Lastik hava basıncının yüksek olması durumunda lastiğin temas ettiği yüzey idealin üzerinde olur. Bu durumda da; Aracın yol tutuşu gerekenden fazla olur. Araç virajlarda zorlanır ve sürüş güvenliği tehlikeye girer.
Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi
Aşırı şişirme, lastiklerin sıkı olmasına ve daha çok delinmesine veya kesilmesine neden olur. Ayrıca lastiğinizin çekişini etkileyen ayak izini de değiştireceksiniz. Sonuç olarak, düzensiz lastik aşınması yaşayacak ve lastiğinizin aşınma ömrünü kısaltacaksınız.
Çünkü aşırı düşük basınç, lastiklerin yuvarlanma direncini artırır ve daha fazla yakıt tüketimine yol açar. Doğru basınçta tutulan lastikler, daha uzun ömürlü olur. Yanlış lastik basınçları, lastiklerin aşırı aşınmasına neden olabilir. Doğru kullanılan basınç, frenleme performansını da artırabilir.
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Çoğu binek otomobilde lastik basınç değerlerinin 32 ile 35 Psi arasında tutulması önerilir. Aracın ağırlığı, araç içindeki kişi sayısı ve lastik ölçüleri gibi detaylara göre bu değerler birkaç Psi daha fazla olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Ön tarafta iki yolcu seyahat ediyor, arka kısım boş ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 38 psi, Ön ve arka tarafta iki yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 40 psi, Ön tarafta iki yolcu, arka kısımda 3 yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 42 psi olmalı
Aracınızın ağılık dağılımı eşitse, ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka taraf boş ise, lastik basınçları önler de 36 Psi arkalar da ise 34 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda da iki yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise tüm lastikler 36 Psi basınç ile şişirilmelidir.
Lastik basınç değerlerini düştükçe lastik yuvarlanmaya karşı direnç gösterir. Bu da aracın hızını düşürür. Sonuç olarak hız yapmak için motor fazladan yakıt harcar. Yapılan araştırmalara göre tüketilen yakıtın % 20 lastiklerden kaynaklanıyormuş.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
Lastiği ideal basıncından farklı bir basın ile şişirmek, tabanın yola temas alanının değişmesine neden olur. Normalde lastik tabanında bulunan tüm yüzeylerin yol ile temas etmesi gerekir. Ancak hava basıncı düşük olan lastikte orta kısım yere temas etmez veya az temas eder.
Üreticinin tavsiyesinin altında 3 psi'lik bir lastik basıncına sahip olmak, aynı yolculuk için %10 daha fazla lastik aşınmasına ve %1'e kadar daha fazla yakıt tüketimine neden olabilir.
Otomobilin şoför kapısının iç kısmında, yakıt depo kapağının hemen iç bölümünde ya da bagaj içi bölümlerindeki bilgilendirme kartlarında lastik hava basınç tablosu yer alır. Bu tablolarda lastik hava basıncının, lastiğin boyutlarına göre kaç PSI olması gerektiği belirtilmiştir.
Düşük veya yüksek lastik hava basıncı
Fabrika verilerinden daha düşük basınç olması durumunda aşırı ısınmaya bağlı olarak lastikte yarılma meydana gelir. Özellikle yüksek hızlara çıkıldığı zaman lastik iyice ısınır ve kauçuk malzemesi özelliğini kaybederek yanak ile tabanın birleştiği kısımda yarılma meydana gelebilir.
Öncelikle lastikler soğuk iken ölçüm yapın sıcak lastikte basınç yüksek gösterir. 5 dk bile güneş altında kalsa lastik ısınıyor. Lastik sibobunun ucunda toplu iğne kafasına benzeyen bir çubuk var onu zedelemeyecek şekilde uygun bir alette azıcık ittirin havası iner.
Lastik. Aracın yerle temasını sağlayan lastikler haliyle yol tutuşta önemli rol oynar. Mevsimsel şartlara göre tercih edilen lastikleri doğru zamanda doğru hamurla kullanmak aracın yol tutuş becerisini artıracaktır.
Isıdan dolayı lastik hava basıncı fazlalaşmış ise, lastik havası olduğu basınçta bırakılır. Lastiğin üzerindeki rakamlar ebatlarını bildirir. Lastik hava basıncı normalden az olursa, yakıt tüketimi fazla olur.
Jant üzerinde bulunan hasarlı iç yalıtım lastiğin inmesine yol açar. Bunun yanı sıra astar ve mikro çatlak da lastik havasının inmesinin başlıca nedenleri arasında yer alır. Lastiklerin çelik tel kısmında monte ya da sökme esnasında herhangi bir hasar oluşmamalıdır.
Fakat basınç, lastikler sıcakken kontrol edilirse, araç üreticisi tarafından önerilen basınca 0,3 bar (4,35 PSI) ekleyin. Daha sonra lastikler soğukken basınç kontrol edilmeli ve yeniden ayarlanmalıdır.
Tekerlek çapın büyüdükçe elbet hız da artacak.
Ön koltuklarda 2 ve arka koltuklarda iki kişi olması halinde tüm lastikler 38 psi basınç değerine sahip olmalıdır. Aracınızın kapasitesi tamamen dolu olduğunda yani ön koltuklarda 2, arka koltuklarda 3 kişi olması halinde ön lastikler için 38 psi arka lastikler için 40 Psi basınç değeri uygulanmalıdır.
Lastik basıncını kontrol ederken aracın sıcaklığını ve yükünü de dikkate almanız gerekir. Bunlar lastiğin hava basıncını etkileyebilir. Öte yandan, jant malzemesinin burada bir önemi yoktur.
Çoğu binek araçta lastik basıncının 32 ile 35 Psi arasında tutulur. Ancak lastik basınç ayarlaması yaparken, aracın ağırlığı, araç içerisinde bulunan kişi sayısı ve lastik ölçüleri gibi etkenler basınçta oynamalara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri