha kolaydır.
Lahana çeşidine göre tohumdan 80-180 gün veya dikimden itibaren 60-105 gün sonra hasada hazır hale gelir. Başlar sert olduğunda ve başın tabanı 10-25 cm ulaştığında lahanayı kesmelisiniz. İlkbaharda hava çok ısınmadan hasat edilmelidir. Soğuk havalarda hasat edilirse lahana tatlı olur.
Serin iklim sebzesi olan beyaz baş lahana sonbahar başlangıcı ile ilkbahar sonu arasındaki serin dönemde yetiştirilir.
Baş lahana olarak sınıflandırılan beyaz ve kırmızı lahanalar ülkemizde çoğunlukla Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiriliyor.
Lahana, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası gibi sebzeler bamya ile uyumlu bir şekilde yetişir.
Ortalama olarak azotlu gübrelerden (amonyum sülfat) dekara 40-50 kg. , fosforlu gübrelerden (süper fosfat) dekara 40-50 kg, potasyumlu gübrelerden (potasyum sülfat) dekara 20-30kg. hesabıyla verilebilir. Fosforlu gübrenin tamamı,potaslı gübre ve azotlu gübrenin 15 kg.ı fide dikimi ile beraber verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri