1 tatlı kaşığı karabiber (silme) 1 su bardağı zeytinyağı 2-3 yemek kaşığı pul biber (acı sevmezseniz konmayabilir) Tuz.
Lahmacun içi hazırlamanın püf noktası: Lahmacunda kullanılacak etin biraz yağlı olması lezzetini artırır. Değilse de zeytinyağı eklenir.
Robottan geçirilmiş malzemelerinizi derin bir kaba alın üzerine kıyma- kuyruk yağı karışımını, sıvı yağı, salçayı ve baharatlarını ilave edin. Lahmacun İçimiz hazır.
Lahmacun harcı; kıyma, baharatlar, tuz, soğan temelinde şekillenen bir harç. Olmazsa olmazları arasında çok kaliteli kıyma kullanımı geliyor. Kıymanın lezzetini arttırmak için ise içerisine yan roller giriyor. Genellikle içerisine soğan mutlaka konuluyor.
İlgili 24 soru bulundu
Kuzu eti (Kıyma) Zırhta çekilmiş olmalı 1 adet lahmacunun en az kütlece yüzde 50 sine karşılık gelmelidir. Antep Lahmacunu için kullanılan harcın yüzde 11-14 ü maydanoz, yüzde 10-12 si domates, yüzde 9-11' i sarımsak, yüzde 8-10' u biber, yüzde 0.75-0.90'ı Karabiber ve Kırmızı pul biber (isteğe göre) olmalıdır.
Lahmacun hazırlamak için kullanacağınızın etin kaliteli hafif yağlı bir et olması şart. Yağsız bir etten lahmacun hazırlarsanız lahmacun pişerken kurur ve o aradığınız lezzeti de yakalayamazsınız. Lahmacunun iç harcını hazırlamaya en uygun etlerin başında kaburga etinden elde edilen kıyma geliyor.
Hamuru için;
1 paket kuru maya, 3 bardağa yakın ılık süt. Yarım çay bardağı sıvı yağ Tuz.
1 Çay bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağını ekleyerek karıştırmaya devam edin. İç harcı koyu bir kıvamda olmasın. Lahmacun hamurlarına rahat sürülebilmesi için bir çay bardağı su ilavesi yapabilirsiniz.
Hamuru tavaya koyduktan sonra, iç harcını koyun ki dağılmasın. Hamuru ince açmaya çalışın. Hamuru açmadan önce, en az 20 dakika dinlenmeye bırakın.
Hamur için ılık su, süt ve şekeri yoğurma kabına alıyoruz. Ardından mayayı da ilave ederek, mayanın erimesi için 5-10 dk bekletiyoruz. Yağ, tuz ve yavaş un ilavesiyle, hamuru yumuşak olmayacak ve ele yapışmayacak şekilde yoğuruyoruz.
Hamuru için, 4 su bardağı unu eleyerek bir kaba ekleyin. Üzerine kuru maya, zeytinyağı ve tuz ilave edin. Karışımın içerisine azar azar ılık su ekleyin ve hamur ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve dinlenmeye bırakın.
Zeytinyağı ile kızartma yapılabilir. Zeytinyağının yanma derecesi diğer yağlardan yüksektir.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Suyu bir kaba dökün, üzerine tuz ve şekeri ilave ederek güzelce karıştırın. Azar azar da un ilave edin. Unu yavaş yavaş suya ekleyerek orta sertlikte bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurunuz orta sertliğe ulaşınca tezgahın üzerine alıp en az 5 dakika daha yoğurun.
Sofraların adeta kurtarıcısı olan bol yeşillikli marul salataları elbette lahmacunun yanında tüketilecek en pratik tariflerden birisi.
Lahmacun hamuru mayasız bir hamurdur. Mayalı yaptığınız takdirde pişerken çabuk kararacak ve hoş görünmeyecektir. Hamurunuza süt, yoğurt ve yumurta ilave etmemenizi öneririz.
İlk olarak ılık süte şeker ve mayayı ilave edip kabardıktan sonra un,tuz ve sıvı yağ karışımına katıp, kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmek için ılık su ilavesiyle yoğuruyoruz. 30-35 dakika mayalanmaya bırakın.
Hamur bezelerini merdane yardımıyla arzu ettiğiniz büyüklük ve incelikte açın. Üzerlerini ince bir kat olacak şekilde, hazırladığınız harç ile kaplayın. Fırın tepsisine aldığınız lahmacunları önceden ısıtılmış 250 derece fırında 5 dakika kadar pişirin. Arzu ettiğiniz yeşillikler ile bekletmeden servis edin.
Bu arada iç malzeme hazırlanır, ben bütün malzemeyi robota çektim önce soğan soyulup robotta çekilir ve konularak yıkanır suyu süzülür böyle daha lezzetli olur.
LAHMACUN SAKLANIR MI? Evet saklanır. Lahmacunu ortadan ikiye katlayınız. Ortadan ikiye katlı bir şekilde buzdolabına koyarak 1 hafta muhafaza edebilirsiniz.
Önce patatesleri robatta rendeliyoruz. Ardından robotun bıçağını takıp maydanoz hariç diğer malzemeleri doğruyoruz. Maydanozu da elimizde doğrayıp tüm malzemeleri kıymayı, yağını, salçasını da koyup karıştıralım, harcımız hazır.
Normal ortalama bir lahmacun 30-40 lira arasında olması lazım.
Urfa (Şanlıurfa) Lahmacunu (Kıymalı Ekmeği)
Günümüzde Urfa Lahmacunu ev dışında da yapılan, lokantalarda tüketilen geleneksel bir yemektir. 1960'lardan sonra Urfa Lahmacunu'nun ünü Güneydoğu Anadolu Bölgesinden tüm Türkiye'ye yayılmıştır.
Restoran işletmecisi Mehmet İnan, "Lahmacunu sarımsaklı yapanlar var, soğansız yapanlar var, etsiz yapanlar var. Ancak Şanlıurfa'da kuru soğan ve etle yapılır. Urfa'daki lahmacunun özelliği soğanlı olmasıdır. Lahmacunda biz kuzu eti kullanırız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri