Laktoz enerji kaynağıdır. Bebek beslenmesinde, özellikle bebeklerde beyin ve sinir dokularının oluşumu ve gelişimi için önemlidir. Laktoz kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar. Ayrıca karaciğerde yağlanmayı önleyici etkisi vardır.
Laktozu sindiremeyen bireyler, sindirim bozukluklarını önlemek için süt içmekten kaçınmakta, bu da kalsiyumun yetersiz alımı ve sebebiyet verdiği diğer rahatsızlıklara (osteoporoz, hipertansiyon, bazı kanser türleri) yol açmaktadır.
Peki, laktozsuz süt ne işe yarar? Parçalanan laktoz bağırsaklardan kolayca emildiği için mide bulantısı, gaz, şişkinlik, ishal ve aşırı gaz problemlerini ortadan kaldırır. Laktozsuz süt besin değeri açısından diğer sütlerle aynı özellikleri taşır ancak içimi ve sindirimi daha kolaydır.
Laktoz doğada sadece sütte bulunan disakkarit formunda bir şekerdir. Süt şekeri olarak da isimlendirilebilir. Bağırsaklardan salgılanan laktaz isimli bir enzim tarafından parçalanır. Bağırsaklarda bu enzim yeteri kadar bulunmadığında ya da yetersiz çalıştığında laktoz intoleransı denilen bir hastalık tablosu oluşur.
İnsan sağlığına pek çok faydası bulunan laktoz enzimi, yağ metabolizması üzerinde etkili olur. Bu sayede akciğerinizde yağ birikmez. Karaciğerdeki yağları azaltan bu karbonhidrat türü, tüketildikten 30 dakika ile 2 saat sonra belirtilerini göstermeye başlar.
İlgili 19 soru bulundu
Laktozsuz süt kilo aldırır mı sorusunun cevabı merak edilen diğer bir konudur. Laktoz, sütün içerisinde bulunan şeker çeşididir. Laktozsuz süt kilo aldırmaz. Diyetinize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
Laktozun haram olduğuna dair herhangi bir bilgi yoktur. Peki, laktoz uyku getirir mi? Süt içmenin uyku getirdiğine dair bilgiler doğrudur. Ancak bunun nedeni laktoz değil süte bulunan bir başka proteindir.
Süt ve süt ürünlerinin tüketimi ve bazı kanser türlerine yakalanma riski arasında bağlantı olduğu belirlendi. İsveç'te yapılan araştırma, laktoza hassasiyeti bulunanların meme, yumurtalık ve akciğer kanserine yakalanma riskinin daha az olduğunu ortaya koydu.
Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen ve süt şekeri olan laktozun parçalanarak sindirilmesini sağlayan enzimin, ince bağırsakta üretilmemesi ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerde süt tüketiminden 30 dakika sonra mide spazmı, şişkinlik ve hatta ishal görülüyor.
Doğada yüksek oranda sütte bulunan ve süt şekeri olarak bilinen laktoz, enerji kaynağıdır. Bir molekül glikoz ve bir molekül galaktozdan oluşmuş bir disakkarittir.
Laktoz Nedir
Laktaz, gıdalardaki laktozu parçalayarak vücudunuzun onu sindirebilmesini sağlar. Laktoz intoleransı olan kişiler süt,süt ürünlerini yedikten veya içtikten sonra rahatsızlık verici belirtiler oluşturur. Laktoz intoleransının bu belirtileri arasında şişkinlik, ishal ve gaz bulunur.
Eğer laktoz intoleransınız varsa süt kabızlığa neden olabilir. Çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada çocuklarda görülen kabızlığın nedenlerinden birinin de laktoz intoleransı olduğu ortaya çıkmıştır. Laktoz intoleransınız varsa her gün en azından bir bardak süt içebilirsiniz.
Diyet menülerinde süt ile hazırlanan tariflerde ya da zayıflama sürecinde süt tüketiminde yarım yağlı süt tercih edilmesi daha verimli olacaktır.
Laktoz içermeyen besinler ise balık, tavuk, yeşil sebzeler, enginar, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yumurta, tahin, badem, soya sütü gibi besinlerdir" sözleriyle anlattı.
Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz.
Sütteki laktoz, laktoz enzimleri olmadığından işlenmemiş olarak kalır ve kalın bağırsaktaki bakteriler ile etkileşime geçer. Bu etkileşim sonucu da herkesin vücudunda zaman zaman hissedebileceği rahatsız belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler gaz, şişkinlik ve bazı durumlarda bulantı ya da ishal dahi olabilir.
Laktoz İntoleransı
Şişkinlik, mide krampı, aşırı gaz çıkarma, ishal, kusma ve karın ağrısı. Üstelik tüm bu belirtiler laktoz tüketiminin miktarına göre artış gösterebiliyor ve şiddetli hale gelebiliyordu.
Parçalanamayan laktoz kalın bağırsağa geçince ve oradaki bakteriler aracılığıyla parçalanınca da aşırı gaz, kramp şeklinde ağrılar, ishal gibi yakınmalara yol açar. Kısacası laktoz duyarlılığı olanlarda süt içince oluşan gaz, şişkinlik, karın ağrıları ishal gibi yakınmaların oluşum mekanizması bu şekildedir.
Probiyotik Yoğurt
Laktoz intoleransı olan insanlarda yoğurdun sindirimi süte göre çok daha kolaydır. Çünkü çoğu yoğurt, laktozun parçalanmasına yardımcı olan canlı bakteri içerdiğinden, vücutta laktozun sindirimine gerek kalmaz.
Yine tartışıldığı gibi, şeker ve sütün kanser hücresine olumsuz doğrudan etkileri söz konusu değil. Kanser tedavisi sırasında süt ve süt ürünleri özellikle yararlı. Ancak yine de şeker ve şekerli gıdalar, besleyici değeri yüksek olan gıdaların yeterli oranda tüketilmesini engellediğinden aşırı tüketilmemeli.
Çiğ sütte bulunan amilaz, bakteri tarafından üretilen laktaz, lipazlar ve fosfatazlar sırasıyla nişasta, laktoz (süt şekeri), yağ (trigliseritler) ve fosfat bileşiklerini parçalayarak sütü daha sindirilebilir hale getirir ve önemli mineralleri serbest bırakır.
Vücudunda fermante olan laktoz, gaz yaparak şişkinliğe neden olur. Tükettiğimiz normal yoğurtlarda böyle bir sorun oluşmuyor; ancak az yağlı ya da yağsız yoğurtlarda daha fazla laktoz bulunuyor.
Hazımsızlık, Uyku hali, Yorgunluk, Reflü gibi şikayetlerin laktoz intoleransının habercisi olabileceği unutulmamalıdır.
Laktoz intoleransı, kişinin vücudunun sütte bulunan bir şeker olan laktozun sindirilmesi ile ilgili problem yaşamasından kaynaklanır. Bu durumdan muzdarip olan kişilerde, süt, dondurma, yoğurt veya peynir gibi mandıra ürünlerinin tüketilmesi sonrasında karında rahatsızlık gibi çeşitli sindirim şikayetleri ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri