Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Böylelikle kokunun etkisinin azalmasına ve lahananın renginin korunmasına yardımcı olmaktadır.
Lahananın kötü kokusunu gidermek için, haşlama suyuna elma kabukları ekleyebilirsiniz. Elma kabukları yerine 10 ml sirke eklemek de, kötü kokuyu bastırır. Lahananın kokusunu gidermek için kullanılan yöntemlerden biri de ekmek parçalarıdır.
Bu yöntemi uygulamak için ise bol tuzlu bir su karışımı hazırlayın. Pişireceğiniz lahanaları bir gece öncesinden hazırladığınız tuzlu su karışımının içinde bekletin. Bu şekilde hem lahananın pişerken yaydığı kokuyu engellersiniz hem de lahananın kolay pişmesini sağlamış olursunuz.
Lahana haşlarken kokmaması için süt de kullanabilirsiniz. Haşlama suyuna yarım çay bardağı süt eklemeniz kokunun önüne geçmeye yetecektir.
İlgili 33 soru bulundu
Lahanayı görseldeki gibi kesin. Kaynayan tuzlu suyun içine atarak yaklaşık beş dakika kaynatın. Süzgeçte fazla suyunu süzdürdüğünüz lahana yaprakları artık sarılmak için hazır.
Özellikle lahana sarması gibi tariflerde yapraklarının bütününün kullanması gerektiği için lahanayı tüm bir şekilde haşlamak gerekiyor.
Bir tencerenin içine su koyun. Daha sonra ocağa alın. İçine bir çimdik tuz atın. Kaynadıktan sonra tek tek ayırdığınız lahana yapraklarını suyun içine koyun. 2 dakika kadar beklettikten sonra yavaş yavaş çıkarın.
Lahanaların çok sert olan kısımlarını kesip ayırın ve yapraklarını yemeklik doğrayın. Soğanı ince ince yemeklik doğrayın. Sıvı yağı ve tereyağını tencereye alın. Soğanı ilave ederek orta ateşte pembeleşinceye kadar kavurun.
Kapuska Tarifi Nasıl Yapılır? Sıvıyağı tencereye alarak yemeklik doğradığınız soğanları kavurun. Doğramış olduğunuz lahanayı da ilave ederek lahanalar suyunu çekene kadar kavurun. Lahanaların hepsi tencereye bir kerede sığmayabilir, bu yüzden yavaş yavaş tencere de yer açıldıkça ekleyebilirsiniz.
Salatada kullanacağınız mor lahananın gaz yapmaması içinse doğradıktan sonra tuz ve limonla bir süre ovabilirsiniz. Ovduktan sonra lahanayı durulamadan salataya ekleyebilirsiniz. Aman dikkat, salataya ekstra tuz atmayın sakın, yoksa fazla tuzlu olur ve yiyemezsiniz.
Karnabaharın pişirme suyuna iki kaşık sirke ve bir tutam tuz ekleyin. Su köpük köpük olduktan sonra sebzeleri ekleyin. Artık pişen karnabahardan kötü kokular yayılmayacak. Karnabaharı haşladığınız suya bir miktar süt eklerseniz hem koku yaymaz, hem de kar gibi bembeyaz olur.
Kesme tahtanızın üzerine lahanalarınızı alın ve ince ince doğrayın. Ne kadar ince ince doğrarsanız yumuşatmanız o kadar kolay olacaktır unutmayın. Dilerseniz lahanalarınızı rendeleyerek de kullanabilirsiniz. O şekilde de kolaylıkla yumuşatabilirsiniz.
Lahana suyu detoksu uygulamak için öncelikle orta boy bir tencereye suyu ekleyin ve biraz kaynamaya bırakın. Taze ve parçalanmamış lahana yapraklarını kaynayan suyun içine bırakın kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde yaklaşık 8 dakika kaynatın.
Lahana sarmasını pişirirken üzerine limon dilimleri ekleyin. Böylece daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
Lahanalarınızı sarmalık ebata küçültün, iç ekleyerek sarın. Tencerenize dizdiğiniz sarmalara limonsuyu ve küçük doğradığınız sarımsakları ekleyin, dolma seviyesinden 1 parmak eksik sıcak su koyarak, dolma kapağı veya porselen kapak kapatarak 40-50 dk pişirin.
Sade olarak, kıymalı yahut etli olarak hazırlanabilen kapuskanın tadını bir parça limon suyu ile dengelemek damağın arzu ettiği bir dokunuştur.
Lahanaları ince ince kıyın; domatesleri soyun ve rendeleyin. Sarımsakları ezin; soğanları da yemeklik doğrayın. Bir tencerede zeytinyağını kızdırıp soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Sarımsakları ve kıymayı da ekleyip rengi dönene kadar karıştırarak pişirin.
Kısık ateşte pişirmeye başlayın. Lahana 15 dakika piştikten sonra ayrı bir yerde kaynattığınız suyu ekleyin, tuz, pul biber ve karabiber ilavesi ardından kullanacağınız bulguru koyun.
İki yemek kaşığı nane, bir yemek kaşığı biber salçası, bir yemek kaşığı sumak, tuz ve limon tuzu ilave edilip karıştırarak kavrulur.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Peki şoklama yöntemiyle lahana nasıl saklanır? Şoklama işlemini gerçekleştirmek için öncelikle geniş bir tencerede bolca su kaynatıp lahanayı sirkeli suyla yıkayın. Fokurdamaya başlayan suyun içerisine lahanaları koyun ve 2 dakika kadar bekledikten sonra süzgeç yardımıyla alarak hemen soğuk suyun altına tutun.
Lahanayı ince ince doğrayın. Daha sonra büyük bir kabın içine alın, biraz tuz ekleyip lahanaları ellinizle iyice ovun. İnce kıyılmış dereotunu, maydanozu, mısır, turşu ve rendelenmiş havucu, sarımsağı ekleyin. Üzerine zeytinyağı döküp karıştırın.
Lahana önce yıkanır temizlenir, daha sonra elle bükülerek doğranır. Fasulyeyle beraber veya ayrı ayrı 1 saat haşlanır ve süzülür. Lahana kaynatılıp süzülmezse tadı acı olur. Kazana su koyarak bütün malzeme buna ilave edilir.
Öncelikle lahana haşlanır. Daha sonra pirinçler iyice yıkanıp bir kabın içerisine dökülür. Üzerine de küçük küçük soğan, domates, sarımsak doğranır ve karabiber, toz biber, nane, domates salçası, nar ekşisi, tuzu, tereyağı ve zeytinyağı konulup iyice harmanlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri