Lakin, bir bağlaçtır, ama, ancak ve fakat anlamlarında kullanılır.
Birlik halinde kullanılan bağlaçlar. Yalın Bağlaçlar: Yalın bağlaçların birkaç tanesi dışında ötekileri yalnızca bağlaç ola- rak kullanılırlar: Şayet, lâkin, ilâ, keza, vakra, imdi, yani, meğer, madem, netekim, eğer, ama, bile, ile, de vb. ile kelimesi bağlaç olarak kullanıldığı gibi edat olarak da kullanılır.
2. “İle, yalnız, ancak” gibi kelimeler hem edat hem bağlaç görevinde kullanılabilir. Cümle içindeki anlamı bu nedenle önemlidir. Ayrıca şu pratik yolla bu kelimelerin edat mı, bağlaç mı olduğunu anlayabiliriz: “İle” yerine “ve” getirilebiliyorsa; “ile” bağlaçtır.
başında bulundukları cümleyi kendisinden önce gelen veya kendisinden sonra gelen cümle veya cümlelere çeşitli görevler ile bağlayan kelimelerdir. bunlardan "fakat" ifadesi taşıyanlar: fakat, lakin, ancak, yalnız, ama [gelgelelim, ne var ki, ne ki].
Genelde cümleleri birbirine bağlayan sözcükler bağlaç olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde ancak, fakat, yalnız gibi değişik kelimeler bulunur. Bu doğrultuda belli bir durumu öne çıkaran ifade edat olarak anlatılır.
İlgili 27 soru bulundu
Lakin, bir bağlaçtır, ama, ancak ve fakat anlamlarında kullanılır.
hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne … ne …, öyle, öyle ki, sanki, şu var ki, üstelik, yahut, yalnız, yani, yoksa, zira vs. Bağlaçlar, ifadeleri ilgi ve önem sırasına koyarak düzenlememize yardımcı olur. Bağlaçların kendi başlarına anlamları yoktur.
(Ar. lākinne) Ama, ancak, fakat: Ölmek kaderde var, bize ürküntü vermiyor / Lâkin vatandan ayrılışın ıztırâbı zor (Yahyâ Kemal). Gözlerim görmüyor, lâkin güneş / O her zaman, her zaman yüzümde (Orhan V.
Bağlaç görevinde kullanılan meğer kelimesi, iki cümleyi birbirine bağlar. Kelimenin meğerki ve meğerse şeklindeki kullanımı da yaygındır.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
Özellikle bağlaç olup olmadığı herkes tarafından öğrenilmek isteniyor. Gibi sözcüğü edat olarak kullanılıyor. Gibi kelimesinin edat olduğunu anlamak için anlam yönünden incelemek gerekiyor. Tek başına bir anlam ifade etmiyorsa, edat olarak değerlendirilir.
İle kelimesinin cümle de bağlaç mı edat mı olduğu ve kelimesi getirilerek öğrenilmektedir. Cümlede ile kelimesi yerine ve getiriliyorsa bağlaç getirilemiyorsa edat olarak anlaşılmaktadır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
Cümle başı bağlaçları (fakat, lakin, ama, ancak, yalnız, yeter ki, sanki, hatta, çünkü, keşke vb.) (Bağlaçların dilimizde sayıca en zengin olanları cümle başı bağlaçlarıdır; açıklama, sonuç, üsteleme, sebep, zıtlık vs. anlamlarıyla cümleleri birbirine bağlarlar.)
Deha kelimesinden türetilmiş olan dahi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Deha, üstün zeka manasına gelirken, dahi kelimesi de üstün bir zekaya ve ferasete sahip olan kişi demektir. Dahi kelimesi dilimizde hem bağlaç hem de sıfat olarak kullanılır.
Değişik nedenlerden dolayı 'ancak' kelimesi ile ilgili birçok farklı cümle kurulur. Özellikle bir konuyu daha iyi açıklamak amaçlı önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün. Aynı zamanda herhangi bir konunun içinde farklı bir yön var ise, bu yönü anlatmak adına da yine bu kelime ile başlanır.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
İçin, üzere, dolayı, ötürü, nâşi, diye gibi sebep bildirmede kullanılan edatlardır.
Dil bilgisi kurallarına göre rağmen bağlaç değil edattır. Bir olayın ya da durumun beklenenden farklı geliştiğini ifade etmek için bu kelime kullanılır. Örneğin ''Buna rağmen.'' - ''Tüm yaptıklarına rağmen''.
lakin - Nişanyan Sözlük. Arapça lākin لكن “ama (bağlaç)” sözcüğünden alıntıdır. Orta Türkçe lékin ليكن Farsçadan alıntıdır.
Lakinin eş anlamlısı sözcükler ise şu şekilde sıralanır: Ama. Ancak. Fakat.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan lakin kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir.
Sanki kelimesi edat kategorisinde yer almaktadır. Sanki edatı benzetme edatı olarak da bilinmektedir. Sanki edatı sanmak veya zannetmek anlamlarında da kullanılabilmektedir. Sanki kelimesi bulunduğu cümlenin anlamını değiştirdiği için edattır.
Türkçede Edatlar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 36 edat yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise sadece 33 edat bulunuyor.)
Düşüncenin yönünü değiştiren ifadeler
Bir cümleyi olumsuzken olumlu, olumluyken olumsuz yapabilir. ancak, ama, fakat, lakin, rağmen, ne var ki, oysaki, halbuki gibi ifadelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri