Turşunuzu saklamadan önce 2-3 saat boyunca ters bir şekilde bekletiniz. Bu adım aralarda kalmış hava kabarcıkları bir yerde toplanacaktır. Kavanozu tekrar çevirdiğinizde de hava kapağın tam altında kalacaktır. Kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.
Tuz - sirke ve su oranı çok çok önemli. Mümkünse kaya tuzu kullanarak, tariflerde belirtilen miktarlara bağlı kalarak turşularınızı kurun. İçerisinde mutlaka limon, defne yaprağı gibi aroma verici malzemeler kullanın. Turşularınızın daha uzun süre dayanmalarını sağlayan iki kilit malzeme ise elma ve nohut.
Turşunuzu etkilememesi için kavanozunuzu önce 2-3 saat boyunca ters bir şekilde bekletin. Bu adım aralarda kalmış hava kabarcıklarını bir araya toplar. Kavanozu tekrar çevirdiğinizde de hava kapağın tam altında kalır; bunun da bir sakıncası yoktur. Artık kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.
Direkt güneş ışığı almayan, serin kilerler bu iş için en uygun olanlardır. Buzdolabında da saklama yapılabilir ancak bu olgunlaşma sürecini uzatacaktır. Kış aylarında direk güneş almayan balkonlar da turşu saklamak için uygun olabilir.
Eğer evinizde turşu kapatıyorsanız kavanoza yerleştirip kapağını kapattıktan sonra yarı açık bir şekilde ters çevirip birkaç saat bekleyin. Bu sayede içeride kalan küçük hava kabarcıklarının yeri dolacaktır. Ardından kavanozu ışık almayan bir dolaba koyabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Karışık sebze turşuları, lahana turşusu, salatalık turşusu ve yeşil zeytin turşusu probiyotik özellik taşıyabilir. Ancak açıldıktan sonra buzdolabında saklanarak, en fazla üç ay içinde tüketilmelidirler.''
Turşu herkesin evinde yapabileceği bir üründür. Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir. Turşular ışık almayan serin noktalarda saklanması gerekir.
Yada ince kıyılmış lahana ve havuçtan yapılan turşu en fazla 1 hafta 10 gün içinde tüketilmeye hazır oluyor. Bütün kullanılan malzemelerle kurulan domates turşusu ve salatalık turşusu gibi turşuların daha hızlı olgunlaşması ve salamura suyunun işlemesi için bir bıçak ya da kürdan yardımıyla delinmesi gerekiyor.
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
Turşu suyunuzun bulanık olmaması için kullanacağınız sebze ve meyveleri güzel bir şekilde yıkamış olmanız gerekmektedir. Kavanozun içerisine atılan nohutlar turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlayacaktır. Turşu da önemli diğer noktalardan bir tanesi de iri turşuluk tuz kullanmaktır.
Tuzu az olan bir turşu suyu içindeki sebzeleri yumuşatırken suyu da bulanıklaştırır. Eğer tuzu çoksa da bu durumda turşunun olgunlaşma süresi artar ancak turşunun üstünde su birikir. Bu fazla su da zamanla taşmaya başlar. Eğer bu şekilde turşu suyu eksilirse yerine tekrar turşu suyu hazırlayıp eklemelisin.
Turşu yaptıktan sonra kapağı açılır mı? Kapatmadan önce de turşunuzu kapağı hafif aralık olacak şekilde 1 saat bekletin. Bu da turşusunu kurduğunuz malzemenizin arasında hala kalmış olabilecek havanın dışarı çıkmasını sağlayacaktır. Artık kavanozunuzun kapağını kapatabilirsiniz.
Turşu kurma, çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu; asitli çözeltide bir süre bekletilerek uzun süre saklanabilecek hâle getirilmesidir.
Turşunun ne çeşit olduğu fark etmeksizin yeriniz olduğu müddetçe turşularınızı buzdolabında korumanız gerekir. Salatalık turşunuzu saklama koşullarına uygun olabilecek şekilde sakladığınız takdirde uzun süre boyunca turşunuzu bozulmadan tüketebilirsiniz.
Kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Turşunun olmasını beklediğiniz sırada arada bir suyunu kontrol etmeli ve azaldığı zaman içerisine turşu suyu ilavesi yapmalısınız.
Evet turşu çok zor bozulan bir gıda ama uygun koşullarda saklanmadığında kısa sürede bozulabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Turşu yapımında kullanılan Tuz, Sirke, Limon gibi malzemeler bakteri üremesini çok zorlaştıran bir ortam oluşturur.
Kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Turşunun olmasını beklediğiniz sırada arada bir suyunu kontrol etmeli ve azaldığı zaman içerisine turşu suyu ilavesi yapmalısınız.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Lahana Turşusu Tarifinin Püf Noktası
Arzuya göre turşuya dereotu ekleyebilirsiniz.Turşuyu oda ısısında ve güneş görmeyen bir yerde en az 15 gün kadar muhafaza ettikten sonra servis edin. Kısa sürede hazır olmasını istiyorsanız doğradığınız lahanayı kaynar suda 4-5 dakika kadar haşladıktan sonra turşuyu kurabilirsiniz.
İki, üç hafta iyi bir turşunun olması için yeterli. Bu süre yeter de artar demiyorum çünkü sizin marifetinize ve saklama koşullarınıza göre değişiklik gösterebilir. Turşuyu beklerken onu sık boğaz etmeyin bu arada.
Üzerine birkaç adet limon tuzu ve sebzelerin üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip temiz ve yeni kapak ile sıkıca kapatıp ters çevirerek ertesi güne kadar oda sıcaklığında soğutun. Dilerseniz her bir kavanoz için 1 veya 2 çay kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz. Turşularınız 5-7 gün içerisinde hazır olacaktır.
Sirke de doğal bir koruyucu olması ve turşu fermente olurken istenmeyen bakterilerin oluşmamasını sağlaması bakımından turşuya eklenmesinde fayda var. Turşu oluşması için hazırlanan sebze ve meyveler karanlık ve serin bir ortamda, 18-20 derece ısıda bekletilmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri