SRC1 belgesi: Uluslararası trafikte ticari araçların alması gereken belgedir. Yurtiçine de taşınabilirler. SRC2 belgesi: Sadece iç hatlarda taşınan ticari araçlar tarafından alınacak belgedir. SRC3 Belgesi: Yurtdışına mal ve kargo taşıyan ticari araçların alması gereken bir belgedir.
SRC2 belgesi şehirler arası yolcu taşımacılığı yapanlar için, SRC4 belgesi ise şehirler arası yük taşımacılığı yapanlar içindir.
SRC 1 Belgesi
Bu belge mesleki alanda yeterli olduğunuzu ifade ediyor. Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin yanında otobüs, minibüs gibi ticari araç kullanan araç sürücüleri içinde de bu belgenin alınması zorunlu olmaktadır.
Src3 belgesi: yurtdışında kargo ve eşya taşıamacılığı yapacak olan ticari araçların alması gereken belgedir. Aynı zamanda yurtiçinde de eşya ve kargo taşımacılığı yapabilirler. Src4 belgesi: sadece yurtiçinde eşya ve kargo taşımacılığı yapacak olanların kullandığı belgedir.
İlgili 32 soru bulundu
Ülke sınırları içerisinde geçerli olan SRC 4 belgesi, kamyonet, pikap, panelvan, çekici veya tır gibi ticari araçları kullanır. SRC 4 belgesi için 28 saatlik eğitim bulunur ve eğitim sonrasında sürücüler sınava girerler. 19 yaşından gün alan sürücüler SRC 4 belgesi için başvuru yapabilir.
Src 5 belgelerinin dört farklı türü vardır.
Src 4 belgesi yurt içinde karayolu ile eşya ya da kargo taşımacılığı yapan sürücülerin 4925 sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümlerine göre alması gereken bir belge türüdür. Src 4 belgesi ile kamyonet, kamyon ve çekici türü araçlar kullanılabilir.
“SRC 4 nedir?” sorusunun cevabı aslında SRC 3 ile benzerdir. Bir diğer ifadeyle SRC 3 ve 4 benzer belgelerdir. Tek farkları SRC 3 belge sahibi şoförler ülkeler arasında çalışabilirken SRC 4 belgesine sahip olanların ülke içerisinde çalışabilmesidir.
Src 3 Belgesi Nedir? Uluslararası Eşya ve Kargo Taşımacılığı yapan sürücüler mevzuata göre src 3 belgesi almaları gerekmektedir. Bu belgeyi alan sürücüler hem yurt içinde hem de yurt dışında eşya ve kargo taşımacılığı yapabilirler.
“SRC5 Belgesi” – Ticari araç sürücüleri için SRC zorunlu belgedir. SRC-5 Belgesi (ADR Sürücü Eğitim Sertifikası) ise, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre Tehlikeli Madde Taşımacılığı yapan sürücülerin almak zorunda olduğu mesleki yeterlilik belgesidir. SRC5 Belgesi; “Yanıcı Ehliyeti”, “ADR Belgesi” olarak da anılır.
SRC Belgesi, ticari araç kullanıcılarının alması gereken belge türüdür. Bu belgeyi kamyonet, kamyon, panelvan, minibüs, otobüs, çekici vd. ticari araç kullanan sürücüler alırlar. SRC Belgesi olmayan şoföre 250 TL araç sahibine ise 5.000 TL ceza yazılır.
Muafiyetli başvuru için aranan şartlar:
Eski ehliyetlerde B sınıfı, yeni ehliyetlerde M, B1 ,B ve F sınıf tarihleri 25.02.2003 tarihinden önce olan ehliyet sahipleri muafiyetli olarak SRC2 ve SRC4 belgesine başvurabilirler.
Src 5 Belgesi: Tehlikeli madde taşıyan aracı kullanan şoförlerin aldığı bir mesleki yeterlilik belgesidir. Mesleki ve branşta uzmanlık yeri geldiği zaman risklerin ortadan kalkması için çok önemlidir. Tehlikeli madde taşımacılığında bu tür uzmanlık belgesi ADR/SRC 5 belgesi olarak karşımıza çıkıyor.
SRC 3 Belgesi: Bu belge de uluslararası taşımacılık için gerekli. Eşya ya da kargo taşımacılığı olarak sınırlandırılmış. Tır, çekici, kamyon, pikap, kamyonet ve panelvan gibi araçları uluslararası lojistik için kullanan kişilerin bu belgeyi alması gerekir.
Sınıf 7 kapsamındaki radyoaktif malzemelerin taşınmasına ilişkin uzmanlık eğitimidir. Temel eğitim alındıktan sonra 8 saatlik radyoaktif madde uzmanlık eğitimi alınır. Kurumumuz Sınıf 7 Radyoaktif Malzemeler konusunda eğitim vermeye yetkilidir.
Taşınan maddelerin sınıflanması, paketlenmesi, işaretlenmesi, araçların levhalanması ve buna benzer detaylı konu başlıklarını içeren SRC5 eğitimleri Türkiye'de yapılmakta ve yurtdışında da geçerliliğini korumaktadır.
8. SRC belgelerinin süresi var mıdır? SRC 1-2-3-4 belgeleri süresiz olarak düzenlenir.
Madde 14 - Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu belgeye sahip gerçek veya tüzel kişiler belgenin geçerlilik süresi boyunca 15 inci maddedeki şartları haiz olmak zorundadırlar.
Ön lisans fakültelerinin Acil Tıp Teknisyenliği mezunuysanız başvurunuz öncelik kazanıyor. Bununla birlikte, ilk yardım sertifikanızın olması, Sağlık Bakanlığı psikolojik analiz testinden geçmeniz ve ileri seviye sürüş yeteneğinizin olması gerekiyor. B sınıfı ehliyete ve SRC 2-4 belgelerine de sahip olmalısınız.
NOT: B EHLİYETİ OLANLAR, SADECE SRC 2 ve SRC 4 BELGESİ ALABİLİRLER. NOT: C VEYA D EHLİYETİ OLANLAR, SRC2,SRC 3, SRC 4 BELGESİNDEN İSTEDİĞİNİ TALEP EDEBİLİRLER.
Not: B ehliyeti olanlar, sadece src2 ve src4 belgesi alabilirler. Not: C veya D ehliyeti olanlar, src2,src 3, src 4 belgesinden istediğini talep edebilirler.
SRC belgesi kamyon, kamyonet, panelvan, çekici, minibüs ve otobüs gibi araçları kullanan sürücüler için zorunludur. SRC belgesi, bu araç türleri ile yapılan ticari amaçlı yük, yolcu ve yük gibi karayolu taşımacılığı faaliyetlerinde mesleki yeterlilik belgesi olarak istenir.
Src 1 Belgesi: Ticari taşımacılığı ülke sınırları dışında gerçekleştirmek için alınacak bir belge türüdür. Bu belge türünün eğitim süresi toplam 40 saat olarak gerçekleştirilir. Src 2 Belgesi: Yolcu taşımacılık işi yapacak olan ve bu taşımacılığı ülke sınırları içinde icra edecek olan sürücüler alır.
Src1 Belgesi: Uluslararası taşımacılık yapan firmaların şoförlerinin mutlaka almaları gerektiği bir belge türüdür. Bu belge olmadığı durumlarda sınırlardan kesinlikle geçilemeyecektir. Src 2 Belgesi: Yurt içinde yolcu taşımacılığı yapan firmaların şoförlerinin almaları gereken bir belge türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri