Lake boya nedir? Lake boya, çoğunlukla ahşap ya da laminat yüzeylere uygulanan, parlak olma özelliği ile bilinen, renkli veya renksiz boyama işlemidir. Bir ağaç damarı, deseni kalmayacak şekilde tamamen örtücü boyama işleminin kendisine lake boya ismi verilir.
Lake kapakların boyaları insan ve çevreye zararlı maddeler içermez. Doğrudan ve uzun süreli güneş ışınlarına maruz kalmadığı sürece kapaklarınızı uzun yıllar, ilk günkü canlılık ve parlaklığı ile kullanılabilmektedir. Lake malzeme, neme ve suya olan dayanıklılığının yanı sıra, temizlenmesi de kolaydır.
Malzeme seçimini belirleyen en büyük fark; dolaplarınızın su ile temas edip etmediğidir. Mutfak gibi su ile sürekli temas eden bir alanda suya daha dayanıklı olan MDF malzemenin kullanıldığı lake kapakların kullanılması daha avantajlı olur.
Akrilik kapak uzun süre kullanımda güneş ışığına dayanıklılık gösterebilir fakat lake kapak için bu süre daha kısadır. Lake kapak nem ve buhara, akrilik kapaktan daha uzun vadede dayanıklılık gösterebilir. Akrilik kapakta çizilmez özelliği ön planda iken lake kapakta bu özellik fazla ön planda değildir.
Akrilik lake boya su bazlı olduğu için tüm yüzeylerde kullanılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bu nedenle mdf ile dış ortamın bağlantısı tamamen kesilir ve lake mobilya sudan, nem ve buhardan etkilenmez, son derece dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Lake mobilyaların parlaklığı kullanıcı tercihine bağlı olarak ultra mat ile çok parlak arasında olabilir. Bulundukları mekana modern ve estetik bir görüntü verirler.
Lake mutfak dolabınızı temizlerken yalnızca ılık su kullanmanız yeterli oluyor. Lake mutfak dolaplarında derinlemesine temizlik istiyorsanız da, ılık su içerisine cam temizleyici ürün eklemeniz gerekiyor.
Çizilme sararma olasılığı vardır. Ancak bu durumu bazı olanaklarla en aza indirgeyebilirsiniz. Kapaklarınızı nemli bir bezle silmeniz yeterlidir. Güneş ışığına maruz kalmayan kapakta sararma olmaz.
Lake boya yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi sprey lake boyalar ile gerçekleşebilir. Yanı sıra lake boya tabancasıyla da boyama yapılabilir. Nadir de olsa fırça rulo ile yapıldığı da olur. Ancak yaygın olarak sprey boya kullanılır.
Sadece Handy Lake boya ve fırça ile yüzeylere kolayca uygulama yapabilirsiniz. Boyaların kapaklarını açtıktan sonra uzun bir çubuk yardımıyla boyayı karıştırınız. Hangi yüzeye uygularsanız uygulayın mutlaka işleme başlamadan önce boyayı karıştırın. Fırçayı boyaya daldırdıktan sonra istediğiniz yüzeyi boyayabilirsiniz.
Lake mutfak dolapları, mutfakların birinci sınıf boyalı cilalı kaplamasıdır. Daha üstün bir kaplama çeşidi yoktur. Geleneksel astarlama ve boyama yöntemleri ile elde edilir.
Canlı renkleri, modern görünümü, farklı renk seçenekleri gibi özellikleri ile kullanıcıların sıkça tercih ettiği Lake mutfak dolapları 2019 yılında en çok satan mutfak dolap modelleri arasında ilk sıralarda yerini almaktadır. Yüzeyi diğer MDF ile üretilen mutfak dolaplarına göre çok daha parlaktır.
Lake Kapı Modelleri Kullanışlıdır!
Kapı modellerinde tercih edilen lake boya sayesinde bu kapılar havayla etkileşime girmezler. Bu nedenle daha uzun süre dayanıklılık gösterirler. Güneş ışığına, neme, çeşitli sebeplerle oluşabilecek çizilme ve darbelere karşı dirençlidirler.
Lake boya, cila gibi maddeler yoğun bir kokuya sahip olduğu için koltukların kullanım zamanı geldiğinde bu koku rahatsızlık verici olur. O yüzden kullanmaya başlamadan önce bu kokudan kurtulmak isteyebilirsiniz.
Ancak az katlı veya daha az kaliteli laka ile kaplanan lake mutfak dolaplarında zaman zaman sararma meydana gelebiliyor. Bu sararmaların ana nedeni güneş ışığı. Lake mutfak dolapları doğrudan ultraviyole ışınlarına maruz kalan lake yüzeylerde sararma oluşur.
Beyaz lake kapı modellerinin en önemli sorunu sararma ihtimalidir. Her ne kadar şık ve göz alıcı tasarımlara sahip olsalarda, beyaz lake kapı seçimi yapacak kişilerin, bu kapıları sararmalara karşı koruması önemlidir.
Aynı zamanda kendinden vernikli boya kullanarak lake görünüm boyama elde edilebilir. Boyalar su bazlıdır ve sağlığa hiçbir şekilde zararlı madde içermez.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Uygulama işlemi her tarafına 1 kat dolanılır. ½ saat kuruması için beklenir, pürüz kırılarak 3-4-5 kat şeklinde katlar halinde boyama işlemi gerçekleşir. Boyama işlemi öncesinde etraf iyice temizlenir, boyanacak yüzeyin tozu iyice alınır ve yeler sulanır.
Lake kapaklar ise üretilirken yüzey tarafı MDF malzeme ile %100 kaynaşacak şekilde üretilir ve yoğun bir cila işleminden geçtiklerinden dolayı sağlamdır. Yüzeyleri serttir ve uzun süre suya, neme ve buhara dayanabilir.
Geniş bir kap içinde bir miktar bulaşık deterjanı ile bir çay bardağı sirkeyi karıştırın. Kullanacağınız alana göre üzerine su ekleyin ve yeniden karıştırın. Hazırladığınız bu temizlik suyunu bir sünger ile alın ve kirlenmiş dolap kapaklarını ya da raflarını ovalayarak temizleyin.
İstenen renk ve desende üretilebilen dolap kapaklarının en sık kullanıldığı alan hazır mutfaklardır. Pürüzsüz yüzeyiyle leke tutmayan kapaklar kolay temizlenir ve her zaman hijyeniktir.
Sararan mutfak dolaplarınızı karbonat ve sirke yardımıyla temizleyebilirsiniz. Ancak sararmaya en kesin çözüm boyamaktır. Bir bardak beyaz sirkeye, 1-2 yemek kaşığı karbonat atın ve karıştırın. Bir bez yardımıyla, bu karışımla mutfak dolaplarınızı silin.
Beyaz lake mutfak dolabı temizliği için yapacağımız en sağlıklı temizleme yöntemi iki yumuşak bez (tercihen mikro fiber) ve ılık su yardımıyla olmalıdır. Eğer lekeler nemli bir bezle çıkmayacak kadar inatçı ise o zaman cam silmek için kullandığımız spreylerden biraz temizleme suyuna ilave edebiliriz.
Beyaz lake dolapları temizlemek için bir kaç ürün tavsiyem olacak. Ilık su içine Yüzey Temizleyici ekleyebilir, inatçı kirleri Çözücü Sprey püskürtüp bir kaç dakika bekletip sonra silerek giderebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri