Lastiklerde yer alan bazı harfler ise hız sınırını aktarmaktadır. J harfi 100 km/s hıza işaret ederken K harfi ise 110 km/s ifade eder. L 120 km/s iken T ise 190 km/s hızlanma bilgisini sunmaktadır.
Fakat hangi harflerin hangi hız sınırını ifade ettiği bilinmelidir. Hız endeksi de olarak bilinen harf kodları bir lastikle erişilebilecek en yüksek hızı ifade eder. Örnek olarak; J harfi 100 km/saat hızı, K harf kodu 110 km/saat hızı, L harfi 120 km/saat hızı, T harf kodu da 190 km/saat hız bilgisini işaret eder.
H serisi hız serisi anlamında Lastik başına 500 kg. ağırlık taşıyabilir.Lastiğin içindeki tellerle alakalı bir durum yani.Buda şu anlama gelir eğer aracınızla fazla yük taşımıyorsanız H serisi almanız yararınıza olacaktır konfor açısından.T Serisi taşıma serisi olduğundan araç yüksüz iken kasislerde çok vurur.
Nette araştırdım ama bu G nin ne olduğunu bulamadım, bilen varsa yazabilir mi? T: Lastiğin hangi hız sınıfında olduğu gösterir. 88 ve 84 yazan yük endeksi, T hız endeksidir. Bu şekilde aratırsanız daha kolay bulabilirsiniz.
Lastik yük kodu:
175/70R13 82T örneği üzerindeki 82 sayısı lastik yük kodu ya da diğer adıyla yük endeksini ifade eder. 82, tek bir lastiğin maksimum hızda taşıyabileceği maksimum yük değerini gösterir. 82 yük kodlu bir lastik, 475 kilogram yük kaldırabilir.
İlgili 36 soru bulundu
91T lastik 190 km/sa hızda maksimum 615 kg yük taşıyabilir, 91H lastik 210 km/sa hızda maksimum 615 kg taşıyabilir, Dört adet 91H lastiğin taşıdığı araç 615x4 kg ağırlık ile 210 km/sa hızı geçmemelidir.
V ve H harfleri ise lastiğin hız endeksidir. Bir lastiğin yapacağı maksimum hız sınırını belirtir. V hız endeksi, 240 km/saat; H endeksi ise 210 km/saat değerlerine denk gelmektedir. XL işareti ise lastiğin yanağının güçlendirildiğini belirtmektedir.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır. Bu markaların hepsi, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak dayanıklı ve performanslı lastikler üretmektedir.
Lastiğin ağırlığından mütevellit çok az bir oranda hıza etkisi olabilir. Dolaylı olarak da daha sağlam yol tutuşuna sahip bir lastiğe duyduğunuz güvenle yavaşlamaya daha az gerek duyabileceğinizden hıza etkisi olabilir.
Örneğin 205/55R16 91V ebatlı bir oto lastikte 91 ifadesi o lastiğin yük endeksidir ve 615 kilograma tekabül eder. Araç lastiklerinde bu endeksler çok önemlidir, araca daha düşük yük indeksli bir lastik takılması durumunda sürüş sırasında tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Lastik yanağındaki 205 ibaresi lastik genişliğini, 55R en boy oranını, 16 lastik çapını, 91 yük endeksini, V ise hız sınıfını ifade eder. Lastik Genişliği: Lastik genişliği lastiğin yanaktan yanağa ölçülen, milimetre cinsindeki genişliğini ifade eder.
Yakıt Verimliliği (lastiğin yakıt tüketimine etkisi)
G'den (en az verimli) A'ya (en çok verimli) kadar hesaplanır. D sınıfı binek otomobiller için kullanılmaz. Yakıt verimliliği kategorisinde aşağıdaki değişkenlerin sabit olduğu düşünülür ve böyle bir ortamda değerlendirme yapılır.
C : Ticari araç van lastiği. XL, HL veya Güçlendirilmiş: Boyutlarına göre normalden daha yüksek yük kapasitesine sahip lastikler. Bu tür lastikler muadilleriyle değiştirilmelidir (örnek: bir HL lastiği başka bir HL lastikle değiştirilebilir)
İlk sıradaki gösterim binek / oto grubuna aittir. Hafif ticari araç lastikleri için ise ölçünün sonunda C harfi bulunmaktadır. Bu işaret CP olursa, karavan / kamp tipi uzun süre bekleme sonrası yıl içinde kısa süreli kullanımlarda olan yanakları takviyelendirilmiş lastikleri gösterir.
Bir lastiğin 4 mevsim olduğunu kanıtlamak için lastik yanağında 4 mevsim lastik işareti olması yeterlidir. Eğer lastikte “M+S” ifadesi ile birlikte “Üç Tepeli Dağ Ortasında Kar Sembolü” bulunuyorsa dört mevsim lastiği olduğu kesinleşir.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
Fulda Lastikleri Alman markasıdır. Günümüzde Goodyear lastikleri bünyesinde faaliyet göstermektedir. 1900 yılında Almanya da kurulmuştur.
Genel olarak üreticilerin verdiği araç lastik ömrü ortalama 5 yıldır.
Lastik işaretlerinde sayı yerine bir harf görüyoruz. Bu harf, lastiğin karkas yapısını belirtir. Örneğin, "R" harfi, lastiğin iç yapısının radyal olduğunu belirtir. Diğer örnekler arasında bias-ply için "B" veya diyagonal yapı için "D" yer alır.
XL: lastiğin boyutlarına göre normalin üzerinde yük kapasitesine sahip olduğunu ifade eder. P: Binek araç lastiği olduğunu ifade eder. LT: Kamyonet kullanımına uygun lastik olduğunu ifade eder. C: Ticari araç van lastiği olduğunu ifade eder.
Yaygın olan diğer hız endeksi değerleri ise şu şekilde: T: 190 km/s. U: 200 km/s. H: 210 km/s.
T, 190 km/s. U, 200 km/s. H, 210 km/s. V, 240 km/s.
Lastik Hız Endeksi: Her harf, belirli bir hız limitini temsil eder. Örneğin, "H" endeksli bir lastik saatte maksimum 210 km hızla, "V" endeksli bir lastik ise saatte maksimum 240 km hızla güvenle kullanılabilir. Lastik Yük Endeksi: Bu endeks, lastiğin taşıyabileceği maksimum yükü belirtir.
Peki, yazlık lastik nasıl anlaşılır? Yazlık kışlık lastik nasıl anlaşılır sorusunu en kolay cevabı lastiklerin yanaklarında bulunan işaretlerdir. Eğer araba lastiklerinin yanak kısımlarına M + S işareti ya da kar deseni mevcut ise lastiğin kış lastiği olduğu anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri