SMS İle Boş Plaka Sorgulama SMS ile boş plaka sorgulamak için yapılması gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Daha öncesinde sorguladığınız plakaya dair bir kayıt bulunmakta ise telefonunuza plakaya dair tüm bilgiler iletilecektir.
Sms ile boş plaka sorgulaması yapılması da mümkündür. Mesajlar bölümüne girdikten sonra “Detay (boşluk) Plaka” yazarak 5664 numarasına mesaj atılması gerekmektedir. Sorgulama yapmak istediğiniz plakanın boşta olması veya kullanılmaması durumunda size bir bilgilendirme mesajı gelmeyecektir.
Özel plaka tanımı kısacası şudur; sizin için anlam ifade eden rakam ve harf kombinasyonlarını özel olarak tahsis etmek. Bu yapı kişiden kişiye de değişmektedir. Örneğin soyadı Baş olan biri özel olarak başvurarak eğer boşta ise 34 BAS 123 gibi bir plaka talebinde bulunursa bu özel plaka tanımlamasına girmektedir.
Bunun için Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sitesini ziyaret edebilir, Trafik Tescil İşlemlerini telefonla arayabilir veya 5664'e "DETAY PLAKA" yazıp gönderebilirsiniz. 2020 yılı itibariyle e-Devlet'ten boş plaka sorgulama işlemi yapılamamaktadır.
İstenilen plaka, başka bir araca kayıtlı değilse Emniyet Müdürlüğünden alınır. İşlemleri direkt olarak Emniyet Müdürlüğünden yapabileceğiniz gibi resmi web sitesi üzerinden de yapabilirsiniz. Ayrıca ikametgahınızın olduğu ille aynı şehir koduna sahip olmanız gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
ÖZEL PLAKA ALMA ÜCRETİ
Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL'ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
Şirketlerin özel plaka için vermesi gereken özel plaka vergisi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Şahsi olarak özel plaka almak istiyorsanız da kimlik belgesi yeterlidir.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Sıfır araç alırken:
İnternetten yapılan sorgulamalarda boştaki özel plakaları rezerve etmek mümkün. Rezerve edilen ya da emniyette sorgulatılan plaka için görevli memurun istediği bağış miktarı ödenmesi gerekiyor.
Özel plaka almak isteyenler için 2023 yılında güncellenen fiyatlar belli oldu. 3 harfli özel plakaların fiyat aralığı 25.000 TL ile 150.000 TL olarak açıklandı. Bu fiyatlar plakanın talebine, iline ve harflerine göre farklılık gösterebiliyor.
Sıfır ya da ikinci el araç alırken, plakada değişiklik yaptırabilirsiniz. Kendi aracını özelleştirmek isteyen kişiler, tercihini özel plaka kullanımından yana gerçekleştiriyor. Özel plaka kullanabilmek için elbette bazı şartlar bulunuyor. Bu şartları yerine getirdiğinizde, aracınıza özel bir plaka çıkarttırabilirsiniz.
Öncelikle satış aşamasında noterde plaka değişikliği talebi iletilir. Eğer satış esnasında bu talep belirtilmezse daha sonra plaka değişimi yapılamaz. Ardından gerekli belgeler hazırlandıktan sonra bir ay içinde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil birimine başvuru yapılır.
Her sorgulama için boş plaka sorgulama SMS ücreti 7 TL'dir. Bu ücret tüm operatörlerde aynıdır.
SMS ile boş plaka sorgulamak için yapılması gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Daha öncesinde sorguladığınız plakaya dair bir kayıt bulunmakta ise telefonunuza plakaya dair tüm bilgiler iletilecektir. Sorgulama yaptığınız plaka kullanılmıyor ve boşta ise herhangi bir mesaj gelmeyecektir.
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
Özel plaka en fazla kaç harfli olur, sorusu sıklıkla sorulur. Özel plakalar ortalama 4 harfli olur ancak nadir olarak 5 harfli plaka seçenekleri de mevcuttur.
Eğer talep edilen plaka o an bir kişiye ait ise bunun için noter ve arabulucu yardımı ile görüşerek anlaşılan para ile satın alım yapılabilir. Bunun dışında eğer plaka sahipli değil ise trafik müşavirleri ve Emniyet Müdürlüğü tarafındaki yetkili birimler ile iletişime geçerek özel plaka alınabilmektedir.
Özel plaka almanın şartı, en başta istediğiniz plakanın başkasının üzerinde olmamasıdır. Aksi takdirde plakayı almanız mümkün değildir. Diğer şartlar ise noterden gerekli işlemleri yaptırmaktır. Ardından şoförler odasından gerekli işlemler yapılır.
Aracınızı il dışında ikamet eden tanıdığınıza satın. Mesela izmitte ikameti olan birine satarsanız satıştan sonra araca 41 plaka verilecek kendi 34 plakanız boşa çıkacak. Daha sonra aracınızı tekrar tanıdığınızdan geri satın alın yeni bir 34 plaka verilmiş olacak. Bu şekilde aracı alıcısına yeni plakayla satacaksınız.
Özel plaka sahipleri, yılda iki kez özel plaka vergisi ödemekle yükümlüdür. Ödeyeceğiniz yıllık vergi tutarı yaklaşık 5.000 ile 15.000 arasında değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra özel plaka vergisi sabit olmamakla birlikte araç sahibinin yıllık gelirine göre değişiklik göstermektedir.
İnternetten Plaka Tahsisi Yapmak
Plaka tahsisi mesai saatleri içinde Trafik Şube bürolarına gidilerek yapılabildiği gibi internet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü'nün web sitesine girilerek de yapılabilir. egm.gov.tr adresine girdikten sonra “Menü – Online İşlemler”, ardından “E-Randevu” sekmesine tıklanır.
Günümüzde araç plakalarında sıklıkla isim yazılır. Standart plakanın en altına isminizi yazdırabileceğiniz gibi özel plaka olarak sadece isminize ait bir plaka da kullanabilirsiniz.
Beşiktaş'ın Türkiye 1. Ligi'ndeki şampiyonluğundan sonra, İstanbul'da 34 BJK ile başlayan otomobil plakaları 10 milyar liraya yükseldi.
İsim plakaları:
34 CEM: 5,500 TL – 31,500 TL. 34 ATA: 5,500 TL – 31,500 TL. 34 EFE: 5,500 TL – 27,500 TL. 34 CAN: 5,500 TL – 29,500 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri