-Diğer elinize espresso dolu fincanı alın. Kremanın üstte kalması için espressoyu hafif bir eğimle tutmanız gerekiyor. -İlk önce sütü, fincanın yarısını dolduracak şekilde espressonun 10 santim kadar üstünden dökün. Daha sonra pitcheri espressoya yaklaştırarak fincanın tam ortasına yavaşça sütü boşaltın.
Sütün doğru hazırlanması: Latte art yapımı için hazırlanan sütün capuccinodaki gibi köpük kaplı olması art yapımını engelliyor. Dolayısıyla mikro taneciklerden oluşan, baloncuk içermeyen ve çok katı olmayan bir süt elde etmeliyiz.
Tam yağlı süt, Latte Art için çok iyi bir kıvamda olan kremamsı bir köpük verir. Homojenleştirilmiş süt son derece stabil bir köpük verir. Hepsi için geçerli olan: Süt 70°C'nin üzerinde, soya sütü ise 45°C'nin üzerinde ısıtılmamalıdır.
Mikser ile süt ve şekeri çırpın. Bu çırpma işlemine süt ve şeker tamamen köpürene kadar devam edin. Oluşan köpüklü sütü bir bardağa boşaltın. Başka bir bardakta kahve ve yarım bardak suyu karıştırarak kahvenin iyice suyun içinde erimesini sağlayın.
İdeal köpük sıcaklığı 65 derece olmalıdır. Siz keyfinize göre 55-65 derece arasında ısıtabilirsiniz. Bir süt termometreniz yoksa pitcher'ın sıcaklığını parmağınızla kontrol edin. Eliniz yanmaya başladığında ideal sıcaklığa ulaşılmış demektir.
İlgili 32 soru bulundu
Espressonun doğru hazırlanması: Süt kremasının yüzeyde tutunabilmesi için espressonun yoğun olması gerekiyor. Yapım aşamasında kahve tanecikleri doğru sıkıştırılamamışsa espresso daha akışkan ve seyrek olacaktır. Bunun sonucunda eklenen süt doğrudan kahveye karışır ve art yapalimemiz mümkün olmaz.
Bir French Press'iniz varsa evde süt köpürtmenin en basit yoluna sahipsiniz demektir. Biraz kol kasına ihtiyacınız olsa da French Press'e 1/3 oranında süt koyduktan sonra pistonu hızlıca yukarı aşağı hareket ettirirseniz sütün köpürdüğünü göreceksiniz.
Pınar Latte Art Barista Süt, içerdiği doğru yağ ve protein oranı ile üst düzey lezzet ve kusursuz kremsi köpük oluşturmak için mükemmel seviyede dengelenmiştir. Bu sayede buhar ile ısıtıldığında ya da bir french press yardımı ile köpürtüldüğünde krema kıvamında benzersiz bir köpük elde edilir.
Barista sütü diğer sütlere oranla daha homojen bir yapıdadır. %4 gibi yüksek yağ oranı sayesinde daha yoğun bir kıvamdadır ve bu sayede kahve sanatı için ideal süttür.
Blender ile süt kopuk kopuk olana kadar karıştırılır. Sütün yarısından fazlası servis edilecek bardağa boşaltılır. Cezvede kalan süt blender ile tekrardan köpürtülür. Kahve bardağın kenarından yavaşça bardağa aktarılır.
Yağdan ve proteinden dolayı krema ipeksi bir dokuya sahip oluyor. Karton bardaklarda latte art yapmak oldukça zor. Porselen fincanlarda latte art yapmak 2 kat, 3 kat daha kolaydır.
Latte: 240-600ml double shot ya da daha fazla (60ml) espresso üzerine 1:3-1:9 oranlarında süt eklenerek yapılır.
Sütünüz ısınınca sütü temiz bir french pressin içine aktarın ve pistonunu aşağı yukarı hızlıca hareket ettirerek sütün köpürmesini sağlayın. Bu işlemi süt köpükleri koyu bir kıvam alana dek devam ettirin. Eğer süt köpürtücü çubuklardan kullanacaksanız yine süt köpüğü bolca olana dek köpürtün.
latte hafif bi içeçek olup içerisinde az süt süt kreması ve köpük bulunur cappuccino ise süt kreması daha yoğun olup üzerine sütün köpüğü konulup servis edilir resimde gördüğünüz sütün kendisi yada köpüğü diğil sütten yapılan süt kremasıdır.
Latte, espresso bazlı bir kahve olup espressonun az miktarda kullanılması ve yoğun olarak süt kreması elde edilmesinden yapılmaktadır. Temelde latte yapım aşaması; öncelikli olarak yüksek basınca sahip kahve makinesinden espresso kahve yapılır.
köpürtülerek --genelde espresso makinesinin buhar çubuğu ile-- mikro baloncuklar haline getirilip kıvamı artırılmış sütün, kahve *, bazı çay türleri * üzerine dökülerek içecek yüzeyinde bir şekil oluşturulmasıdır.
Espressonun geleneksel içimi elbette sütsüz, şekersiz safi kahve şeklindedir. Espressosun kadifemsi yapısı, kreması ve muhteşem lezzetinin alınması için taze kahve çekirdeklerinin öğütülmesi ile hazırlanmış espresso yeterlidir. Ancak elbette espresso sütle de içilebilir.
Latte, İtalyanca'da Süt anlamına gelmektedir. Asıl adı Caffe Latte Machiatodur. Espresso, buharla ısıtılmış kıvamlı süt dolu bir kupaya eklenir. Genellikle ince ve uzun bardakta servis edilir. İsteğe göre üzerine süt köpüğü ve tatlı krema eklenir.
İlk olarak süt köpürtücünün içine kabın 1/3 veya 2/3'ünü dolduracak şekilde soğuk süt eklenir. Süt ocak yardımıyla veya mikrodalga ie yaklaşık 70 dereceye kadar ısıtılır. 70 derece sıcaklığa ulaşan süt ocaktan veya mikrodalgadan alınır ve süt köpürtücüye dökülür.
Temel, uzmanlık ve profesyonellik şeklinde adlandırılan kurlardan kendinize en uygun olanını seçerek eğitime katılabilirsiniz. Temel barista eğitimi 1 gün süre ile katılımcılara sunuluyo. Uzmanlık ve profesyonellik eğitimlerinin süresi ise 3 gün olarak belirlenmiş.
Ülkemizde de oldukça popüler olan bu içecek, espresso bazlı bir kahvedir. Espresso ve süt ile hazırlanan latte, yumuşak içimlidir.
Kişi sayısına göre cezveye su ve kahve ekleyerek kısık ateşte ısıtın. Yaklaşık 30 sn – 1 dakika kadar karıştırarak su ile kahveyi homojen bir kıvama getirin. Daha sonra üzerine 1 tatlı kaşığı kadar süt tozu ekleyip karıştırarak suda eritin. Kahve kaynayıp taşmaya başladığında ocaktan alın ve fincan/fincanlara doldurun.
Genel olarak tüm süt çeşitleri köpürtme işlemi için uygundur. Ancak laktozsuz süt, pirinç, badem ve soya sütünün köpükleri, diğer süt köpüklerine göre daha az kalıcıdır. Az yağ içeren sütlerin köpükleri ise, daha kuru olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri