Lastik hava basıncı az olursa yol ile lastiklerin temas yüzeyi arasında bozulma olur. Bu da; Aracın yol tutuş performansını düşürür. Sürüş güvenliğini tehlikeye atar.
Yüksek Lastik Basıncı Uygulanırsa...
Oto lastiklere fazla basınç uygulamak da doğru olmaz. Oto lastiklerinize gereğinden fazla basınç uygularsanız lastiklerin tabanları kısa sürede aşınır, basıncı az olan lastiklerin omuz kısımlardaki dişleri kısa sürede aşınır, lastik aşırı ısınır ve yakıt tüketimi de artar.
Eğer lastik hava basıncı az olursa o zaman yüksek yakıt kaybı yaşanır ve araç gereksiz yere ciddi anlamda efor sarf eder. Aynı zamanda lastiğin patlama riskini artırır ve kaza riskini de doğal olarak ciddi noktaya ulaştırır. Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi
Aşırı şişirme, lastiklerin sıkı olmasına ve daha çok delinmesine veya kesilmesine neden olur. Ayrıca lastiğinizin çekişini etkileyen ayak izini de değiştireceksiniz.
Lastik basınç değerlerini düştükçe lastik yuvarlanmaya karşı direnç gösterir. Bu da aracın hızını düşürür. Sonuç olarak hız yapmak için motor fazladan yakıt harcar. Yapılan araştırmalara göre tüketilen yakıtın % 20 lastiklerden kaynaklanıyormuş.
İlgili 32 soru bulundu
Uzun bir yolculuğa çıkacaksınız ve araçtaki ağırlık denge dağılım eşitse ve ön kısımda iki yolcu olup arka koltuklar boş ise lastik basınç değerleriniz ön 34 psi, arka 32 psi olmalıdır.
Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir.
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Lastik basıncı yuvarlanma direnci nedeniyle yakıt tüketimine etki eder. Araç hareket halindeyken oluşan lastik esnemesi kaynaklı sürtünmeye yuvarlanma direnci denir. Yuvarlanma direnci yüksek olursa yakıt tüketimi de artar.
Jant üzerinde bulunan hasarlı iç yalıtım lastiğin inmesine yol açar. Bunun yanı sıra astar ve mikro çatlak da lastik havasının inmesinin başlıca nedenleri arasında yer alır. Lastiklerin çelik tel kısmında monte ya da sökme esnasında herhangi bir hasar oluşmamalıdır.
Lastik havalarının fabrika verilerinden daha az şişirilmesi bu tip aşınmaya neden olur. Bunun sonucunda ise lastiğin taban kısmının kenarları daha fazla aşınırken orta kısmı çok daha az aşınarak dengesiz bir aşınma meydana gelir. Lastiğin yere temas alanı da azaldığından dolayı yol tutuş azalır.
Lastikleri aşırı şişirme çok ciddi bir sorun değildir, ancak uzun bir süre boyunca yapılan aşırı şişirme lastiklerdeki hasarı artırabilir. Bunun nedeni, yüksek basınçlı lastiklerin yola daha az temas etmesidir. Gereğinden fazla şişirilmiş bir lastiğin orta kısmı, diğerlerinden çok daha hızlı aşınır.
Uzun süre kullanılmadıkları taktirde arabaların lastiklerinin havaları zamanla iner. Peki buna sebep olan şey ne? Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin en büyük sebeplerinden biri, lastiğin yapısında bulunan moleküllerin arasına hapsolmuş hava moleküllerinden kaynaklanan çok küçük boşluklardır.
Geniş tabanlı lastiklerin en büyük dezavantajı, takılı olan aracın yakıt miktarını arttırır. Aracın yakıtını arttıran en büyük etmen ise taban alanında ki artan sürtünme kat sayısı. Taban alanı genişleyen lastik yere daha fazla sürtünür. Daha fazla sürtünme aracı daha fazla enerji harcatmaya iter.
Sabah ilk iş olarak yapabilirsiniz. Sibop kapağını döndürerek açın ve ölçeri sibopun üzerine yerleştirin. Hafif hava çıkışı sesi duyarsanız endişelenmeyin, bu normaldir. Ölçerdeki basıncı okuyun ve lastiğiniz için tavsiye edilen bar veya psi değeri ile karşılaştırın.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Islak zeminde yol tutuş derecesi
"Islak zeminde yol tutuş", lastiğin ıslak zemin koşullarında yola tutunma yeteneğidir. AB derecelendirmesi, ıslak zeminde yol tutuş ile yalnızca lastiğin ıslak zeminde frenleme performansına odaklanır.
Lastikler, aracın yakıt tüketiminde % 20- 30 oranında bir etkiye sahip olması nedeniyle enerji tasarrufu olan lastiklerin seçilmesi, doğrudan yakıt maliyetlerinin azaltır.
Lastik karşılaştırması yaptığımızda 1 numaralı lastik 2 numaralı lastiğe göre etiket üzerinde daha az yakıt tükettiği gösterilmekte. Yağışlı havalarda ise yine 1 numaralı lastiğin daha iyi olduğu açık bir şekilde görülüyor. Yine 1 numaralı lastik lastik ses seviyesinde de iyi durumda olduğunu bize gösteriyor.
Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
Lastiğin çevresi hız göstergesini etkiler
Yani daha geniş lastiklere geçtiğinizde hız göstergesinde görünen hız, seyahat hızınızdan daha az olacaktır. Diğer yandan daha küçük lastiklerle hız göstergesinde daha yüksek hıza ulaşılır.
Yazın hava basıncı 32 yi baz alıyorsanız yine 32 olmalı. sıcak havalarda 33-34 e çıkabilir ancak lastikler soğuyunca yine 32 ye dönecektir.
Lastik basıncını kontrol ederken aracın sıcaklığını ve yükünü de dikkate almanız gerekir. Bunlar lastiğin hava basıncını etkileyebilir. Öte yandan, jant malzemesinin burada bir önemi yoktur.
Lastik basıncının düşük olması durumunda uyarı lambası yanar. Bu gibi bir arıza ile karşılaştığınızda, aracınızı en yakın Otopratik servisine götürebilirsiniz. Aracınızı servise görütmeden önce akıllı cihazınız üzerinden oto servis randevusu alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri