Aracın lastik hava basıncının fazla olması, lastiklerin daha kısa sürede aşınmasına sebep olmaktadır. Ayrıca az hava basıncına sahip lastiklerde olduğu gibi fazla hava basıncına sahip araçlar da yol tutuşunda problem yaşamaktadır.
Lastik hava basıncının yüksek olması durumunda lastiğin temas ettiği yüzey idealin üzerinde olur. Bu durumda da; Aracın yol tutuşu gerekenden fazla olur. Araç virajlarda zorlanır ve sürüş güvenliği tehlikeye girer.
Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur. O yüzden mutlaka tam rakam üzerinden dijital gösterge eşliğinde, hava basınç istasyonları ile lastikler şişirilmelidir.
Lastik basıncı
Lastikler sürekli basınç kaybı yaşadığından bunu yapmak önemlidir. İdeal koşullarda dahi ayda lastik 0,069 bar basınç kaybı yaşar ve bu rakam sıcaklıkla birlikte artar. Dolayısıyla lastik basıncınızı en az ayda bir kontrol etmeniz gerekir.
Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
Bar / Psi Dönüşümü
Bu değer nasıl hesaplanır; 1 bar 14.50 psi değerindedir. Size verilmiş bar değerini bu psi değeriyle çarpmanız gerekmek- tedir. Örneğin aracınızda 2.5 bar yazıyor ise 2.5x14.50 olarak çarparız yani aracınızın psi değeri 36.25 çıkar ve bu basıncı uygularsınız.
Güncel olarak, Tüm Giant lastiklerinin (MIN) asgari hava basıncı değeri 23C & 25C'ler için 70 psi (4.8 bar) , 28C için 50 psi (3.4 bar) ve 32C için 45 psi (3.1 bar) olarak belirtilir.
Hava Şartları
Fizik kurallarına göre belirlenen basınç değişikliği, yaz ve kış mevsiminde farklılık gösterir. Özellikle kış aylarında soğuyan havaya bağlı olarak lastik basıncı düşer ve güncellenmesi gerekir. Buna göre; sıcaklık 10 derece düştüğünde, lastik basıncında 0.07 - 0.14 bar başına 1 - 2 PSI azalma görülür.
Pounds Per Square Inch yani PSI; lastiklerdeki hava basınç değerini belirten bir ölçüdür. PSI olarak ifade edilen bu bilgi bazı araçlarda “bar” olarak da geçer. Bu nedenle lastiğe hava basılacağı zaman bar ölçüsünü PSI'ye çevirmek gerekebilir. 1 bar yaklaşık 14.50 PSI'dir.
Bunun nedeni, soğuk havanın lastik içindeki hava moleküllerinin hareketini yavaşlatması ve hacimlerinin azalmasıdır. Bu durumda, lastik basıncı düşer ve lastiklerin doğru basınca sahip olmaları daha da önemli hale gelir.
Düşük lastik basıncı, yol tutuşuna etki edeceğinden viraj alma ve aracı yönlendirme konusunda sıkıntılarla karşılaşırsınız. Bununla birlikte lastik, ideal şekilde yere basmadığından fren mesafesi uzar, lastik tüketimi artar ve lastik düzensiz şekilde aşınarak, lastiğin ömrünü azaltır.
Yanlış lastik basıncı da yol tutuşu üzerinde büyük bir etki yaratabilir: Her iki durumda da aracın çekiş gücü dengesiz, fren mesafesi daha yüksek olacaktır. Kısacası, yakıt tüketimi arttıkça sürüş dengesi azalır. İşte bu yüzden lastik basıncınızı düzenli olarak kontrol etmeniz çok önemlidir.
Lastik basıncı yuvarlanma direnci nedeniyle yakıt tüketimine etki eder. Araç hareket halindeyken oluşan lastik esnemesi kaynaklı sürtünmeye yuvarlanma direnci denir. Yuvarlanma direnci yüksek olursa yakıt tüketimi de artar.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Lastik basıncı araç dengesi, virajlardaki performans ve konfor gibi çeşitli özellikleri etkiler. Lastik basıncı doğru değerlerde değil ise frenleme, yol tutuşu ya da sürüş konforu gibi bir çok özellik bundan olumsuz etkilenebilir.
Sıcaklık. Isı, lastiğin patlama olasılığını artırır. Kış mevsiminde kısa bir yolculuktan sağ çıkabilecek yapıdaki lastik, havanın sıcak olduğu mayıs ve ağustos ayları arasında aşırı ısınabilir.
Sürücü ve önde tek yolcu ya da sadece sürücü şeklindeki normal sürüşlerde 205 55 R16 lastik hava basıncı önlerde 36 Psi ve arkalarda 34 Psi şeklinde olmalıdır. Dört kişilik seyahat halinde tüm lastikleri 36 Psi basınç ayarında doldurabilirsiniz.
Otomobilin şoför kapısının iç kısmında, yakıt depo kapağının hemen iç bölümünde ya da bagaj içi bölümlerindeki bilgilendirme kartlarında lastik hava basınç tablosu yer alır. Bu tablolarda lastik hava basıncının, lastiğin boyutlarına göre kaç PSI olması gerektiği belirtilmiştir.
Dönüştürme ve hesaplamalarda net ve doğru bilgiye ulaşmak için akademik ölçü birimi çevirme hesaplama programlarının, bilimsel cetvellerin ve hesap makinelerinin kullanılması daha doğrudur. 1 bar PSİ = Basınç 14,5 psi'dir. 1 PSİ = 0,068 b'dir.
Isıdan dolayı lastik hava basıncı fazlalaşmış ise, lastik havası olduğu basınçta bırakılır. Lastiğin üzerindeki rakamlar ebatlarını bildirir. Lastik hava basıncı normalden az olursa, yakıt tüketimi fazla olur.
Evet mümkün. Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
Fakat basınç, lastikler sıcakken kontrol edilirse, araç üreticisi tarafından önerilen basınca 0,3 bar (4,35 PSI) ekleyin. Daha sonra lastikler soğukken basınç kontrol edilmeli ve yeniden ayarlanmalıdır.
Buraya kadarki açıklamalardan ; 1 Atm = 1,033 At = 1,013 Bar olduğunu gördük. Mühendislik çalışmalarındaki hassasiyet sınırları içinde ; 1 Atm ≈ 1 At ≈ 1 Bar alınabilir. Sıvı sütunu cinsinden verilen basınç değerlerini temel birimlere dayanan basınç birimlerine dönüştürürken dikkatli olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri