Laminat parkeye cila yapılırmı sorunuzun cevabı hayır cila yapılamaz.
Laminat parkelerde vernik yoktur, ancak temizleyiciye bir kat mobilya temizleyicisi koyarsanız parlamasını sağlayabilirsiniz.
Cila uygulamaları, vernikleme, cilalama veya parlatma gibi işlemlerle yapılır. Bu işlemler, lamine parkenin belirli bir kullanım süresinden sonra oluşabilecek çizilme, eskime gibi etkileri görüldükten sonra veya kullanıcının lamine parkenin rengini değiştirmek istediği zaman uygulanır.
Laminat parke temizliği süresince, arap sabunu kullanmak oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar. Arap sabunu yapısı itibariyle parlaklığı koruyan doğal temizlik ürünleri içinde yer alır. Ve kullanımı ile ilk günkü parlaklık kazanılır.
Masif parkeler ve lamine parkelerin yapımında kullanılan madde ağaç olduğu için bu parke tipleri boyamaya uygundur. Fakat laminant parkeler boyanamaz. Diğer bir deyişle talaş tozunun ve reçinenin sıkıştırılmasıyla oluşan kâğıt baskı olan laminant parkeleriniz varsa çözüm, zemine yeni parke döşemek olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Cila uygulaması zımpara tekniği kullanılarak yapılır. Öncelikle boşluklar macunlanır ve parkede yer alan çizikler doldurulur. Sistre içerisinde bulunan toz ile macun yapılır. Macunun kuruması ile sistre cila uygulaması makinesi tekrar alana uygulanır.
Parke taşı boyası kullanarak o evi daha modern veya daha klasik, aynı zamanda retro ortama dönüştürmek mümkündür. Laminat parke boyası seçerken dikkat edilmesi gereken ilk ve en önemli nokta renk seçimidir. Örneğin daha iddialı bir ev için siyah ve gri parke boyası tercih edilebilir.
Laminat parkeye cila yapılırmı sorunuzun cevabı hayır cila yapılamaz. Laminat parkelerin özelliği ahşap taklidi olması ve sıkıştırılmış ağaç tozunun tutkalla sıkıştırılarak ( preslenerek ) üzerine ağaç görünümlü film tabakasının yapıştırılmasıdır.
Mat laminat parkeyi parlatmak için parke cilası kullanabilirsiniz. Su bazlı ve aynı zamanda zımpara gerektirmeyen cila çeşitleri önerilir. Ayrıca parkeyi temizlerken yapısı yumuşak olan ürünler kullanmanız tavsiye edilir.
Kararmış ve deforme olmuş parkelerin tekrar parlaması için tek yapılması gereken sistre cila işlemidir. Yeni yapılmış ve henüz eskimemiş parkelerinizi parlatmak için bir kova suyun içerisine sirke veya arap sabunu katarak, mikrofiber bez ile iyice suyu alınarak parke yüzeyi temizlenerek parlatılabilir.
En tanınan ve en tercih edilen parke cilası markaları arasında başta Hemel Home su bazlı kokusuz parke cilası gelir. Hemel su bazlı parke cilası kokusuz olmasının dışında daha uzun ömrü olan, çizilme ve aşınmalara karşı daha dayanıklı bir ciladır.
Lamine Parkede Oluşan Çizikler
Kamufle etmek için yapı malzemeleri satan mağazalardan alacağınız zemininizle aynı tondaki rötuş boya kalemini kullanabilirsiniz. Bu sayede, hasar gören alandaki çizikleri kolayca kapatabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey, zemininizle aynı renkte rötuş kalemi almanızdır.
parkelerinizi kolayca yenileyebilirsiniz.
Parkeler zamanla parlaklığını kaybedeceği gibi aynı zamanda çizilip aşınabilir. Tüm bunların önüne geçmek için parke cilası yapmak oldukça işe yaramaktadır. Parke cilası, parkenin tüm tahribatını yok ederek yeni bir görünüme kavuşturmada etkilidir. Parke cilası bir nevi vernikleme işlemidir.
Yeni yapılmış olan ve eskimemiş olan parkeleri parlatmak için bir kova suyun içerisine sirke veya arap sabunu katılması gerekmektedir. Ardından mikrofiber bir bez yardımı ile birlikte parkelerin silinmesi gerekli görülmektedir. Oldukça başarılı sonuçlar elde edilmekte olan bir yöntem olduğu söylenebilmektedir.
Kuruma Süresi
Normal şartlarda ( %50 ± 5 bağıl nem ve 23 ± 2 °C ) dokunma kuruması 2-4 saat, toz tutmama 6-8 saat sert kuruma 24 saattir. ikinci kat uygulama 10 -12 saat sonra yapılabilir.
Hem cilalı hem de balmumu yağlı lamine parkenizin temizlenmesi nispeten kolaydır. Lamine parkenizin kuru bir paspas ile temizlenmesi veya elektrik süpürgesi ile süpürülmesi yeterlidir.
Diş macununu bir beze sürüp ( ıslak olmalı ) lekeli yüzey üzerinde gezdirin. Sonrasında yine ıslak bir bez yardımı ile üzerinden geçin. Leke gidecektir. Diğer bir yöntem ise kabartma tozu işe mayonezli karıştırıp lekeye yedirmek daha sonra da bezle silmek.
Çamaşır suyu içeren temizlik ürünleri ahşap yüzeylere zarar verebilir. Tercih ettiğiniz ürünü her zaman kullanım talimatlarına uygun olarak kullanın. Zemini parke yönüne doğru silin. İnatçı lekeler için ise temizlik bezini ahşap temizleyici suya batırın ve silin.
Parke cilası kullanım standardı minimum 1 kat astar 2 kat cila, maximum 1 kat astar 4 kat cila uygulanır. Ağaç cinsine zeminin durumuna göre bu oran değişiklik gösterebilir. Parke bakımı biten zeminler 48 saat sonra kullanılması tavsiye edilir.
Genel olarak mobilya ve parkelerde parlak vernik kullanımı tercih edilir. Profesyonel mobilyacılarda daha müşterileri daha fazla etkilemek için parlak vernik çeşidi kullanılır. Ama dekoratif olarak daha zengin ve farklı tonlar elde etmek için mat vernik de tercih edilir.
Bunun yanı sıra temizlikten yana şüphe duyanlar, yumuşatıcıyı temizlik suyuna dökerek de hafifçe silebilirsiniz. Böylece hem temiz hem de kaymasının önüne geçmiş olursunuz. Doğru şekilde yapılmış bir temizlik hem sağlığınıza etki eder hem de parkelerinizin aşınarak kaymasını önler.
Kaliteli bir laminant parke kolay kolay çizilmez, güneş ışınlarına maruz kalsa dahi rengi solmaz ve sigara ateşi gibi sıcaklıklara karşı dayanıklı olur. Laminant parkeler darbelere karşı dayanıklıdır, bakımı kolaydır, cilalama ve sistre gerektirmez.
Gerekli ön hazırlığı yapılmış yüzeye ürün inceltilmeden 2 kat halinde, ipek fırça, kadife vernik rulo veya püskürtme ile uygulanır. Katlar arasında min. 4 saat beklenmelidir. Uygulama sırasında, uygulanılan yüzey ve ortam sıcaklığının +5°C ile +30°C arasında olmasına özen gösterilmelidir. Kullanıma hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri