Laptopu fişe takılı kullanmak pilinize zarar vermez, bilgisayarınız batarya kapasitesi 100%'e ulaştığında pil üstünden akan gücü yönlendirecek teknolojiler ile donatılmıştır. Ancak kapalı konumda daha uzun ömürlü kullanım için bilgisayarınızı şarjda bırakmamanızı öneriyoruz.
Dizüstü Bilgisayarımı Şarjda Bırakmalı mıyım? Bataryayı sürekli olarak yüzde 100 seviyesinde bırakmak ömrünü kısaltacaktır. Evet ama bataryanın tekrar tekrar deşarj olup şarj edilmesi de ömrünü kısaltacaktır. Daha doğrusu ne yaparsanız yapın, bataryanız zamanla yıpranacak ve kullanılabilir kapasitesi azalacaktır.
Şarja takılı kullanmak daha doğru, artık çoğu laptopda şarj limitleyici seçenek var onu açarsanız %80 e kadar şarj edip keser. Bataryaları full şarj da depolamak ve bitene kadar kullanmak ömrünü kısaltır.
Priz imkanı olan her yerde şarjda kullanılmalıdır; ve 1-2 haftada bir bataryayı boşaltıp tekrar doldurman bataryayı canlı tutacaktır. Yeni cihazlar pil dolu olduğunda hala daha doldurmaya devam etmez. Bu yüzden şarjı dolunca prizden çıkarmaya gerek yoktur.
İlgili 22 soru bulundu
Cihazlarda yüzde 100'lük değere ulaşıldığında cihazlardaki şarj akışı kesilmektedir. Pilin yeniden doldurulması adına tamamen bitirilmesi gerekmez. Pilin tamamen boşalması, donanımın daha kısa ömürlü olmasına neden olacaktır. Bu nedenle yüzde 20 ile yüzde 80 aralığında şarj oranları ideal kullanımlar için uygundur.
Devamlı Şarjda Bırakma
Bir dizüstü bilgisayarın batarya ömrü, ısı ve kullanım sıklığına bağlı olmakla birlikte, ortalama yaklaşık 2-4 yıl arasında veya 1000 şarj döngüsü kadar sürer.
Temel olarak, bilgisayarın şarjının lityum iyon pillerin karakteri gereği %10 seviyesinin altına inmeden şarja takılması öneriliyor, her iki durumda da buna dikkat etmek gerekiyor.
Batarya notebooka bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken cihazı yaklaşık 10-12 saat şarjda bırakınız. Notebooku çalıştırdığınızda bataryanın %100 dolmuş olduğunu göreceksiniz. Bataryayı %5 seviyesine kadar deşarj edip tekrar %100 oluncaya kadar şarj ediniz.
Bataryayı bilgisayar kapalı durumdayken 10-12 saat şarjda bırakın. Bilgisayarı açtığınızda pil seviyesi %100 iken şarj kablosunu bilgisayardan çıkartın. Ardından bataryayı %5 seviyesine kadar kullanın. Batarya %5 'in altına düşmeden tekrar %100 doluncaya kadar şarj edin.
Görev çubuğunda Ara'yı seçin, Komut istemi yazın,basılı tutun (veya sağ tıklayın) Komutistemi'ne basın ve ardından Yönetici olarak çalıştır'ı > seçin. Komut istemine powercfg /batteryreport yazın, ardındanEnter tuşuna basın.
Öte yandan bilgisayarı açık bırakmak, bilgisayarın güç dalgalanmalarından zarar görme riskini artırır. Bir dalgalanma koruyucusu, bu tehlikeye karşı önemli ölçüde koruma sağlar ancak bir güç dalgalanmasının bilgisayarınıza zarar vermemesini sağlamanın tek yolu bilgisayarı kapatmak ve fişini çekmektir.
Pilsiz de kullansanız, yine ömrü gidecektir. O yüzden pil takılı dursun, herhangi bir sorun olmaz. Sadece 7 - 8 günde bir doldur-boşalt yaparsanız, pilin beslenmesi açısından iyi olur. Pilsiz de kullansanız, yine ömrü gidecektir.
Bataryayı çıkarmamalısınız çünkü çıkardığınızda pilin ömrünü kısaltmış olursunuz. Yeni laptoplarda zaten şarj dolduğu zaman hala şarja takılıysa gücü direk prizden alıyor.
USB Type C ile çalışan bir telefon adaptörüyle, bilgisayar şarj edebiliyoruz.
Yeni aldığınız bataryayı ilk olarak şu şekilde kullanınız: Batarya notebooka bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken cihazı yaklaşık 12-16 saat şarjda bırakınız. Notebooku çalıştırdığınızda bataryanın 0 dolmuş olduğunu göreceksiniz. Bataryayı %5 seviyesine kadar deşarj edip tekrar 0 oluncaya kadar şarj ediniz.
Cihazınızın alt bölümündeki etikette yazan DC Input (Giriş) Volt ve Amper değerlerine göre seçim yapınız. Etiket okunmuyorsa ya da bu değerleri göremiyorsanız, son kullandığınız adaptörün üzerinde yazılı olan değerlerden yararlanabilir ve sihirbaz yardımıyla cihazınızla uyumlu adaptör seçeneklerini listeleyebilirsiniz.
Android telefonlarda pil sağlığınızı kontrol etmenin işletim sistemine dahil edilmiş bir yolu bulunmuyor. Ancak bunun için kullanabileceğiniz ücretsiz pil koruyucu bir uygulama mevcut. AccuBattery adlı bu uygulamayı Google Play Store'dan indirebilir ve Android batarya sağlığını kontrol edebilir.
Sıkça merak edilen “Laptop batarya bozulduğunu nasıl anlarız?” sorusunun cevabı, bozulan laptop bataryaları, adaptöre takılı olmayan pillerin birkaç saat içinde bitmesiyle anlaşılabilir, şeklinde yanıtlanır. Yenisiyle değiştirilmesi gereken eski batarya uygun imha koşullarıyla yok edilmelidir.
USB Type-A bağlantı noktası aracılığıyla veri aktarımı ve güç çıkışı gerçekleştirilir fakat güç girişi gerçekleştirilemez. Type - C bağlantı noktası hızlı veri aktarımı sağlar ve güç giriş çıkışı mümkündür. Bilgisayar ve güç kaynağı arasında USB Type-C bağlantısı kurarak bilgisayarı şarj edebilirsiniz.
Pil ömrünün kısalmasına sebep olan en önemli etken sıcaklıktır. Pil bünyesindeki gerilim ve sıcaklık farklılıkları kimyasal reaksiyonları etkileyen en önemli faktörlerdir. Sıcaklık arttıkça kimyasal reaksiyonların hızı da artar.
ihtiyaca göre değişen ömürdür. -eğer laptopu günlük işler için kullanıyorsanız, sadece internet tarayıcısı ve ofis uygulamalarını çalıştıracak ucuz bir laptop sizi 10 yıl götürebilir. -eğer laptopu mesleki işler için kullanıyorsanız, kullandığınız uygulamalara bağlı olarak 2-10 yıl arası bir ömür bekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri