Lahana suyunun mide ve bağırsak çeperlerindeki mukoza yapısına destek olarak ülserin oluşmasını engellediği veya mevcut ülserin tedavisine yardımcı olduğunu belirtiyor. Bir diğer faydası ise vücutta bulunana ağır metallerin atılmasına yardımcı olur.
Kükürt içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı koruyor, iyileşme süresini hızlandırıyor. Yine içeriğindeki kükürt sayesinde gastrit ve ülsere karşı da koruyor, hazmı kolaylaştırıyor.
Mide iç yüzeyinin iltihaplanması olarak adlandırılan mide iltihabı can yakıyor. Uzmanlar bu rahatsızlığın çaresinin lahanadan geçtiğini bildiriyor.
İlgili 44 soru bulundu
K Vitamini İçeren Gıdalar: Ülser tedavisini en önemli vitamini K vitaminidir. Mide dokusundaki zarın iyileşmesi açık olan yaraların düzeltilmesinde etkili olur. Ispanak, lahana, kuşkonmaz, avokado, soya, çavdar unu, aspir yağı ve yonca K vitamini içeren ve ülsere fayda sağlayan besinlerin bazılarıdır.
Ülser bitkisel tedavi İbrahim Saraçoğlu önerisi olan karnabahar suyu kürü şöyle yapılır: 200 gram karnabahar, kaynamakta olan 400 gram suyun içerisine konulur ve 15 dakika kısık ateşte kaynatılır. Altı kapatıldıktan sonra yarım saat üstü kapalı olarak demlenmeye bırakılır. Sonra karnabaharlar içinden alınır.
Ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar H2 reseptör blokerleri ve proton pompa inhibitörleridir. Ülser ilaçları mide asitlerini azaltarak kişinin yakınmalarını rahatlatır. Bunun yanı sıra mide asidinin ülser üzerine etkisini ortadan kaldırarak, iyileşmeyi sağlar. Çoğu ülser ilaç tedavisi ile iyileşir.
Acılı ve çok baharatlı besinlerin tüketilmesi en aza indirilmelidir. Tuzlanmış, salamura besinler gastrik mukozayı olumsuz etkileyebileceğinden normal oranlarda tüketilmeli, yemeklere ekstra tuz ilave etmekten kaçınılmalıdır. Asitli içecekler dikkatli tüketilmelidir. Kahve ve çay tüketimi normal sınırlarda tutulmalı.
Taze sıkılmış lahana suyu bağırsak mukozası üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir. Gastrite karşı taze lahana suyu kullanılması tavsiye edilir.
Uzmanlara göre lahana turşusu ülseri, kanseri, kalp ve sinir sistemi ile damar tıkanıklıklarını, mide ekşimesini önlediğini tespit etmişler. Acı Frenk biberi ise grip, nezle ve soğuk algınlığına iyi geliyor. Yeşil erikten yapılan turşu özellikle iştah açıcı özelliğe sahip.
İdrar yolu enfeksiyonu gibi çeşitli iltihapların tedavisinde de lahana suyunun içilmesi tavsiye edilir. Kansızlık problemleri yaşayanlar kan değerini yükseltmek için lahana suyu kullanabilir. Lahana suyu damar sertliği riskini azaltır bu yüzden kalp ve damar hastalıkları bulunanların lahana suyu içmesi tavsiye edilir.
Bakteri çoğalmasını sınırlayan ve ülser ağrısınaiyi gelen şeyler arasında ise elma, kereviz, cranberry (kızılcık), sarımsak, blueberry (yaban mersini), kiraz, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar bulunur. Ayrıca günde 6-8 bardak su içilmesi önerilir.
Yeşil çay, siyah Frenk üzümü yağı, zencefil gibi besinler, H. Pylori büyümesini engellediği ve ülser çeşidine bağlı olarak hastalığın ilerlemesini engelleyebilmektedir.
Yoğurt: Yoğurt, bağırsak florasını normale çevirmek ve midedeki asit- baz dengesini korumak için mutlaka tüketilmesi gereken yiyeceklerden birisi. Gastrit ve ülser hastaları az yağlı veya yağsız yoğurtları tercih etmeli.
Çiğ sebzelerden hazımsızlık ve şişkinlik yapabilecek besinleri (turp, roka, domates gibi asitli sebzeleri) tüketmeyin.
Ülser, sindirim sistemi hastalıkları içerisinde en sık görülenidir. Toplumumuzda fazla önemsenmemekte fakat kendiliğinden tedavi edilebilen bir rahatsızlık olmadığı için bir an evvel gerekli aksiyonlar alınmalıdır.
Pek çok faydası olan bal, iyileştirici özelliği ile biliniyor. Mide yaralarının hızlı iyileşmesine yardımcı olan bal, içerisinde yer alan bakteri önleyici maddeler ile birlikte bakteri oluşumunu da önlüyor. Bu özelliğiyle ülsere en iyi gelen besinlerde biri.
Güçlü bir idrar söktürücü olan salatalık, ülser ve reflü gibi mide yanmasına neden olan hastalıklar ile baş etmek için birebirdir. Salatalarda bolca salatalık kullanmak bu açıdan yararlıdır. Yoğurt da mide yanması için faydalıdır ve salatalık ile birlikte tüketmek ekstra fayda sağlar.
C vitamini takviyesi ve farmakolojik dozlarda C vitamini tüke- timi sonucunda, peptik ülser yaralarının kanamasının azaldığı ve H. pylori eradikasyonun geliştiği bildirilmiştir (6). C vitamininin biyoyarlanımı H. pylori enfekte kişilerde azal- maktadır.
Vedat Göral, şöyle devam etti: "Gastrit ve ülser hastalığı olanlarda soğuk su içilmesi, mide asidini arttıracağı için midede aşırı gaz, kramp şeklinde ağrı, yanma ve mide rahatsızlıklarının artmasına neden olur. Özellikle çok soğuk suyun çok hızlı içilmesi, midede ağrı, kramp ve gaz oluşumuna neden olabilir.
K vitamini bakımından zengin ve buna bağlı olarak ülsere iyi gelen besinler ise ıspanak, kuşkonmaz, lahana, avokado, soya, yonca ve çavdar unudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri