Kişinin benliği ile homoseksüel dürtüsü bağdaşık değildir, sürekli bir çatışma içindedir. Eşcinsel dürtülerini bilinçten uzaklaştırma çabalan kişiyi aşın erkeklik çabasına ya da eşcinsellik düşmanlığına itebilir. Bunlara latent homoseksüel adı verilmektedir (6).
Latent Homoseksüel/Gizli Eşcinsellik:
Açıkça dile getirilmeyen ve çoğunlukla kişinin bilinçsiz bir bastırmaya tabi tuttuğu, dolayısıyla bilinç düzeyinde algılamadığı eşcinsellik eğilimleri.
Dünya Sağlık Kongresi'nin onayıyla ICD-10'da hastalık olmaktan çıkarmıştır. ICD-10'a psikolojik ve davranışsal bozukluklar nedeniyle cinsiyet kimliğini ya da cinsel yönelimini değiştirmek istemek anlamına gelen egodistonik cinsel yönelimi eklemiştir(F[7]).
Cinsel yönelim kişinin hangi cinsiyete yönelik cinsel ve duygusal çekim duyduğuyla ilgili bir özelliktir. Eşcinsellik (homoseksüellik) bu çekimin kişinin kendi cinsiyetinden kişilere yönelik olmasıdır.
Cinsel partner, cinsel ilişkiye giren insanlara verilen isim. Cinsel partnerler, herhangi bir cinsiyetten ya da herhangi bir cinsel yönelime sahip olabilir. Kişiler birbiriyle evli, nişanlı, sevgili ya da arkadaş olabileceği gibi birbirlerini tanımadan rastgele cinsel ilişki de kurabilirler.
İlgili 26 soru bulundu
Heteroseksüel kelimesi, "farklı" anlamına gelen Yunanca heteros ve "cinsiyet" anlamına gelen Latince sex sözcüklerinden gelmektedir.
Gey, lezbiyen, biseksüel, heteroseksüel, queer, panseksüel, poliseksüel, aseksüel ...
Heteroseksüelliğin normal ve tek cinsel yönelim olarak kabul edildiği toplumlarda çocukluk ve gençlik döneminde bireyler kendilerinin de heteroseksüel olduğunu kabul ederler. Eşcinsel ve biseksüel bireyler ruhsal ve bedensel olgunlaşmalarıyla birlikte kendi cinslerine yönelik ilgilerinin fark etmeye başlarlar.
Biseksüellik, hem erkeklere hem de kadınlara veya birden fazla cinsiyete yönelik romantik veya cinsel çekim ya da cinsel davranıştır.
Poliamori, bireylerin birden çok sevgiliye sahip olabildikleri, söz konusu ilişkiye dahil olan herkesin bu durumun bilincinde olup bunu onayladığı, monogaminin (tekeşliliğin) ya da monamorinin tersi niteliğinde, insanlar arası ilişki türü.
Sürtünme, cinsel yaklaşma sırasında penisin vajinaya girmeden üzerinde gezinmesidir. Kızlık zarının bozulmaması ya da gebelik ortaya çıkmaması için birçok çift sürtünme yolu ile orgazm olmayı tercih ediliyor. Bu süreçte penis vajinaya penetre olmaksızın genital bölgeye ve klitorise temas ediyor.
Çok eşlilik veya poligami, bir kimsenin aynı esnada birden fazla kişiyle evli ya da birlikte olmasıdır. Terim çok karılılık (polijini), çok kocalılık (poliandri), eşcinsel çok eşlilik ve grup evliliği durumlarını kapsamakla birlikte -yaygın olması nedeniyle- genellikle polijini ile eşanlamlı olarak kullanılır.
Günümüzde eşcinsel hakları gibi konularda yaygın olarak eşcinsel anlamında kullanılır ve herhangi bir hakaret anlamı içermez.
Skolyoseksüel (skoliosexual): Genderqueer/Non-binary ve transgender kişi ve ifadelere (na-trans olarak tanımlanmayan kişilere) karşı çekim duyan. Panseksüel: Biyolojik cinsiyete, cinsiyet kimliğine veya ifadesine bakmaksızın herkese karşı çekim duyan.
Aslında aşk ile aynı şey olmaması da bize başka bir şeyi gösteriyor: Kişiler herhangi bir kişiye karşı duygu beslemese bile cinsel çekim duyabilir. Yapılan araştırmalara göre cinsel çekimi sadece hoşlandığımız kişilere değil farklı zaman ve mekanlarda karşılaştığımız kişilere karşı da duyabiliyoruz.
Genel olarak, iki tür gerontofili ayırt edilir: "alfamegami" veya aşırı yaşlı erkeklere ilgi; ve "matronolagnia" veya romantik, yaşlı kadınlarda cinsel ilgi. Gerontofilinin ilk belirtilerinden biri, gençlerin yaşlılarla cinsel fantezilerini kullanması olacaktır.
Demiseksüel: Birine karşı güçlü duygusal bağlar kurmadıkça o kişiyle sevişemeyen insan. Yani aseksüel ile seksüelin tam ortasında duran, sevişebilmek için duygusal olarak derin şeyler hissetmesi gereken insan.
Erkeğe göre süper seks
Bir erkek, cinsel ilişkiye girdiği kadının kendisini önemsediğini ve arzuladığını hissettirmesini süper seks diye tanımlıyor. Yine her türlü istek ve beklentilerini kadının da paylaşmasını süper seks olarak görüyor. Ön sevişme sırasında birbirlerini karşılıklı uyarmayı bekliyor.
Kişinin cinsel kimliği ile biyolojik cinsiyetinin örtüşmediği bu duruma 'transseksüalite' denir. “Transgender” kavramı 1970lerde ilk kez Virginia Prince tarafından, “sahip oldukları üreme organlarına göre beklenilenin dışında cinsiyet kimliği özelliklerini tam zamanlı sergileyen kişiler” olarak tanımlanmıştır.
Bu kimi zaman LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel veya travesti) veya LGBTI (lezbiyen, gey, biseksüel, transgender, intersex), LGBT+QIA (Lezbiyen, Gay, Bisexsüel, Transexsüel, Queer, İntersex, Asexsüel), LGBTTIQ (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Travesti, Transseksüel, Intersex, Queer) biçiminde de kullanılmaktadır.
Femboy (alternatif olarak femboi olarak da yazılır), elbiseler, etekler ve/veya uyluk gibi geleneksel olarak kadınsı özellikler sergileyen bir erkeği ifade etmek için kullanılan modern bir argo terimdir. Kadınsı ve oğlanın bir portmantosu olarak da anılırmaktadır.
Lezbiyen: Kadın eşcinsel. Duygusal, romantik ve cin- sel yönelimleri kendi cinsinden olanlara yönelik ka- dınları tanımlar. Terim, Yunan kadın şair Sappho'nun M.Ö. 6. yüzyılda yaşadığı Lesbos (günümüzdeki adıy- la Midilli) Adası'nın isminden gelir.
CİNSEL YÖNELİM DEĞİŞİR Mİ? Cinsel yönelimin zamanla insan yaşamı içinde değişkenlik gösterebileceği ve dalgalanmalar olabileceği bilinmektedir. Çünkü insan cinselliği çok boyutludur ve bireyin cinselliğiyle ilgili birçok özellik zaman içinde değişiklikler gösterebilir.
Kaç cinsiyete ya da hangi cinsiyetlere ilgi duyduğunu herhangi bir şekilde belirtmiyor. Bu yüzden biseksüel tanımı hiçbir şekilde non-binary'leri de dışlamıyor.
"Poliamori" ya da "Çoklu Aşk" nedir? Poliamori, bireylerin birden çok sevgiliye sahip olabildikleri, söz konusu ilişkiye dahil olan herkesin bu durumun bilincinde olup bunu onayladığı, monogaminin (tek eşliliğin) ya da monamorinin tersi niteliğinde, insanlararası ilişki türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri