pH değeri yaklaşık 7 olan nötr lahana çözeltisinin rengi mordur. pH değerinin daha düşük olması yani asitliğinin fazla olması durumunda çözeltinin rengi kırmızıya dönüşür. pH=7'den daha yüksek pH değerlerinde çözeltinin rengi mordan maviye, daha yüksek pH değerlerinde ise yeşile dönüşür.
Doğrulanmış Cevap
Lahana => asittir. Kırmızı lahana yapısında antosiyanin içerir. Antosiyanin pH değerine duyarlı yapıdadır. Bu nedenle asidik koşullarda kırmızı, bazik koşullarda ise mavi renk alır.
Sorumuza dönecek olursak kırmızı lahananın doğal indikatör olduğunu söylemiştik. Lahanaya limon sıkılırsa rengi pembe - kırmızı olur.
Renkli yaprakları ile ünlü olan lahananın en yaygın renkleri koyu yeşil, açık yeşil, kırmızı veya mordur. Renk genellikle yetiştirmeye karar verdiğimiz lahana çeşidine bağlıdır. Bazı türler yumuşak ve düz yapraklara sahipken, diğerleri ise buruşuk yapraklara sahiptir.
Cevap: Sorudaki bilgi, DOĞRU bir bilgidir. Kırmızı lahana suyunu bir nevi kırmızı turnusol kağıdı gibi düşünebilir. Kırmızı lahana suyu, bir asit baz indikatörüdür.
İlgili 42 soru bulundu
Fenolftalein asit-baz indikatörü olarak kullanılır. Asitli ortamda renksiz olan fenolftalein bazik ortamda pembe renklidir. Nötral ortamda da renksizdir.
Lahana yüksek miktarda C vitamini ve A vitamini içerir. Ayrıca pantotenik asit (B5), piridoksin (B6), tiamin (B1), riboflavin (B2) niasin (B3) gibi temel vitaminler bakımından da zengindir.
Yeşil, maddenin pH değeri 7 olan nötr olduğu anlamına gelir. Güçlü bazlar boya karışımını koyu mor bir renge çevirir. Midelerimiz gıdaları sindirmemize çok yardımcı olan hidroklorik asit üretir.
Küçük beher, çay bardağı veya küçük kavanozlara lahana suyundan eşit miktarlarda koyuyoruz. Sonra örnek malzemeleri sırasıyla lahana sularına ekleyip karıştırıyoruz. Artık numuneleri gözlemlemek ve hangilerinin asit hangilerinin baz olduğunu renklerine karar vererek söylemek kaldı.
Lahana yaprakları bir tencerede su ile beraber 5 ila 6 dakika kaynatılmaktadır. Kaynayan lahanalar süzülerek lahana suyu elde edilir. Kokusundan dolayı içmekte zorlanılıyorsa içerisine limon suyu eklemek mümkündür. Lahana suyu kullanımında günde 3 kez içilmesi önerilmektedir.
pH değeri yaklaşık 7 olan nötr lahana çözeltisinin rengi mordur. pH değerinin daha düşük olması yani asitliğinin fazla olması durumunda çözeltinin rengi kırmızıya dönüşür. pH=7'den daha yüksek pH değerlerinde çözeltinin rengi mordan maviye, daha yüksek pH değerlerinde ise yeşile dönüşür.
Kırmızı lahana (Brassica oleracea var. capitata f.rubra) turpgiller familyasından geniş ve kalın kat kat yaprakları olan, güz sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları kırmızı/ mor renkli bir lahana çeşididir. Pişirildiğinde genelde mavi renk alır.
LİMON SUYU ASİT Mİ BAZ MI? Limon, asidik bir madde iken limon suyu vücuda girene kadar asittir.
Kırmızı lahana, bulunduğu ortamın asitliğine bağlı olarak renk değiştiren antosiyanin adı verilen bir kimyasal içerir. Asidik bir ortamda kırmızımsı-pembe, nötr bir ortamda mor, bazik (veya alkali) bir ortamda mavimsi-yeşil ve hatta sarıya döner.
pH ölçeği, 14 birime ayrılmıştır. Bir çözeltinin pH değeri; 0 ile 7 arasında ise çözelti asidik, 7 ile 14 arasında ise baziktir. pH değeri 7 olan çözeltiler ise nötrdür. pH logaritmik bir fonksiyon olması açısından pH değerindeki bir birimlik değişim hidrojen iyon derişimindeki on katlık değişime karşılık gelir.
Lahana yüksek miktarda C vitamini ve A vitamini içerir. Ayrıca pantotenik asit (B5), piridoksin (B6), tiamin (B1), riboflavin (B2) niasin (B3) gibi temel vitaminler bakımından da zengindir.
Bu çözeltinin üzerine lahana suyunu eklediğimizde tüpteki sıvının renginin yeşile döndüğü gözlemlendi. Üçüncü tüpe ise saf su konuldu. Saf suyun üzerine lahana suyunu ekleyince tüpteki sıvının rengi açık mor olarak gözlemlendi. ( Lahana suyunu seyrelttiğimiz için mor olan rengi açık mora dönmüştür. )
İdrar yolu enfeksiyonunda ve çeşitli iltihaplarda lahana suyunun içilmesi önerilir. Çünkü lahana suyu kısa sürede vücutta oluşan iltihapları temizleyecektir. Eğer kan değerleriniz düşükse lahana suyu içebilirsiniz.
Turnusol kâğıdı kimyada kullanılan ayıraçlardan bir tanesidir. Çözeltilerdeki asit ve bazları ayırt etmekte kullanılır. Turnusol, asitle temas ettiğinde kırmızı, bazla temas ettiğinde mavi renk verir.
Kırmızı renk sıvının asit, Mor renk sıvının baz olduğunu gösterir.
Bazlar da asitler gibi turnusol kâğıdı ile ayırt edilebilir. (Turnusol maddesi likenden elde edilir.) Bazlar kırmızı turnusol kâğıdını maviye dönüştürür.
Bir tane limonun suyu sıktıktan sonra, kırmızı Lahana lekesinden kurtulmak için boyanan eller limon suyu ile ovuşturarak yıkanmalıdır. Ayrıca, kırmızı Lahanayı doğramadan önce ellerde leke kalmasını önlemek için de ellerinize bir miktar sirke ve zeytinyağı sürerseniz leke oluşumunu önlemiş olursunuz.
Solunum yolu enfeksiyonlarında, boğaz enfeksiyonu ve boğaz ağrısı gibi şikâyetleri olanlarda da lahana suyuyla rahatlama kaydedilmesi mümkün. Lahana Suyu Zararları Nedir? Lahana suyunun belirlenmiş bir zararı bulunmamaktadır ancak fazla tüketildiğinde sık idrara çıkma ya da ishal gibi problemler gözlemlenebilir.
Önce lahana tüketimi hakkında birkaç uyarıda bulunalım: Beyaz lahana, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli tüketilmeli. Yine, yapısında bulunan bazı maddeler tiroit bezlerinin çalışmasını yavaşlatır. Bu nedenle hipotiroidi olan yani tiroitleri az çalışan kişiler tarafından da fazla tüketilmemeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri