Laktoz vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar. Bu nedenle kemik ve diş oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde çok önemlidir . Laktoz ayrıca B1, B2, B6 ve folasin gibi vitaminlerin sentezlenmesinde rol oynar. Asitlere dayanıklı ve alkalilere hassastır.
Sindirilmemiş laktoz bağırsağın içine su çeker. Sindirilmemiş laktoz, kalın bağırsağa ulaştığında buradaki bakteriler laktozu fermente ederler; kısa zincirli yağ asitleri ve gaz oluşur. Bu da şişkinlik, gaz ve ağrıya sebep olur.
Laktoz enerji kaynağıdır. Bebek beslenmesinde, özellikle bebeklerde beyin ve sinir dokularının oluşumu ve gelişimi için önemlidir. Laktoz kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar. Ayrıca karaciğerde yağlanmayı önleyici etkisi vardır.
Laktozun zararları nelerdir? Laktoza alerjisi olan kişilerde mide bulantısı, karın ağrısı, şişkinlik ve gaz problemleri ortaya çıkabilir. Kalın bağırsakta sindirimi zorlaştırır. Sürekli laktoz tüketimi düzensiz beslenme alışkanlığına sebep olabilir.
Süte doğal laktaz enzimi ilave edilerek laktoz paketleme aşamasında parçalanır. Süt kendi besin değerlerinden bir şey kaybetmeden daha kolay sindirilebilen glikoz ve galaktoza çevrilir. Böylece şişkinlik, mide bulantısı, ishal ve aşırı gaz gibi sindirim şikâyetleri ortadan kalkmış olur.
İlgili 30 soru bulundu
Özellikle çocuklar ve sporcular için sütün önemi göz ardı edilemez. Laktoz intoleransı nedeniyle süt içmek istemeyen çocuklar ya da sporcular için laktozsuz süt hayatı çok kolaylaştırır. Normal sütten kaynaklı bulantı, şişkinlik, gaz gibi sindirim sıkıntılarını yaşamadan aktivitelerini sürdürebilirler.
Aynı zamanda sütün içinde şeker olduğunu da unutmamak gerekiyor. Sütün içindeki laktoz, şeker barındırır. Şekerin de sivilce oluşumuna etkisi olduğunu biliyorsun. Bu nedenle sivilcelerini kontrol altına almak istersen laktozsuz, az yağlı organik sütleri tercih etmelisin.
Laktozsuz süt kilo aldırır mı sorusunun cevabı merak edilen diğer bir konudur. Laktoz, sütün içerisinde bulunan şeker çeşididir. Laktozsuz süt kilo aldırmaz. Diyetinize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
Yapılan araştırmalarda; 12 g laktozun (yaklaşık 1 su bardağı süt) sindiriminde herhangi bir sorun yaşanmadığı belirlen- miş, diğer besinler ile birlikte tüketildiğinde (sütü tek başına tüketmek yerine ana ya da ara öğünler ile birlikte tüketmek) 15-18 g arası laktozun da iyi tolere edilebildiği belirtilmiştir.
Parçalanan laktoz bağırsaklardan kolayca emildiği için mide bulantısı, gaz, şişkinlik, ishal ve aşırı gaz problemlerini ortadan kaldırır. Laktozsuz süt besin değeri açısından diğer sütlerle aynı özellikleri taşır ancak içimi ve sindirimi daha kolaydır.
Laktozsuz Süt Zararlı Mı? Laktozsuz sütte kullanılan laktaz enzimi herhangi bir koruyucu ya da katkı maddesi değildir. Sadece laktozun parçalanması için kullanılan doğal bir enzimdir. Bu yüzden laktozsuz sütün zararları yoktur.
Bazı bireylerde bu enzim yeterli seviyede değildir veya hiç yoktur. Bu durumda laktoz ince bağırsakta sindirilemez, sindirilmeden kalın bağırsağa geçen laktoz orada bakterilerle fermente olarak kişide şişkinlik, karında ağrı veya kramp, diyare, gaz, mide bulantısı gibi bir dizi sağlık sorununa neden olmaktadır.
Laktoz, sadece sütte değil diğer tüm süt ürünlerinde de bulunur. Süt ürünleri içinde yer alan yoğurtta da laktoz bulunur. Ama içinde bulunan laktoz oranı, süte göre çok daha daha azdır.
Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz.
Laktoz içermeyen besinler ise balık, tavuk, yeşil sebzeler, enginar, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yumurta, tahin, badem, soya sütü gibi besinlerdir" sözleriyle anlattı.
Bağırsaklarımızda normalde bulunması gereken laktaz isimli kimyasal madde laktoz ve su ile birleşince süt şekerini galaktoz ve glukoz isimli daha küçük parçacıklara bölerek kana geçmesini sağlar.
Kaşar Peyniri: Tam yağlı beyaz peynirde olduğu gibi kaşar peynirinde de birçok vitamin ve mineral bulunur. Yaklaşık olarak 100 gram kaşar peyniri, 353 kcal enerji, 26,99 gram protein, 26,06 gram yağ, 2,56 gram karbonhidrat ve 0,15 gram laktoz içerir.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Glikoz ve galaktoz adlı iki karbonhidratın bir araya gelmesiyle oluşan laktoz, yani süt şekeri; süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurtta bulunur. Tabi bu gıdalar haricinde dondurma, krema, tereyağı ve kaymak gibi yiyeceklerde de bol miktarda laktoz vardır.
Süt ürünleri yarım yağlı olarak tüketildiğinde, özellikle yoğurt ve kefir gibi sağlıklı formları tercih edildiğinde beslenme planlamanız içerisinde kullanılabilir. Deriyi kalınlaştırdığı ispat edilmemiştir.
Laktoz intoleransı olan kişiler süt,süt ürünlerini yedikten veya içtikten sonra rahatsızlık verici belirtiler oluşturur. Laktoz intoleransının bu belirtileri arasında şişkinlik, ishal ve gaz bulunur.
Doğada yüksek oranda sütte bulunan ve süt şekeri olarak bilinen laktoz, enerji kaynağıdır. Bir molekül glikoz ve bir molekül galaktozdan oluşmuş bir disakkarittir.
YAĞSIZ SÜT
Araştırmalara göre yağsız süt içmek ve akneli cilt arasında doğru bir orantı var. Yetişkinlerin yaklaşık yüzde 65'i özellikle sağlıklı olarak nitelendirilen yağsız süt ürünlerinde bulunan laktozu sindiremez, sindirilemeyen laktoz ise ciltte akneye sebep olur.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
İçeriğindeki laktik asit sayesinde süt ölü derilere nüfuz ederek cildi derinlemesine temizlenebilir. Süt cilde zarar vermeden cildin temizlenmesini sağlayacaktır. Süt doğru kullanıldığı takdirde cilt rengini düzenleyecektir. Cilt bakımında süt kullanıldığında cilt tek tip bir renge kavuşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri