Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır. Dikim işleminden 55 gün sonra hasat edilebilen çok erkenci çeşitler de vardır. Bazı geççi çeşitler dikim işleminden yaklaşık 95-105 gün sonra olgunlaşır.
Kırmızı lahana
A vitamininden, C vitamininden, kalsiyum, potasyum ve demirden zengin. Ancak kimi zaman sindirim zorlukları yaratabiliyor. Bebeğinizle tanıştırmak için 12. ayı bekliyebilirsiniz.
BEBEKLERE KAÇINCI AYDA LAHANA VERİLMELİ? Bebekler püre yemeği ya da çorbası yapılan lahanayı rahatlıkla tüketebilirler. Ortalama 6 aydan sonra bebeklere lahana verilebilir.
BEBEKLERE UYGUN OLMAYAN SEBZELER :
Bu tür sebzelerin erken verilmesi bebeği rahatsız eder ve iştahsızlığa neden olur. Bu nedenle soğan, sarımsak, lahana, pırasa, kereviz gibi sebzeler bebeklerde kullanılmaz.
Tohum ekimleri Mayıs ayında başlayıp Ağustos ayına kadar kademeli olarak devam edebilir. Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır.
İlgili 28 soru bulundu
Lahana, organik madde açısından zengin, drenajı iyi olan topraklarda yetişen bir bitkidir. Aynı zamanda güneşli bir yere de ihtiyaç vardır.
Budama: Budamaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Sadece sararan ve kuruyan dış yapraklar, bitkiden uzaklaştırılması gerekmektedir. Üretimi: Tohumla üretilir. Hastalık ve Zararlılar: Mantari yaprak lekesi hastalığı ve yaprak biti zararlısına çok sık rastlanmaktadır.
Lahana Bebek
Küçük çocukların parmaklarını her yere sokmasını akıl edemeyen şirket bu ihmalkarlığından dolayı lahana bebekleri piyasadan çekti.
Lahana alerjisi nadir görülür. Lahana alerjisi ile en sık ilişkilendirilen alerjen bir lipid transfer proteinidir (LTP), bu proteinler ısıya dayanıklıdır ve birçok bitki türünde bulunur. Pişmiş meyvelere karşı daha şiddetli alerjisi olan hastalar bu protein grubuna karşı duyarlı hale gelebilir.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir.
Ispanak, semizotu, kuşkonmaz, taze fasulye, pazı, marul, maydanoz, dereotu gibi yapraklı sebzelerin yapraklı ve taneli olması nedeniyle bebeğin boğazına yapışma riski nedeniyle 8-10 ay arasında verilmesi önerilir.
Lahana ve havucu küçük küçük doğrayıp bir tencereye alın. İçine kıyma ve iyice yıkanmış pirinçi de ekleyip üzerini geçecek kadar su ilave edip orta ateşte pişirin. Piştikten sonra üzerine iki yemek kaşığı zeytin yağı ekleyin. Bebeğiniz taneli yiyemiyorsa blendırdan geçirin.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir.
Soğan bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. Soğanın 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir. Tamamlayıcı beslenme süresince üç gün kuralını uygulamak çok önemlidir. Bu nedenle üç gün kuralını mutlaka takip edin.
Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir. Özellikle 5 aylık bebeklerin yoğurt ve patates tüketmeleri de önerilmektedir. Hazmı kolay yiyeceklerin tercih edilmesi bebeğin gaz veya sindirim sorunu yaşamasını önlemektedir.
Lahana sebzesinin aşırı tüketimi vücudunuzda su kaybına neden olabilir. Bu şifalı besinin fazla tüketildiğinde gaz ve şişkinlik yapabilir. Ayrıca lahana sebzesinin suyunu içenler çok fazla tükettikleri zaman idrar yollarında tahrişe neden olur. Bundan dolayı belirli aralıklarla tüketmeniz gerekmektedir.
Vücudu yabancı maddelerden koruyan antioksidan özelliği sayesinde lahana, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bağırsaktaki yararlı bakteriler konusunda da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Bu özelliği sayesinde de lahana, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor.
Lahananın zararları ve yan etkileri
Hipotriod ve Tiroid disfonksiyonu sorunu olan kişiler dikkatli tüketmelidir. Aşırı tüketimi su kaybına neden olabilir. Fazla tüketildiğinde yoğun gaz ve şişkinlik yapabilir. Lahana suyu fazla tüketildiğinde idrar yollarında tahrişe neden olabilir.
"Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile gerçekleştirilen yoğun görüşmeler neticesinde, çocukların psikososyal gelişimlerine olumsuz etkide bulunduğu tespit edilen 'Huggy Wuggy' oyuncağının piyasada yer almasını, çocuklar arasında yaygınlaşmasını önlemek üzere bir dizi önlem alınmıştır.
Bir dönemin tehlike saçan Momo ve Mavi Balina oyunlarından sonra gündeme Huggy Wuggy oyunu geldi. Uzmanlar ebeveynleri uyarıyor. Huggy Wuggy oyunu çocukların psikolojisini bozuyor ve bilinçaltlarını olumsuz yönde etkiliyor.
Huggy Wuggy oyuncak türü oyuncaklar için Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Bahsi geçen video oyun karakterinin oyuncaklarının satışı “Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği” gerekliliklerini karşılamaması nedeniyle yasaklandı. Oyuncakların piyasadan toplatılmasına karar verildi.
Ortalama olarak azotlu gübrelerden (amonyum sülfat) dekara 40-50 kg. , fosforlu gübrelerden (süper fosfat) dekara 40-50 kg, potasyumlu gübrelerden (potasyum sülfat) dekara 20-30kg. hesabıyla verilebilir. Fosforlu gübrenin tamamı,potaslı gübre ve azotlu gübrenin 15 kg.ı fide dikimi ile beraber verilmelidir.
Lahanalar çiçeklenebilmeleri için düşük sıcaklığa (10 °C altında) gereksinim duyarlar. Düşük sıcaklık istekleri karşılanmadığında bitkiler sürekli vegatatif devrede kalırlar. Bu bitkiler sürgün verir baş bağlar ve bu durum böylece devam eder.
Lahana, genellikle serin havayı tercih eden dayanıklı bir sebzedir. Çoğunlukla, ideal sıcaklık oranı 7 ila 23 ° C arasındadır. Dona dayanıklı bir bitkidir ve -6 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri