Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Laktozu sindiremeyenler
Eğer bu ürünleri tükettikten sonra gaz ve şişkinlik yaşıyorsanız laktoz intoleransınız olabilir. Bu nedenle sütü 'laktozsuz' tercih etmek veya onun yerine yoğurt ve ser t peynir tüketmek alternatif olabilir. Badem sütü, soya sütü, pirinç sütü gibi seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.
Doğumsal laktoz intoleransı çok nadir görülür ve alerji değil, genetik geçişli metabolik bir rahatsızlıktır. Genellikle doğumu takip eden birkaç gün içinde ortaya çıkar ve ciddi ishal, kusma, dehidrasyon ve büyüme güçlüğü ile kendini gösterir. 6. aydan sonra düzelir.
Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir? Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı ciddi sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, abdominal kramplar, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme isteği, bulantı, kusma, bel ağrısı ve bazen de kabızlık görülebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz.
Başlıca olarak sütte bulunan laktoz, süt ürünlerinde de oldukça fazladır. Bu besin ürünleri; peynir, kefir, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve kaymak şeklinde olmaktadır. Ancak laktozun en çok bulunduğu gıda elbette süttür.
Laktoz içermeyen besinler ise balık, tavuk, yeşil sebzeler, enginar, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yumurta, tahin, badem, soya sütü gibi besinlerdir" sözleriyle anlattı.
Vedat Göral, "Yoğurt yaparken sütün içerisinde bulunan laktozun yüzde 70'i parçalandığından laktoz intoleransı olanlar süt yerine yoğurt tüketmelidir" dedi.
Laktoz içeren gıdalar: Süt, mozarella gibi yumuşak peynir çeşitleri, sütlü soslar, sütlü tatlılar, dondurma, mayalı hamurlar, hazır çorbalar, bisküvi, çikolata, gofret, kraker, margarin, tereyağ, kaymak, krema, bazı diş macunlarıdır.
Özellikle primer laktoz intoleransınız var ise bu bes,nlere ek olarak krema, yoğurt, kaymak, tereyağı, margarin, süt tozu, dondurma, salep, sütlü tatlılar, hazır çorbalar, hazır paketli gıdalar, kek, pasta, soslar, mayonez tüketilmemelidir. Süt içiyorsanız, laktozsuz süt içmelisiniz.
Çok az laktoz intoleransı olan kişilerde ıspanak, taze fasulye, marul, mercimek, badem yedikten sonra gaz ve şişkinlik görülebilir, bağırsaklarda ağrı yaşanabilir. Hazır birçok yiyecekte laktoz mevcuttur.
Buna bağlı olarak, süt ve süt ürünleri içeren her türlü besin laktoz intoleransı olan kişiler için risk teşkil etmektedir. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların tümünde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
Bazı kişilerde belirtiler hafif olabilirken bazı kişilerde ise oldukça şiddetli olabilir. Besin alerjisi belirtileri görüldüğü zaman çocuğunuzu, çocuk alerji uzmanına (yeni adıyla çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanı) götürmenizi tavsiye ederiz.
Düşük laktozlu peynirler arasında parmesan, gravyer ve çedar bulunur. Bu peynirlerin az porsiyonları genellikle laktoz intoleransı olan insanlar tarafından tolere edilebilir.
Yaklaşık olarak 100 gram kaşar peyniri, 353 kcal enerji, 26,99 gram protein, 26,06 gram yağ, 2,56 gram karbonhidrat ve 0,15 gram laktoz içerir.
İşte o isimlerden bazıları: Kahverengi şeker, invert şeker, mısır şurubu, laktoz, desktroz, malt şurubu, fruktoz, maltoz, meyve suyu konsantresi, glukoz, sofra şekeri, fruktozlu mısır şurubu, sukroz, bal, şekerkamışı.
Çiğ krema, laktoz oranı yüksek olan diğer bir süt ürünüdür. Krema ile yapılan makarna, muhallebi gibi ürünlerden laktoz intoleransınız varsa kaçınmanız gerekmektedir. Yoğurt, sütten yapılan bir ütün olduğu için laktoz içerir.
Diğer süt ürünleri yoğurt, dondurma ve peynirde de laktoz bulunmakta. Ancak süt en yoğun laktozun bulunduğu ürün. Yoğurtta laktoz oranı süte nazaran daha az. Yoğurt aslında laktoz intoleransı olan kişiler için ideal bir besin seçeneği.
Vücudunda fermante olan laktoz, gaz yaparak şişkinliğe neden olur. Tükettiğimiz normal yoğurtlarda böyle bir sorun oluşmuyor; ancak az yağlı ya da yağsız yoğurtlarda daha fazla laktoz bulunuyor.
Parçalanamayan laktoz kalın bağırsağa geçince ve oradaki bakteriler aracılığıyla parçalanınca da aşırı gaz, kramp şeklinde ağrılar, ishal gibi yakınmalara yol açar. Kısacası laktoz duyarlılığı olanlarda süt içince oluşan gaz, şişkinlik, karın ağrıları ishal gibi yakınmaların oluşum mekanizması bu şekildedir.
Laktozun haram olduğuna dair herhangi bir bilgi yoktur. Peki, laktoz uyku getirir mi? Süt içmenin uyku getirdiğine dair bilgiler doğrudur. Ancak bunun nedeni laktoz değil süte bulunan bir başka proteindir.
Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen ve süt şekeri olan laktozun parçalanarak sindirilmesini sağlayan enzimin, ince bağırsakta üretilmemesi ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerde süt tüketiminden 30 dakika sonra mide spazmı, şişkinlik ve hatta ishal görülüyor.
Gastritlerde ya da çölyak hastalığı gibi daha ciddi durumlarla birliktedir. Sindirim kanalındaki iltihabın laktaz üretiminde azalmaya neden olmasıyla ortaya çıkar. Uygun şekilde tedavi edilmezse laktoz intoleransı şiddetli sindirim sorunlarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri