Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi doymuş yağ ve sodyum açısından oldukça zengin olan işlenmiş et ürünleri ve kızartılmış etleri daha seyrek yenmeli. Kolesterol bakımından özellikle zengin olan karaciğer, böbrek, sakatat, beyin gibi organların tüketimi ise oldukça kısıtlanmalı.
Kırmızı et, bilindiği gibi kolesterolü yükseltirken sindirim sisteminde de sorunlara yol açabilir.
Kolesterole özel beslenin
Sakatat tüketimi azaltılmalıdır. Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş ürünler mümkün olduğunca tüketilmemelidir. Ağırlıklı olarak beyaz et tercih edilmeli; pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama, buğulama tercih edilmelidir.
Beslenme tarzı: Beslenme biçimi, kolesterol yüksekliğine neden olan en önemli faktörlerden biridir. Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
Yağlı etin kolesterolü yüksektir
Bu sebeple, hayvan etlerinin yağsız olanları tercih edilmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksektir.
İlgili 28 soru bulundu
Tavuk eti kolesterol açısından düşük ancak doymamış yağ asitleri açısından zengin olduğundan diyetyapanların vazgeçilmezidir. Derisiz olarak yenilen 100 gram tavuk sadece 124 kalori içerir. Ancak derisi ile birlikte tüketildiğinde 170 kaloriye kadar çıkabilir. Izgara, fırın veya haşlama olarak tüketilmesi önerilir.
Ancak kolesterol üzerindeki etkilerine gelince, tavuk etinin dana etiyle benzer sonuçlar verdiği görüldü. Hatta bitkisel beslenme diyetine göre her iki tür etin de kolesterolü daha fazla yükselttiğini söylemek mümkündü (üstelik bu durum daha fazla doymuş yağ tüketimine göre de değişmedi).
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer.
Tüm çalışmaların %85'i yumurtanın kolesterolü yükselttiğini göstermektedir.
Konuyla ilgili yayınlar, stanol' içeren yoğurtların LDL kolesterol dediğimiz kötü kolesterolü, 21 günlük kullanım sonucunda %9-10 kadar düşürdüğünü gösteriyor.
Kırmızı et, hem doymuş yağ hem de kolesterol içerir. Bu nedenle özellikle ızgara, haşlama, fırında yöntemleriyle haftada bir - iki kez tüketilmesi tavsiye edilir. Tavuk ve hindinin ise, kolesterol oranları daha düşüktür.
Yakın tarihli bir çalışmada, günlük belli miktarda işlenmemiş kırmızı et tüketiminin kan yağlarının (total kolesterol, LDL kolesterol, HDL kolesterol, trigliserit) düzeylerini ve kan basıncını etkilemediği belirtilmiştir.
Şimdi gelelim yumurta kolesterolü yükseltir mi sorusunun yanıtına... Gerçek şu ki; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunur ancak yumurta aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini söylemek mümkün.
Canan Karatay, doğal beslenmiş hayvanlardaki kırmızı et proteinlerinin kilo vermeyi başlattığını ve dinç kalmayı sağladığını söyledi. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı kırmızı etin kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunduğunu söyledi.
Uludüz sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle kolesterolü yüksek olan hastalar ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler, protein açısından oldukça zengin olsa da yüksek miktarda kolesterol içeren sakatatlardan uzak durmalıdır.”
Haftada 3-4 kere kuru baklagil tüketin, pirinç yerine bulgur pilavını tercih edin çünkü bulgur kolesterolün düşmesinde en faydalı tahıldır.
Çay tüketimi kolesterol seviyelerini düşürürken kalp hastalıkları riskini azaltır.
Kandaki Kolesterol ve Trigliseritleri Düşürür
Bal tüketiminin kolesterol üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalar kötü kolesterolde (LDL) bir azalma ve iyi kolesterolde (HDL) bir artış olduğunu göstermiştir.
Zeytinyağının diğer sıvı yağlardan farkı, kötü kolesterolü (LDL) azaltıcı etkiyi iyi kolesterolü (HDL) yükselterek sağlayabilmesidir. Diğer bitkisel yağlar da, doymuş yağ yerine kullanıldıklarında toplam ve kötü kolesterolü azaltıyorlar ama bunu iyi kolesterol HDL' yi de azaltarak başarabiliyorlar.
Günde 2 litre sıcak su içmek, günde 1 saat yürüyüş yapmak ve gece dolu mideyle yatağa girmemek de kolesterolü düşürür. Ayrıca bütün narenciyelerin (portakal, mandalin, limon, greyfurt) gibi içindeki beyaz kısmının iyi bir kolesterol düşürücü olduğunu unutmayın.
Sonuç olarak sarmısağın kolesterol seviyesi üzerinde klinik olarak etkili olduğu, sarmısak tozunun total ve LDL-kolesterolü düşürürken, sarmısak yağının HDL-kolesterol seviyesini belirgin şekilde artırdığı, ancak total gliserit seviyesi üzerinde etkisinin bulunmadığı görülüyor.
Patates kızartması, fastfood gibi yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durulmalıdır. Et, tavuk veya kıyma ile hazırlanan sebze ya da bakliyat yemekleri ilave yağ eklenmeden etin kendi yağı ile pişirilmelidir. Yapılan araştırmalarda ceviz ve fındık tüketiminin yüksek kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğu bulunmuştur.
Kolesterol içermez Pirinç yemek çok basit bir sebeple sağlık için son derece yararlıdır çünkü zararlı yağ, kolesterol veya sodyum içermez.
Mercimek, hem tansiyon dengeleyici hem de kolesterol düşürücüdür. Tansiyon dengeleyici özelliği içerdiği esculin ve choline maddelerinden kaynaklanmaktadır. Esculin, tansiyon yükseltici etki (hypertensive) gösterirken choline de tansiyon düşürücü etki (hypotensive) gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri