Genel anestezi altında yapılan işlem yaklaşık 1-1,5 saat arasında tamamlanmakta ve hastanın taburcu süresi 1-2 günü bulmaktadır. Kapalı rahim alınması ameliyatı laparoskopik yöntemle yapıldığı için açık rahim ameliyatına göre iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşir.
Rahim alma ameliyatının süresi, rahmin alınma sebebine bağlı olarak değişebilmektedir. Ancak ortalama olarak rahim alma ameliyatının süresi 1-2 saat arasındadır. Rahim alınma ameliyatında (Histerektomi) anestezi nasıldır?
Rahim alma ameliyatı sonrası hasta durumuna göre bir-iki gün hastanede kalabilir. Ameliyat sonrası 5.-6. saatte yürümeye başladığında, iyileşme süreci de başlar. Ameliyat sonrası hastaların; Doktor tarafından verilen ağrı kesicileri doktorun önerdiği biçimde kullanmaya devam etmeleri ağrıyı en aza indirecektir.
Hastanın duruma bağlı olarak açık rahim ameliyatı yaklaşık bir saat sürer.
4-6 hafta içinde hasta egzersiz rutinine dönebilir. Egzersiz iyileşme için tavsiye edilir. Ancak egzersizler zorlayıcı olmamalıdır. Rahim karından yapılan kesi ile alındıysa ve narkotik ağrı kesici alınmıyor ise hasta 2 hafta içinde araba sürebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Bakım
Rahim alındıktan ve hasta normal odasına getirilip iyice uyandıktan sonra , 6-7 saat sonra ayağa kaldırıp destekle yürütülür. Açık ameliyat olan hastalarda ağrı hissi kapalı ameliyata göre daha fazla olabilir. Ama bu durum ağrı kesicilerle halledilir.
her hastada farklı olmakla birlikte deneyimli bir jinekolog tarafından yapılırsa genelde 1-2 saat arasında sürer. kapalı rahim alınması ameliyatı deneyimli bir jinekolog tarafından yapılırsa zor bir ameliyat değildir.
Genel anestezi etkisi 48 saat boyunca devam edebileceği için ameliyat sonrası araç kullanılmamalıdır. Ameliyat sonrası hekiminizin belirttiği sürece ağır yük taşımaktan kaçınılmalıdır. Laparoskopi ameliyatından hemen sonra kişi özel bir kısıtlama yoksa günlük ihtiyaçlarını kendi karşılayabilir durumda hareket edebilir.
Rahim Alınma Ameliyatında Ölüm Riski Var Mıdır? Rahim alma ameliyatında ölüm riski yaklaşık olarak 10.000 de 1 olarak görülmektedir. Uzman hekimler tarafından yapılan ve özel olarak bakım yapılan hastanelerde yapılan rahim alma ameliyatı çok az komplikasyon içerir ve ölüm riski yok denecek kadar azdır.
Enfeksiyon: Operasyon bölgesinde, karın içinde ve idrar yollarında enfeksiyon oluşabilir. Yara enfeksiyonları cerrahi pansuman ve antibiyotik kullanımı gerekebilir. Bütün bunlar hastanede kalış süresini ve iyileşme süresini uzatabilir. Diğer komplikasyonlar: Nadiren,mesane, üreter ve barsak yaralanması olabilir.
Laparoskopi sonrası karın şişliği olur mu
Laparoskopi sonrası şişlik, gaz gibi problemlerin olması normaldir ve genellikle 24 saat içerisinde gaz çıkarıldıktan sonra ağrı ve şişlik de azalarak kaybolur.
Vazektomi sonrası üretilen spermler nereye gidiyor? Vazektomi sonrası testislerde üretilen spermler, semen sıvısı içine katılmaz ve sperm kanallarından ilerlemez yani testislerde kalır.
Korse karın germe ameliyatında en etkili şeydir ve korsenin ameliyattan sonraki ilk 3 hafta takılması gerekliliği karnın düzlüğünü etkileyecek ve fazla bir koruma alanı oluşturacak olmasındandır.
Ameliyattan sonra mutlaka hekimin belirttiği aralıklarla kontrol tedbirlerine uyulmalıdır. Cinsel ilişkiye 1.5 ay ara verilmelidir.
Normalde ortalama 6 hafta içinde eriyen bu dikişlerin bazen erime süresi uzayabilir, erime sürecinde hafif kahverengi-pembe bir akıntı ortaya çıkabilir.
Laparoskopik histerektomi, kapalı olarak yapılan rahim alma ameliyatıdır. Diğer laparoskopik ameliyatlarında olduğu gibi karın duvarına 5- 10 mm'lik 3 adet deliğin açılmasıyla gerçekleşir. Son yıllarda sıklıkla kullanılan ve yoğun bir cerrahi işlem gerektiren bir ameliyat türüdür.
Yaygın olarak “rahmin alınması” olarak adlandırılan bu işlemin sonunda gebelik ihtimali tamamen ortadan kalkar ve düzenli adet kanamaları kesilir. Hastalığın türüne ve seyrine göre işlem sırasında rahim ile birlikte yumurtalık ve tüplerin çıkarılması da gerekebilir.
Miyomlar iyi huylu tümörler oldukları için miyom ameliyatında rahmin alınması gerekli değildir. Özellikle genç, çocuğu olmayan veya gelecekte çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda miyom ameliyatları çok önemlidir.
Çok sayıda doğum yapmak ya da zor ve müdahaleli doğumlar menapoz sonrası idrar kesesini asan kasların (pelvik taban kaslarının) gevşemesiyle veya rahim alınmasından (histerektomi) sonra mesanedeki sarkma sonucu idrarı depolama ve yapmayla ilgili sorunlar başlamaktadır.
Laparoskopik cerrahide çoğunlukla gizli dikişler kullanılır. Böylece dikişlerin alınmasına gerek kalmadan 7 ila 10 gün içerisinde kendiliğinden düşerler. Eğer normal dikiş atıldıysa, yine bir hafta ile on gün arasında dikişlerin alınması gerekir.
Laparoskopik cerrahide de diğer ameliyatlarda olduğu gibi hasta genel anestezi ile uyutulur.
Operasyondan sonra ilk 24 saat içinde sırt veya omuz ağrısı olabilir. Bunun sebebi operasyonda kullanılan gazdır. Bu ağrı 1-2 günde kendiliğinden geçer.
kapalı rahim ameliyatı fiyatları ortalama 15.000 TL ile 25.000 TL arasında değişmektedir. Hastaya ayrıca ameliyat öncesi bazı tetkikler yapılmakta ve işlemler de uygulanmaktadır.
Hastalar taburcu olduktan sonra günde en 15-20 dakika yürümelidir. Bu metabolizmanın yavaşlamasının önüne geçerek iyileşme sürecini hızlandırır. Hastaların yeniden cinsel ilişkiye girebilmesi için 30 ila 45 gün geçmesi gerekir. Bundan önce cinsel ilişkiye girmek riskli olabilir.
Çıkarılır çünkü rahim dokusunun lenf sıvısının tahliyesi kasık lenf düğümlerine yani lenf havuzlarına olur. Buradaki lenf havuzları ameliyat sırasında çıkarılınca, artık bacaktan gelen lenf sıvısı dökülecek bir havuz bulamaz ve bacakta birikir. Bu nedenle bacakta şişlik ve lenfödem oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri