Pişmiş Tavuğu İncelemek. Tavuğun kokusuna bak. Koku testi çiğ tavukta olduğu gibi pişmiş tavukta da işe yarayabilir, fakat bazen baharat ve diğer çeşniler kokuyu maskeleyebilir ve ayırt etmek zorlaşır. Eğer tavuk çürük yumurta veya sülfür gibi kokuyorsa bozulmuş demektir.
Termometre tavuğun eti yoğun ve dolgun yerine sokularak iç sıcaklık ölçülebilir. İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir. - Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir.
Kaynama işleminden sonra üzerinde oluşan köpükleri temizledikten sonra tam olarak haşlanıp haşlanmadığını çatal batırarak kontrol edebiliriz. Ya da bir bıçak yardımıyla tavuk etini en kalın yerinden keserek içine bakabiliriz. Bu kısımda hafif de olsa bir pembelik kaldıysa biraz daha pişirmemiz gerekir.
Eğer tavuk etinin kötü koktuğunu fark ederseniz pişirmemelisiniz. Tavuk pişirirken de kötü kokmaya başlayabilir, eğer tavuk pişirirken kötü koktuğunu anlarsanız o eti yememelisiniz. Tavuk etine dokunduğunuzda tavuğun yüzeyinin çamur gibi yapışkan bir salgısı varsa tavuk bozulmuş demektir.
Çünkü çiğ et sindirim sisteminde hazımsızlığa yol açabiliyor. Ayrıca B vitamini eksikliğini çoğaltabiliyor ve bunun sonucunda da çeşitli sinirlilik, unutkanlık ve unutkanlığa bağlı hastalıkların oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Dolayısıyla çiğ tavuk eti kesinlikle yenmez.
İlgili 35 soru bulundu
Pişirilmiş beyaz et (tavuk hindi) ürünlerinde "Pembeleşme" olarak adlandırılan renk kusuru beyaz et endüstrisinde önemli bir problemdir. Kür edilmiş et ürünlerinde arzu edilen pembe renk oluşumu, pişirilmiş fakat kür edilmemiş ürünlerde istenmeyen bir durumdur.
Buzu erimeyen tavuk eti, lezzetini pişerken kaybeder. Düdüklü tencerede yaklaşık 25 dakika, normal pişirme tenceresinde ise 45 dakika orta boy tavuk etleriniz için yeterli olacaktır.
Koku: Bozulan çiğ tavuğun çok güçlü ekşimsi bir kokusu olur. Eğer çiğ tavuğunuzdan buna benzer herhangi bir koku alıyorsanız tüketmemenizi tavsiye ederiz. Doku: Son olarak etin dokusunu kontrol etmek gerekir. Çiğ tavuk normalde dışı cilalı gibi hafif kaygan bir yapıya sahiptir.
Tavuk zehirlenmesi, tavuk tüketiminden 1-24 saat sonra görülebilir. Ancak yaygın olarak ilk 2-3 saat içinde belirtiler görülmeye başlar.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Fırında tavuk göğsünü kolay ve zahmetsiz olarak ortalama 35 dakika kadar pişirmek mümkündür. Tavuk göğsünü tavada pişirme süresi ise yaklaşık olarak 10 ile 15 dakika aralığındadır.
Tavuk: Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Isınan tavanın içine tavuk etlerini tek tek dizin. Tavuk etlerinin alt tarafları güzelce kızarana kadar hiç dokunmadan yaklaşık 5-6 dakika pişirin.
Kemiksiz tavuk göğsü haşlanırken su üzerinde beyaz köpükler oluşmaktadır. Bu köpükleri almanız faydalı olacaktır. Ayrıca haşlama suyu kirlenirse değiştirmeniz gerekir.
Tavuğu kokla.
Bozulmuş çiğ tavuğun çok ağır bir kokusu olur. Bazıları bu kokuyu ekşi olarak tanımlar ve bazıları ise amonyak kokusuna benzetir. Eğer tavuk hoş olmayan veya herhangi bir keskin koku yaymaya başladıysa gözden çıkarmak en doğrusu olur.
Eğer tavuk çürük yumurta veya sülfür gibi kokuyorsa bozulmuş demektir. Eğer tavuk pane harcına bulanmışsa veya yağlanarak ya da marine edilerek şekli değiştirilmişse bu mümkün olmayabilir. Eğer pişirilen tavuğun rengi beyazdan griye doğru değişmeye başladıysa onu yemek güvenli değildir.
Muz tüketmek tavuk zehirlenmesine oldukça iyi gelmektedir. Aynı zamanda tavuk zehirlenmesine karşılık olarak potasyum içerdiğinden ötürü muz iyi bir tercih olacaktır. Tavuk zehirlenmesi sonucu ortaya çıkan bulantı ve kusma gibi belirtileri en az seviyeye indirmek için muz tüketmek doğrudur.
a) Buzdolabında saklama:
Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
Yemekten sonra en az iki kişi hemen hemen aynı anda kusma, ishal veya mide bulantısı gibi semptomlar gösteriyorsa, gıda zehirlenmesinden kesinlikle şüphelenilir. Gıda zehirlenmesinin süresi oldukça kısadır. Sadece birkaç saat ile en fazla iki ila üç gün arasında değişir.
Gıda zehirlenmesinin en sık görülen belirtileri kusma ve ishaldir. Bu semptomlar vücudun su kaybetmesine sebep olur. Dolayısıyla tavuk zehirlenmesi durumunda su tüketimi mutlaka artırılmalıdır. Suyun dışında elektrolit içeren sporcu içecekleri, maden suyu, sebze suyu ve tavuk suyu tüketilebilir.
Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirin. Tavuk diğer et çeşitlerine göre çok daha geç pişer. Daha sonra antrikot, pirzola, bonfile gibi et çeşitlerini pişirin. Asla köfte ve sucuk gibi ürünleri en önce pişirmeyin.
Tavuklar i̇yi̇ce yıkanıp suyu süzüldükten sonra deri̇n bir kaba alınır. Üzerine yağ ve baharatlar i̇lave edilerek iyice harmanlanır. 1 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra 1 yemek kaşığı kızgın yağda kızartılır.
Tavuk haşlama kaç dakika sürer sorusuna gelirsek, bu soru kullanacağınız tavuk etinin cinsinden tutun da ocak ısısına, hatta tencere türüne göre değişiklik gösterecektir ama bir bütün tavuğun ortalama 40-50 dakikada rahatlıkla haşlanabileceğini söyleyebiliriz.
1 - Rengi : Taze çiğ tavuk et tonunda, pembe bir renktedir. Fakat bozulan tavuk eti solgun bir hal alır ve bozulma arttıkça rengi matlaşmaya başlar. Gri renge dönmüş ise artık tüketmek için uygun değildir. Çiğ tavuk eti pişmeye başladığında beyazlaşır.
Bozulan çiğ tavuğun çok güçlü ekşimsi bir kokusu bulunur ve hemen fark etme şansınız olur. Eğer kokladığınızda bozuk olduğuna dair herhangi bir koku alıyorsanız kesinlikle tüketmeyin. Bu tavuk sizi zehirleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri