pirinçleri yapışık pilava da verilen ad. bi kar yagma sekli. kocaman taneler halinde yavaştan yavaştan yagdiginda lapa lapa kar yagıyo denir. benim bildiğim de pilavı pişirip üzerine yoğurt konularak yapılan bir yemek çeşididir. genelde ishal olunca yapılır ki ishalken yenenler arasında en çekileni budur.
Su ve nişasta, lapada bütünleşir ve böylece vücutta diğer gıda türlerine göre daha uzun süre durabilir. Bu da sindirim sisteminin yükünü hafifletebilir. Pirinçle karşılaştırıldığında, pirinç lapası daha düşük kalorili kalır. Bir kase pirinç genellikle 4 veya daha fazla kase pirinç lapası çıkarabilir.
Eğer tencerede su kaldıysa, tencerenin kapağını açın ve ocağı kısık ateşe getirin. Bu şekilde pilavı 5 dakika daha pişirin ve suyun buharlaşmasına izin verin. Buharlaştırmaya rağmen hala tencerede su kaldıysa, pilavı ince gözlü bir süzgecin içerisine boşaltın ve 1 dakika suyun süzülmesini bekleyin.
Böyle bir durumda üzerine kağıt havlular ya da temiz kuru bir bez koyup tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını en kısığa getirin. Bu şekilde kapağını bir daha hiç açmayarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın. Ardından yine kapağını hiç açmayarak oda sıcaklığında dinlendirin.
PİRİNÇ LAPASININ FAYDALARI!
Pirinç lifli bir besin öğesidir bu özelliği ie gayet sağlıklı ve bağırsak için yararlıdır. Bunun için pirinç, mide ile bağırsak rahatsızlıkları olan ve yüksek tansiyon hastaları için çok uygun bir besin halinede bulunuyor.
İlgili 34 soru bulundu
Bazı vücut geliştiricilerin sık sık lapa pirinç ( yağsız pilav) yediklerini biliyoruz. Hatta bazı antrenörlerin çalıştırdıkları insanlara da bunu önerdiğine şahit oluyorum. Bunun arkasındaki düşünce, kas kazanmak için gereken yüksek karbonhidrat ihtiyacını karşılamaktır. Bu karbonhidratı da pirinçten almaya çalışırlar.
Karbonhidrat açısından oldukça zengin olan pirincin tüketilmesi ise, özellikle enerji ihtiyacını ortaya çıkaran spor dallarında, kaybedilen enerjinin geri kazanılması ve kas gelişimi için oldukça önemlidir. Proteinler insan vücudunun gereksinimi olan besin maddelerinin önemli bir bölümünü oluşturur.
İlk aşamada pirinçlerinizi doğru seçmeye özen gösterin. Baldo, basmati, yasemin pirinci gibi pilav yapımına daha uygun pirinçleri tercih edin. Kırık, Osmancık gibi pirinçleri de kullanabilirsiniz ancak en doğru kıvam için diğerlerini tercih etmenizi öneririz.
Pirinçleri kullanmadan önce beyaz suyu akana kadar bol su ile yıkamalısınız. pirinç pilavı kaç dakikada pişer? çokça soruluyor. Pirinç pilavı ortalama 15 dakika da pişecektir.
Pilav kısık ateşte kapağı kapalı şekilde yaklaşık 20 dakika pişirilmelidir. Pişerken pilavı karıştırmamaya dikkat edin. Dilerseniz arpa veya tel şeriyeyi yağ eridikten sonra tencereye ekleyebilirsiniz. Farklı bir pilav yapmak isterseniz baharat, konserve mısır, havuç ve bezelye ekleyerek de pişirebilirsiniz.
Lapa olan pilavlarınızı kurtarmak aslında çok kolay. Bunlar sayesinde bir daha pilavlarınız asla çöpe gitmeyecek, sofranızı güzelleştirecek. Ben kalan pirinc pilavini ya kadin budu kofte'de kullaniyorum veya sognla yumurtayla kavuruyorum baharatlarla cokta guzel oluyor. Yoğurt katar yerim.
Pirinçler ne kadar kısık ateşte pişerse o kadar iyi haşlanacaktır. Pirinçler suyun neredeyse tamamını çektikten sonra ocağı kapatın. Pirinç lapanız hazır. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine nane, pul biber, karabiber ve yoğurdunu ekleyip servis edebilirsiniz.
Pirinç, etken maddeleri ve bol lifli olması sayesinde lapa halini aldığında yağ yakma özelliği taşımakta olduğundan kilo vermenizi hızlandırır.
normal pilavdan farkı, içinde tuz ve yağ içermiyor oluşu. bu şekilde sağlıklı bir karbonhidrat kaynağına dönüşüyor. sadece suyla haşlanıp servis edildiğinden adında da anlaşılacağı üzere lapa oluyor. bence herhangi bir tadı yok, bu yüzden tüketimi kolay.
pirinçleri yapışık pilava da verilen ad. bi kar yagma sekli. kocaman taneler halinde yavaştan yavaştan yagdiginda lapa lapa kar yagıyo denir.
Pirincin ülkemizde çoğu ana yemeğin yanında sıkça tercih edilen bir besin olduğunu ifade eden Diyetisyen Yaprak, "İçeriği bulgur kadar zengin olmasa da nişasta, B vitaminleri, kalsiyum, demir, fosfor ve çözünmez diyet lifi açısından zengindir. Sporcuların sıklıkla tercih ettiği bir karbonhidrat kaynağıdır.
pilavın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı şekilde bekletirken yoğun bir şekilde buharlaşma ve akabinde yoğunlaşma başlar. yoğunlaşan buhar damlalar halinde pilavın üzerine damlar. peçetenin amacı da buhar halinde bulunan haş iki o'yu yoğunlaşmadan tutabilmek.
Japonca'da ¨hakumai¨ olarak bilinen beyaz pirinç, Japonya'da yetiştirilen ve tüketilen en yaygın pirinç türü. Kısa tanelerden oluşur. Pişirildiğinde lapa değil ama hafif yapışkan bir doku kazanır. Japon yemeklerinde kullanılan temel pirinç çeşidi beyaz pirinç…
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
SOKAK PİLAVCILARININ LEZZET SIRLARI
Pirinci yeteri kadar bekletmek: Pirinçleri sıcak suya atarak en az yarım saat bekletmelisiniz. Böylece pirinçler nişastasını bırakarak pilavın tane tane olmasını sağlar. Bu yöntemle "Pilavım yine lapa oldu." derdinden kurtulabilirsiniz.
Antioksidan düzeylerinizin artırılması müthiş bir fikirdir ve daha fazla pirinç yemek bunu yapmak için harika bir yoldur. Enerji kaynağı Pirinçte karbonhidrat miktarı bol olduğu için, vücuda yakıt sağlar ve beynin normal işleyişine yardımcı olur.
Diyette tavuklu pilav yenir mi? Tavuk pilav gibi besinlerin spora katkısı yüksek seviyede olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Övgü Doğruyol'a göre tavuk pilav ikilisini tükettiğiniz süreçte sağlık problemi yaşamıyorsanız bir sorun yok.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri