Yeni Rakı'nın ise özellikle tuz ve iyot tadı ile uyumu süper. Bir lokma lakerda, bir yudum rakı. Bir artı bir, üç değil, dört ediyor.
Meyhanelerde ve deniz ürünleri restoranlarında lakerda meze olarak tüketilir. Ana yemek öncesinde iştahı açan ve açlığı bastıran bir tür ara soğuktur. Kızarmış ekmek, limon, zeytinyağı ve kırmızı taze soğanla nefis bir uyum içinde olduğunu belirtmek isteriz.
Palamut balıklarından yapılmaktadır. Lakerda daha çok salata ve meze olarak yenir. Yenecek miktar kadarı saklandığı kaptan çıkarılarak 4-5 saat temiz tatlı suda bekletilerek tuzunu salması sağlanır. İsteğe bağlı olarak kısa bir süre sirkede de tutulabilir.
Keskin bir bıçakla dilimlenen lakerdalar, kırmızı soğan yatağında, beraberinde bakla-fava ile servis edilir. Etine bir parça taze zeytinyağı gezdirilir. Ama sunumda kesinlikle limon sıkılmaz.
Doğal yollarla katkı kullanılmadan yapılmış olan lakerda, içerdiği doğal probiyotikler sebebiyle sağlığımız açısından faydalı bir besindir. Olgunlaşan lakerdanın içindeki probiyotik bakteriler çiğ balığı ön sindirim işlemine tabi tuttukları için lakerda kolay sindirilebilen, sağlıklı bir gıda olarak kabul edilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Salamura olarak hazırlanan lakerda, buzdolabında 30 gün boyunca muhafaza edilir. Kavanozun kapağının güvenli olmasına dikkat edebilirsiniz. Eğer lakerdayı daha sonra yemek için hazırlıyorsanız, buzluk poşetine aktarıp derin dondurucuda daha uzun süre koruyabilirsiniz.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Mesela hastahaneye kaldırılmayı gerektirecek bir hastalık nedeni oluyorsa 'çiğ balık yenmesi haramdır' denir. Daha düşük bir hastalık nedeni oluyorsa 'mekruhtur' denir. Tıbben hiçbir sakıncası yoksa 'yenebilir, mubahtır' deriz.
Yanlış: Lakerda, çiroz ve marinat çiğ olduğu için sağlık açısından zararlıdır. Doğrusu: Bu ürünlerde pişirme işlemi yapılmamakta fakat pastırma veya turşuda olduğu gibi tuzlama, salamura ya da kurutma işlemi sayesinde bu ürünler de tüketime hazır hale getirilmektedir.
Temizlenmiş takozlar yıkanır ve temiz, serin ve tatlı bir suda 1 gün boyunca suyu birkaç saatte bir değiştirerek kalan kan vb. kalıntıların çıkması sağlanır. Lakerda geleneksel olarak tahta fıçılara kurulmuş olsa da günümüzde bu iş için teneke ya da plastik kaplar kullanılmaktadır.
Lakerda torikten yapılır ve en lezzetli torik kasım ayında başlar. Kasım'ın 15'inden sonra, aralığın ortasına, hatta sonlarına kadar çok lezzetli olur. Toriklerin en az 5 kilonun üstünde olması gerekir.
Balıkçılar palamuttan umduğunu bulamayınca lakerdanın kilosu 150 lira oldu.
Lakerda zaten pişmiştir. Ama pişmekten kastı illa ki bir gıdanın alev görmesi olarak düşünüyorsanız o bağlamda “alev görmemiştir” diyebiliriz. Lakerda doğal olarak tuzla pişirilen bir balıktır.
Ardından kavanozun içine, balıkların üstüne bir ağırlık yerleştirin( bir taş ya da mermer parçası), ağırlığın üstüne de bir tahta parçası yerleştirin ve kavanozun ağzını temiz bir bezle kapatın. Kavanozları bu şekilde, güneş görmeyen serin bir yerde yaklaşık 20 gün bekletin.
Balığın yanında tüketilecek içecekleri alkollü ve alkolsüz içecekler olarak ikiye ayırabiliriz. Alkollü içecekler içerisinde rakı, şarap çeşitleri, bira gibi. Alkolsüz içecekler arasında kola, şalgam, meşrubat, su, sade maden suyu gibi.
Lakerda, balıkçılığın geliştiği bölgelerde ve Akdeniz ülkelerinde sıklıkla tüketilen bir meze çeşididir. Ülkemizde ise en çok Trakya, Ege ve Karadeniz Bölgesinde tüketiliyor. Palamut ve torik balığından yapılan bu meze en az 2 hafta bekletildikten sonra servis edilmelidir.
Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Sonraları Musevi balıkçı babanın bu keşfi yayılıyor ve İspanyollar bu yiyeceğe lakerda adını veriyor. Yani la kerrida, istenince olan şey. Bir babanın çocuğu için keşfettiği bu lezzetli yiyecek yıllardır sofralarımıza konuk oluyor ve çok seviliyor.
Buzun emilmesiyle oluşan su balıklar üzerinden akarak, birbirine yakın balıklarda da iletim sağlar. Soğuk su balıktaki ısıyı uzaklaştırır ve buz üzerinden akarken tekrar soğutur.
Bu inanış, balık etine kolay kolay doyulmamasından ve balık avcılarının hep geçim darlığı içinde bulunan kimseler olmasından gelmektedir.
Balıklar, insan olmayan hayvanların acı çekebileceğini gösteren çeşitli kriterleri karşılarlar.
Suyun açılıp kurumasında, fazla sıcaktan veya fazla soğuktan dolayı ölen veya kuşlar tarafından öldürülen, su içinde bağlı tutulmakla ölen, buz arasında sıkışarak ölen balıklar yenir. Deniz içinde ölen veya sudan çıkarılmadan tokmakla vurulup öldürülen veya bıçakla başı kesilen balıklar yenir.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri