Lahanayı görseldeki gibi kesin. Kaynayan tuzlu suyun içine atarak yaklaşık beş dakika kaynatın. Süzgeçte fazla suyunu süzdürdüğünüz lahana yaprakları artık sarılmak için hazır.
Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde lahanalar güzelce yumuşayana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Beyaz lahana yemeği piştikten sonra ocaktan alıp, 5 dakika dinlenmeye bırakın. Ardından sıcak ya da ılık olarak servis edebilirsiniz.
LAHANA KAÇ DAKİKADA HAŞLANIR? - Lahana yapraklarını ayırırken haşladığınızda tencereye daha az yaprak girdiği için 2 dakika tutmanız yeterli olacaktır. - Eğer bütün bir şekilde lahanayı yapraklarını ayırmadan haşlamayı düşünüyorsanız en az 5 dakika kadar kaynayan suyun içinde bekletmeniz gerekiyor.
Lahanalarınızı sarmalık ebata küçültün, iç ekleyerek sarın. Tencerenize dizdiğiniz sarmalara limonsuyu ve küçük doğradığınız sarımsakları ekleyin, dolma seviyesinden 1 parmak eksik sıcak su koyarak, dolma kapağı veya porselen kapak kapatarak 40-50 dk pişirin.
Kısık ateşte 40 dakika pişirin. Pişen sarmaları biraz dinlendirdikten sonra servis tabağına alın. Üzerine yoğurt ve kıyılmış dereotu gezdirerek servis edebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra lahanamız hazırdır. Yaprakları tek tek ayırırız doğunca yaprakların sararken ince olması için haşlayıp soğuttunuz lahanayı geceden dondurucuya atarız ertesi gün dondurucudan çıkartıp bir güzel sararız.
Lahanayı görseldeki gibi kesin. Kaynayan tuzlu suyun içine atarak yaklaşık beş dakika kaynatın. Süzgeçte fazla suyunu süzdürdüğünüz lahana yaprakları artık sarılmak için hazır.
Pişirirken Lahananın Kötü Kokusunu Önleme
Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir.
Lahana haşlanırken koku bırakmaması için en sık kullanılan yöntem lahana haşlama esnasında tencerenin içerisine elma kabuklarının atılmasıdır. Böylelikle lahananın kokusunu elma kabukları bastıracak aynı zamanda da lahananın hazmedilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
İlçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük ve en lezzetli lahanasının Elbistan'da yetiştiğini savundu. Yılmaz, şöyle konuştu: "Elbistan lahanasının, yaklaşık 50 kilogram ağırlığı ile Türkiye'de rakipsiz olduğu ispatlandı.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Beyaz lahanayı yapraklarından ayırın. Bol suda iyice yıkayarak temizleyin.
Orta boy bir lahana sarması için tencereye 6-7 su bardağı su koymalısınız.
Kapuska yemeğini kapağını kapattığınız tencerede lahanalar yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika, kısık ateşte pişirmeye devam edin. Servis tabaklarına aldığınız vitamin deposu kapuska yemeğini, sıcak olarak bekletmeden servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Lahana haşlarken kokmaması için süt de kullanabilirsiniz. Haşlama suyuna yarım çay bardağı süt eklemeniz kokunun önüne geçmeye yetecektir.
•
Zengin lif kaynağı olması sayesinde mide ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyor, hem tok kalmayı hem de bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Sağlıklı bir sindirim ve boşaltım sistemi için beyaz lahana gibi lif açısından zengin besinleri tüketmeye özen gösterin.
Peki şoklama yöntemiyle lahana nasıl saklanır? Şoklama işlemini gerçekleştirmek için öncelikle geniş bir tencerede bolca su kaynatıp lahanayı sirkeli suyla yıkayın. Fokurdamaya başlayan suyun içerisine lahanaları koyun ve 2 dakika kadar bekledikten sonra süzgeç yardımıyla alarak hemen soğuk suyun altına tutun.
Lahana önce yıkanır temizlenir, daha sonra elle bükülerek doğranır. Fasulyeyle beraber veya ayrı ayrı 1 saat haşlanır ve süzülür. Lahana kaynatılıp süzülmezse tadı acı olur. Kazana su koyarak bütün malzeme buna ilave edilir.
Öncelikle lahana haşlanır. Daha sonra pirinçler iyice yıkanıp bir kabın içerisine dökülür. Üzerine de küçük küçük soğan, domates, sarımsak doğranır ve karabiber, toz biber, nane, domates salçası, nar ekşisi, tuzu, tereyağı ve zeytinyağı konulup iyice harmanlanır.
Bu mucize besin bel ağrısı için de birebir. Lahana yapraklarıyla bel ağrısı tedavisi için bir tencere suyun içerisine birkaç yaprak lahana atın ve kaynatın. Ardından yaprakların suyunu süzün ve bir tülbente sararak ağrıyan bölgeye kompres olarak uygulayın. Bu uygulamayı yarım saat boyunca yapmanız yeterli.
En son üzerlerine zeytinyağı gezdirip tuz serpelim. Üzerine çıkacak kadar su ilave edelim. Pişerken dağılmaması için üzerine porselen bir tabak kapatıp pişmeye bırakalım. Suyunu çekip lahanalar yumuşayana kadar yaklaşık 35- 40 dk. pişirelim.
Zeytinyağlı Lahana Sarması İçi Nasıl Hazırlanır? Zeytinyağlı lahana sarmasının pirinçli iç harcını pişirmeden çiğden saracağız. 2 orta boy soğanı yemeklik incecik doğruyoruz. 3 dal taze soğanı ve 1 tutam maydanozu da yıkayıp ince doğruyoruz. 1,5 çorba kasesi pirinci yıkayıp süzüyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri