Lahananın ağırlığı 0,4 kg ila 50 kg arasında değişmektedir. Çoğu olgun lahananın ağırlığı 0,5 ile 1,5 kg arasındadır. Normalde, ortalama olarak büyük baş lahana 1,1 kg, orta baş 0,9 kg ve küçük baş yaklaşık 0,8 kg ağırlığındadır.
Bir lahana 6-9 kilo geliyor. Lahana genellikle turşularda ve yemek sanayiinde kullanılıyor.
Standart tohumdan mor (kırmızı) lahana. Yaklaşık olarak 1 kg ağırlığında 1 adet olarak satılır.
Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Burunören köyünde yetiştirilen ve ağırlığı 47 kilograma kadar ulaşan dev lahanaların hasadı yapıldı.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yetiştirilen 50 kilogramlık lahana görenleri şaşırtıyor. İlçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük ve en lezzetli lahanasının Elbistan'da yetiştiğini savundu.
İlgili 35 soru bulundu
Ortalama olarak hektar başına lahana verimi 30-70 tondur. (1 ton = 1000 kg ve 1 hektar = 10.000 metrekare olduğunu unutmayın). Çiftçilerin hektar başına 80 ton verim bildirmiş oldukları durumlarda vardır.
Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur.
Beyaz lahananın 1 porsiyonu (130 gr) 33 kalori, 1 yaprağı (15 gr) 4 kaloridir. Beyaz lahananın 100 gramı 4.16 gram karbonhidrat, 1.37 gram protein, 0.2 gram yağ, 2.96 gram lif içermektedir.
Ülkemiz de Niğde İlinin Bor İlçesinin Kaynarca Köyünde 50.000-70.000 adet beyaz lahana rekor şekilde üretilmekte ve kalite bakımından birinci sırada olup, Kaynarca Köyünde yıllık üretim 15-20 milyon baş olduğu tahmin edilmektedir.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, coğrafi işaret belgesi başvurusu yapılan dev lahanaların hasadı başladı. Ağırlığı 50 kiloya kadar çıkabilen lahanalar, lezzeti ve aroması ile ön plana çıkıyor.
Besin Değeri ve Şeker Oranı Beyaz lahananın 100 gramında, yaklaşık 25 kcal kalori vardır.
Bu yemeğin 100 gramı 51.1 kalori ihtiva eder. 1 porsiyonu ise 277.2 gram olup 141.8 kalori içermektedir.
Mor lahananın 1 orta boyu (320 gr) 115 kalori, 1 çeyreği (175 gr) 63 kaloridir.
Kasım ayında ise balkabağı, kabak, beyaz lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı, mor lahanayı sebze olarak tüketirken meyve olarak ise eviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt tüketebilirsiniz.
Beyaz Lahana - Kg - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo! Kiralık Yeriniz mi Var?
Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir. Geniş ve bol miktarda yapraklara sahip olan lahanalar yetiştirildikleri yerin besin maddelerince zengin olmasını isterler.
Bir dekardan 2-8 ton arasinda lahana hasat edilebilir. Ortalama olarak bir dekar alanda 2000 civarinda lahana bitkisi bulunur.
Lahana tohumunun sağlıklı bir şekilde çimlenme aşamasına geçmesi için nem kontrolünün yapılarak sulanması gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle de genel olarak sabahları veya öğlen ısının yükselmesi ile birlikte her gün sulanması gerekmektedir.
Lahana, kökeni Avrupa olarak tahmin edilen ve yaygın olarak bilinen bir mahsuldür. Ancak, lahana üretimi son yüzyıldır tüm dünyada popüler olmuştur.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Zeytinyağlı lahana sarmasının 1 porsiyonu (218 gr) 231 kaloridir. 1 adet ( 30 gr) zeytinyağlı lahana sarması 32 kaloridir. Zeytinyağlı lahana sarmasının 100 gramı 20.32 gram karbonhidrat, 2.48 gram protein, 1.44 gram yağ, 1.93 gram lif içermektedir.
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Lahanayı ne için kullanacağınızı belirlemediyseniz, sadece hızlı bir şekilde sebzeleri dolaba atmak istiyorsanız, yıkayarak dezenfekte ettiğiniz lahanayı havası alınan poşete veya kaba koyarak saklayabilirsiniz. Ancak lahanayı ön haşlama yapmadan dondurucuya koyduğunuzda yaprakların kırılma ihtimali de yüksektir.
Ben sarmalık lahanamdan artan lahanaları kullandığım için oldukça az oldu. Turşu yaparken en önemli noktaları sıralarsak kendi tarifim için; Turşuluk sebzeleriniz mutlaka özenle yıkanmalı ve de kavanozlar temiz olmalı bozulmaması açısından önemli. Sebzeler yerleştirilirken oldukça sıkı yerleştirilmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri