Laubali genel olarak aşırı samimi olan kişilere söylenen bir sıfattır. Bazen konuşmalarında ciddiyet olmayan, senli benli konuşan kişiler için de laubali ifadesi kullanılır.
Laubali kelimesi TDK açısından, 'Saygısı ya da çekinmesi olmayan' şeklinde ifade ediliyor. Aynı zamanda senli benli kelimesi üzerinden de anlatmak mümkün. Laubali Ne Demek? Saygı ve seviyeyi koruyamadan bir anda samimi olmaya çalışan kişilere laubali denmektedir.
hoşlanılacak bir tarafı olmayan gereksiz hal ve hareketsicilik.
Günümüzde bu kelime oldukça sık kullanılır. Türk Dil Kurumu'na göre laubali kelimesi, saygısız ve çekinmesi olmayan anlamına gelir. Ayrıca senli benli, teklifsizce; davranışları ölçülü, olgun olmayan, ciddiyetsiz ve aşırı samimi anlamlarına da gelmektedir.
Ubali, umursamak, önemsemek, ilgilenmek anlamına gelirken, laubali, aldırış etmeyen, en ciddi konularda bile şaka yapabilen, umursamaz ve gayrı-ciddi demektir. Laubali olarak nitelendirilen kişiler, her ortama kolayca uyum sağlayıp herkesle çok kısa bir süre içerisinde samimi olabilirler.
İlgili 17 soru bulundu
laubali - Nişanyan Sözlük. Arapça lā ubālī لا اُبالي “umursamam” deyiminden alıntıdır. Bu deyim Arapça lā لا “olumsuzluk edatı” ve Arapça bwl kökünden gelen ubālī اُبالي “tasalanırım, umursarım” fiillerinin bileşiğidir.
Bu bağlamda laçka durumuna gelmek şeklinde anlatmak mümkündür. Yani verimsiz bir noktaya ulaşmak, herhangi bir durumun gevşemesi gibi anlamı üzerinden ele alınır.
Labil duygulanım, manide karakteristik olup, çevresel uyaranlara bağlı olmaksızın değişen duygusal tepkilerdir.
Entelektüel, aydın ya da münevver, zekâsını ve analitik düşünme yetisini mesleği gereği ya da kişisel amaçlarına erişmekte kullanan kişi.
Yılışık kelimesini şımarık, kendini beğenmiş, ilgi çekmeye çalışan kimse, inatçı, sırnaşık gibi anlamları da bulunmaktadır. Yılışık Kime Denir? Bir topluluğun içinde sürekli sırıtan, komik olmasa bile sürekli gülen kimselere yılışık denir. Yerli yersiz gülümsemeler için de yılışık sözcüğü kullanılabilir.
Üstünkörü, bir işi incelemeden, özen göstermeden yapmak anlamına gelir. TDK kaynakları incelendiğinde ise bu kelime ile ilgili "yüzeysel, gelişigüzel, inceliklerine inilmeden yapılan iş" şeklinde bir tanım yapılmıştır. Kısacası üstünkörü, baştan savma iş yapma anlamına gelir.
Lakayıt kelimesinin ilk kelime anlamı ilgisiz, umursamaz ve olaylar karşısında kayıtsız durma hali gelmektedir. Yani lakayıt kelimesi, tepkisiz, umursamaz kişiler için kullanılan bir tabirdir.
"Laçka olmak" deyimi, genellikle bir kişinin disiplinsiz, gevşek, düzensiz veya ciddiyetten uzak davranışlarda bulunması anlamında kullanılır.
Laubali olma durumu, ciddiyetsizlik anlamına gelir. Bu kelime genellikle lağubalilik şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı laubalilik şeklinde olmalıdır.
Ukala sözcüğü Türk Dil Kurumu açısından, 'Kendini akıllı ve bilgili zanneden, bilmişlik taslayan kişi' olarak anlatılabilir. Aynı zamanda karşısındaki kişiyi küçük gören ve kendisini daha üstün zanneden insan tavrı olarak da söylemek mümkün.
Kapsamlı bilgi ve birikim gerektiren soyut konularla derinlemesine ilgilenen kişi. Mesleği, mal ve hizmet üreten diğer meslek gruplarından farklı olarak, fikir ve bilgi üretmek ve/veya yaymak olan kişi (akademisyenler, bilim insanları vb).
Entel, entelektüele özenen demektir. Entelektüel, aydın kişi olarak geçmektedir.
Entelektüel ya da diğer bir ifadeyle aydın kelimesi bir konu, olgu veya durum karşısında nitelikli ve etkin bilgiye sahip kişiler için kullanılır. Latince intellectus (anlamak) sözcüğüne dayanan entelektüel, kapsamlı bilgi ve birikim gereken soyut konularla derinlemesine ilgilenen kişi olarak biliniyor.
3) Belirgin olmayan (früst) bulgular: Bu gruptaki bulgular klasik nörolojik muayenede tartışmalı olan bulgu- lardır.
Bu uyarım işlemi, beyindeki sinir hücreleri arasında gerçekleşen uyarımdır. Beyin kabuğunda bulunmakta olan sinir merkezlerinin aşırı derecede uyarılması sonucunda ortaya çıkan sensomotorik duyarlılığın ileri derecede artışı, eksitasyon olarak tanımlanmaktadır.
Paryetal kemik kafatası'nın kenarlarının ve çatısının birleştiği kemiktir. Her kemik düzensiz dörtgen biçimindedir ve iki yüzeyi, dört kenarı ve dört açısı vardır. İsmi Latince pariet-(duvar)'dan gelir.
Maçka adının Lazcada "şelale", "su oluğu" ve "sulu kaya" gibi anlamlara gelen Maçxa isminden türediği düşünülmektedir.
malzemelerin gıdaya bulaşmasını ve korozyonu. önlemek amacıyla yapılan kaplama maddesidir. Yapılan bu işleme de laklama adı verilmektedir.
Laçin, Farsça kökenli bir isimdir ve "şahin" anlamına gelmektedir. Genellikle gözü kara, cesur ve özgür ruhlu kişileri simgelemesi amacıyla kullanılan bir isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri