Kural: Özel isimlere gelen çoğul ekleri (–ler , -lar) kesme işareti ile ayrılmazlar. Örnek: Aliler dün akşam bize oturmaya geldiler.
Özel isimlere gelen -ler -lar ekleri kesme işareti ile ayrılmazlar. İsimlere birleşik olarak yazılırlar. Çokluk eki olarak bilinen -ler -lar ekleri çekim ekleri olarak bilinmektedir.
Türkçedeki çoğul ekleri -lar ve -ler'dir: elmalar, kalemler, çocuklar, güzellikler.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
Fiil çekiminde kip eklerinden sonra gelen -lar, -ler eki, eylemin kişisini gösteren, kişi ekidir.
İlgili 40 soru bulundu
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır.
Çoğul eki kelimenin anlamını değil miktarını değiştirir. Bu nedenle -ler ve -lar yapım eki değil çekim ekidir.
Kural: Özel isimlere gelen çoğul ekleri (–ler , -lar) kesme işareti ile ayrılmazlar.
Çoğul ekleri ise isimlere eklenerek sayılarını çoğaltan eklerdir. Bunlar -ler, -lar ekleridir. Çekim eki çeşitlerinden ikincisi ise fiil çekim ekleridir. Bunlarda 2 çeşittir.
Çokluk ekleri, çoğul eki olarak da bilinmektedir. Türkçede çoğul ekleri kelimenin sonuna gelerek, kelimenin çoğul olmasını sağlarlar. Bilindiği gibi Türkçe sondan eklemeli bir dildir. Bu sebeple çoğul ekleri de kelimenin sonuna eklenmektedir.
Türkçede iyelik ekleri -(i)m, -(i)n, -(s)i, -(i)miz, -(i)niz ve -leri'dir. Bu ekler ses uyumlarına uyacak şekilde diğer dar ünlüler (ı, u, ü) kullanılarak da oluşturulabilirler: benim arabam, senin kalemin, Ayşe'nin kedisi, bizim evimiz, sizin okulunuz, onların semti.
Sayısal anlamda tek olan, çoğul takısı (-ler, -lar) almamış adlardır. Örnekler: gazete, balık, roman, bardak, müşteri, hasta, öğrenci, çalışan, böcek, kuş, çim, meyve vb.
Bir sözcük çoğul eki alınca sözcüğün anlamında herhangi bir değişiklik olmadığı için sözcük BASİT olur.
Eklendiği sözcüğün anlamını değiştirmeyen (yeni sözcük yapmayan) eklere çekim eki diyoruz. Çekim eklerine örnek olarak çoğaltma eklerini ve iyelik eklerini verebiliriz. Çoğaltmayı yukarıda gördük zaten. İyelik ekleri, eşyanın kime ait olduğunu belirtir.
- Özel isimleri diğer sözcüklerden ayırma, - Kısaltma, harf, sayı ve eklere gelen ekleri ayırma, - Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarına gelen ekleri ayırma görevinde kullanılır. Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
Bu sözlüğe göre hayatımızın içinde çok sık kullandığımız bu kelimenin doğru yazılışı ise “anı” şeklinde gösteriliyor.
Üçüncü çoğul kişi iyelik eki leri, ları ekleridir. Aynı zamanda üçüncü çoğul kişi iyelik ekini bulmak için de anahtar kelimemiz onların sözcüğüdür.
Bir başka kaynakta ise bu kavram şöyle tanımlanır: “Tekile karşıt olarak çokluğu belirten dilbilgisi ulamı. Türkçe'nin çoğul belirten ekleri –ler (göz-ler), -imiz (göz-ümüz, gözler-imiz), -k (git-t-k, git-sek), -iniz gitti-iniz), -uz (gidiyor- sun-uz), -lim gide-lim) vb.'dir.” (Vardar, 1998, s. 65).
Çoğul, iyelik, tamlama gibi hal ekleri olmayan ekler alan kelimeler de yalın durumunda sayılmaktadır. 2) Belirtme veya Yükleme Hali: Belirtme hali ekleri -ı, -i, -u, -ü ekleridir. İsmin bu eklerden birini alması o sözcüğü belirtili nesne yapmaktadır. Bu hal ekine ismin i hali de denmektedir.
Özel isimlere getirilen getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri ise kesme işareti ile ayrılır.
ANKARA KELİMESİNİN ANLAMI
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle ankara şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ankara şeklinde olmalıdır.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
Tekil : -yoktur- 1. Çoğul : -İz / -k olarak ifade edilebilir. 2. Çoğul : -niz olarak bilinmektedir.
Sayılara gelen -lAr eki, sayı eğer rakam durumundaysa kesme işareti ile yazılmalıdır. 2'ler şeklindeki yazım buna örnektir. Ancak eğer sayıları yazı ile yazıyorsak kesme işareti kullanmayız. Örneğin ikiler kelimesindeki -lAr ekini ayrı yazmayız.
Birden çok varlığı anlatmaya yarayan addır. -lar/-ler ekiyle adlar çoğullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri