Genel bir değer vermek gerekirse modelden modele ve lastikten lastiğe değişse de her 10mm lastik genişlemesi %2 oranında yakıt tüketimini yükseltir. Örnek: 205/55 16 ölçüsünün karşılığı 225/45 17 ölçüsüdür. Üreticiler aynı araç için bu iki ölçüyü de önerebilmektedir.
- Otomobilin yakıt verimliliğinde lastik kullanımı da önemlidir. Mevsime ve yol şartlarına göre uygun lastik kullanımının yakıt tüketimini yüzde 5-10 arasında etkiler.
Lastiklerin yakıt verimliliğine olan katkısı herkes tarafından bilinir. Doğru yol ve mevsim şartlarına uygun lastik kullanmanın yakıt tasarrufunda yüzde 20'ye varan doğrudan etkisi bulunur.
Lastik karşılaştırması yaptığımızda 1 numaralı lastik 2 numaralı lastiğe göre etiket üzerinde daha az yakıt tükettiği gösterilmekte. Yağışlı havalarda ise yine 1 numaralı lastiğin daha iyi olduğu açık bir şekilde görülüyor. Yine 1 numaralı lastik lastik ses seviyesinde de iyi durumda olduğunu bize gösteriyor.
- yakıt tüketimi çok az bir miktar artacak, - yol tutuş çok az bir miktar iyileşecek. Bu değişim miktarı çok az olduğu için bu değişimleri pratikte hissetmeyeceksiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Sonuç olarak geniş lastik;
Diğer taraftan lastik basıncı da taşıtlarda yakıt tüketimini etkileyen oldukça önemli bir parametredir.
Geniş tabanlı lastiklerin en büyük dezavantajı, takılı olan aracın yakıt miktarını arttırır. Aracın yakıtını arttıran en büyük etmen ise taban alanında ki artan sürtünme kat sayısı. Taban alanı genişleyen lastik yere daha fazla sürtünür. Daha fazla sürtünme aracı daha fazla enerji harcatmaya iter.
Avrupa Birliği Lastik Etiketlwmesi'ne göre A ile G yakıt etiketi arasında %7,5 yakıt tüketimi farkı bulunur. Belki eskiyen lastik sertleşerek daha az tüketim sergileyebilir. Yeni lastik yumuşak hamurla daha fazla yakabilir.
Buna rağmen, şunları göz önünde bulundurmak gerekir: Dört mevsim lastikler her zaman orta yolcudur. Örneğin, bu lastiklerle yakıt tüketimi normal yaz lastiklerinden daha fazladır. Bunun sebebi, daha yumuşak kauçuk karışımının lastik yüzeyindeki aşınmayı hızlandırmasıdır.
Yasal açıdan, yanlış ebatlarda lastiklerin takılması araç muayenesinde ağır kusur sayılmaktadır ve bu durumda aracınız muayeneden geçemez. Ayrıca kaza durumunda sigortanız zararlarınızı karşılaşmayı reddedebilir.
Araca takılan lastiğin araç ile uyumlu olması ve mevsim lastiği olması yakıt tüketimini olumlu anlamda etkilemektedir. Yüzde 20 oranında enerji tasarrufu sağlamak ve yakıt maliyetini azaltmak adına lastik seçiminin düzgün bir şekilde yapılması gerekir.
Arabanızın lastik basıncını nasıl kontrol altında tutacağınızı hiç düşündünüz mü? Üreticinin belirttiği gibi doğru basınçta lastiklere sahip olmak, daha güvenli araç kullanmanıza, yakıt tüketimini azaltmanıza ve lastiklerdeki aşınmayı azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Yüksek yük endeksine sahip lastikler yakıt sarfiyatını arttırır ve maliyetli sürüşler yapmanıza neden olur.
Doğru lastik ebatları, lastiklerin araçla ve birbirleriyle uyumlu olmasını sağlar. Ebatlar, lastiğin yol tutuşu, fren mesafesi, sürüş konforu ve yakıt verimliliği gibi performans özelliklerini etkiler. Doğru lastik ebatını seçmek, aracının performansını ve güvenliğini artırır.
Kış lastikleri, yapıları gereği yüzeye daha çok tutunur. Bu nedenle kış aylarında bile yakıt tüketimini artırır. Kış lastikleri, yaz aylarında hem yumuşak hamurları nedeniyle kayma gibi sorunlara hem de genlerinde olan tutunma eğilimi nedeniyle fazla yakıt tüketilmesine neden olur.
Yumuşak lastikler doğal olarak düşük aşınma direncine sahiptir ve kolayca aşınabilir. Diğer taraftan çok iyi bir kavrama performansı gösterirler. Buna karşılık sert lastikler yüksek aşınma direncine sahiptir ve kolayca aşınmazlar. Dolayısıyla daha üzün ömürlüdür ama kavrama performansları düşüktür.
4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:
Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir. Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır. Viraj alma konusunda yaz lastikleri kadar performans göstermez.
Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
Yaz lastikleri, kuru ve ıslak yol koşullarında, dört mevsim lastik tiplerine göre çok daha iyi bir performans sergiler. 4 mevsim lastik çeşitleri, özellikle hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü bölgeler için tavsiye edilmez. Öte yandan yaz lastikleri, 7 derecenin üzerinde yüksek performans gösterirler.
Yakıt tasarrufu sağlamanın en pratik yolu hızı azaltmaktır. Aracın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketimi o denli artar. 90 km/s ile gidilmesi gereken bir yolda 120 km/s hız yapmak yakıt tüketimini neredeyse iki katına çıkarır. Yüksek hızın yanı sıra çok düşük hızla gitmek de fazladan yakıt tüketimine yol açabilir.
Aracınızın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketiminizde o miktarda artış gösterir. Örneğin saatte 890 kilometre ile gidebileceğiniz bir mesafeyi 120 kilometre ile kat ederseniz neredeyse 2 kat fazla yakıt tüketirsiniz. Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir.
Küçük lastikler daha fazla tur attığı için kilometre sayacı aracın daha fazla yol yaptığını gösterir. Diğer taraftan büyük lastikler daha az tur attığı için kilometre sayacı aracın daha az yol yaptığını gösterir.
215/55/18 - 225/55/18 olursa araba yükselmez sadece lastiğin tabanı genişler. yol tutuşun bir miktar artar, konforun biraz azalır. yakıtın bir miktar artar. motora yada yürüyen aksama zararı olmaz. 225 - taban genişliğ, 55 - yanak genişliği, 18 - ise lastiğin inc değeridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri