Araç muayenesinin standartlarını belirleyen TÜVTÜRK, güncel olarak lastik basınç göstergelerini ana arıza unsuru olarak değerlendirmediği için muayene sürecinde gözlenen basınç göstergesi arızaları kusur olarak sayılmamaktadır.
Türü ve tekerlek sayısı fark etmeksizin aracınızda eksik lastik varsa araç ağır kusurlu sayılır. Dolayısıyla muayeneden geçemez. Buna ek olarak lastiklerin dış iskeleti ve yüzeyinin ne durumda olduğu da önemlidir.
Jant lastik yazlık kışlık set kullanmak isteyenler 4 adet daha sensör alıp kullanım sağlayabilirler. Bu sonradan takılan 4 sensör aracınızın üzerindeki 4 sensörün id numaralarının yeni 4 adet sensöre kopyalanması ile gerçekleşiyor ve mevsim geçişlerinde herhangi bir ekstra işlem gerektirmeden kullanabiliyorsunuz.
Bunu yapmak için arabaya başvurmanız gerekiyor. Ardından TPMS sıfırlama düğmesini 3 saniye basılı tutmanız gerekir. 3 saniyeden uzun sürerse, sistem ışığı yanıp sönene kadar düğmeyi basılı tutun. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra aracı çalıştırıp yaklaşık 20-25 dakika sürebilirsiniz.
Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur.
İlgili 34 soru bulundu
Lastiği dış yüzeyinde lastiğin iskeletine kadar derin aşınmalar var ise aracınız muayeneden geçemez ve ağır kusurlu kabul edilir. Ağır vasıtaların ek hareketli dingillerinde lastik yok ise ağır kusurlu sayılır ve muayeneden geçemezler.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Buna rağmen ikaz ışığı yanıyorsa, her araçta farklı noktalarda bulunan “set” düğmesine veya tuşuna birkaç saniye basılı tutarak lastik basınç uyarı sistemini sıfırlayabilirsiniz.
Pille çalışan sensör 5 ila 10 yıl arasında sorunsuz şekilde çalışabilir. Pil ömrü sona ermişse veya valf başlıklarında aşınma mevcut ise arızalar meydana gelebilir. Lastikte olan bir sıkıntı, lastik basınç sensörünün tamirini de gerektirir. Tekerlek hız sensörü farklı parçalardan oluşur.
Lastik basınç sensörü, araç lastiklerinin içindeki hava basıncını ölçmek ve sürücüye göstermek için kullanılan cihazdır. Bu cihaz araç güvenliğini artırmak için son derece önemlidir.
Patlak lastiği çıkartmadan direkt olarak uygulama sağlanır. Lastiğe ve basınç sensörüne zarar vermez.
Lastik basınç sensörleri, içerisinde yer alan pille çalışmaktadır.
Aracınızın TPMS ikaz lambası size iki durumda uyarı verir; Aracınızı ilk çalıştırdığınızda yanıp sönüyor ve sonrasında devamlı yanıyor ise: Aracınızın bir veya birden fazla TPMS sensöründen sinyal alınamıyor demektir. En yakın TPMS uzmanı lastik servisine gitmeniz gerekmektedir.
Araç muayenesi esnasında lastik üretim tarihine bakılmaz, muayene de lastik üzerinde yapılacak kontroller aşağıdaki linkte açıklanmıştır. Araba lastiklerinde raf ömrü 10 yıl araca takıldıktan sonraki ömrü 5 yıldır.
Uzun bir yolculuğa çıkacaksınız ve araçtaki ağırlık denge dağılım eşitse ve ön kısımda iki yolcu olup arka koltuklar boş ise lastik basınç değerleriniz ön 34 psi, arka 32 psi olmalıdır.
Lastik basınç uyarısını almanızın nedeni, daha önce doğru kaydettiğiniz hava basınçlarından birinin diğerlerine göre dengesiz hava basıncına sahip olmasıdır. Patlak lastiği tamir ettirdikten sonra aracınızdaki lastik basınç uyarı sistemi fiziksel veya dijital düğmesine basmanız/basılı tutmanız gerekir.
Çoğu binek araçta lastik basıncının 32 ile 35 Psi arasında tutulur. Ancak lastik basınç ayarlaması yaparken, aracın ağırlığı, araç içerisinde bulunan kişi sayısı ve lastik ölçüleri gibi etkenler basınçta oynamalara neden olabilir.
Yazın hava basıncı 32 yi baz alıyorsanız yine 32 olmalı. sıcak havalarda 33-34 e çıkabilir ancak lastikler soğuyunca yine 32 ye dönecektir.
Düşük basınç, lastiğin yola tutunmasını zorlaştırırken, sürücüye araç hakimiyeti sağlaması konusunda sorunlar yaşatabiliyor. Düşük hava basınçlı olarak kullanılan lastikler, yol tutuş kabiliyetini düşürür ve direksiyon hakimiyetinde tutarsızlığa neden olur.
Bu durumun en önemli nedeni lastiklerin zaman içerisinde hava bırakmasıdır. Jant, meydana gelen hasarlar sonucu hava kaçırabilir. Jant çevresindeki çatlak, pas, bükülmüş alan gibi faktörler hava kaçmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Sibop ya da sibop sapının hasar alması, lastik havasının inmesine yol açar.
Bu, lastiğin havasının düşük olduğunun veya patladığının tespit edildiğini gösterir. Soğukken dört lastiğin basıncını kontrol edip ayarlayınız ve sistemi sıfırlayınız. Bu, sıfırlamanın başarısız olduğunu gösterir. Sıfırlama prosedürünü tekrar başlatmadan önce lastik basıncını kontrol edip yeniden ayarlayınız.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir.
Yanmıyorsa hafif kusur geçer. Beyaz veya sarıdan farklı renkte yanarsa ağır kusur kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri