Kısa adıyla BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri) toplumsal ya da evrensel düzeyde bilime, ekonomiye, sanata katkı verebilecek, akademisyen ve öğrenciler için önemli bir deneyim kaynağı olan teorik ya da uygulamalı yapılan projeler bütünüdür.
Bilimsel proje, bilimsel yöntem kullanarak bir deneyin, araştırmanın, koleksiyonun ya da bir buluşun sunuşudur. Bir öğrencinin, ilgilendiği bir konu hakkında araştırma yapmasını, araştırma sonuçlarını bir raporla düzenlemesini ve en sonunda tüm bulgularını sınıfta ya da bir yarışmada sunmasını içerir.
Proje türleri
Bilimsel Projeler • Araştırma Projeleri • Mesleki Eğitim Projeleri • Mimarlık/Mühendislik Projeleri • Koruma ve Restorasyon Projeleri • Sosyal Projeler • Ulusal/Uluslararası projeler • Destekleme/Geliştirme Projeleri • Kültür/Sanat/Spor Projeleri • Öğrenci Projeleri…
A Türü Proje: Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesidir. Yürütücüsü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde kadrolu olan (madde 3-i) ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerini içeren projelerdir.
İlgili 39 soru bulundu
- B Tipi Proje: Çok Disiplinli Araştırma Projeleri (Çdap)
Kırklareli Üniversitesinden veya diğer kurumlardaki farklı disiplinlerden birden fazla öğretim üyesinin birlikte hazırlayacağı araştırma projeleridir. En az iki merkezli ve çok disiplinli olma koşulu vardır.
Araştırma projesi, bilimsel araştırma basamaklarına uygun olarak hazırlanan, deneylerle veya gözlemlerle güncel bir konu hakkında derinlemesine araştırma yapılmasını gerektiren projelerdir. Bu projeler bireyin merak ederek gözlem yaparak keşfetmesine ve zihnini geliştirmesine yardımcı olmaktadır.
Bilimsel proje, bilimsel yöntem kullanarak araştırma yapmaktır. İlgilenilen bir konu hakkında bilgi toplama, gözlem ve deneyler yapma, daha sonra deney sonuçlarını düzenleyerek rapor haline getirme ve en sonunda tüm bulguları bir ortamda; belki bir sınıfta ya da yarışmada sunmayı içerir.
“Soru, araştırma, hipotez, deney, sonuç ve değerlendirme” basamaklarından oluşur. Bilimsel yöntem basamaklarını adım adım geçtiğimizde projemizi tamamlamış oluruz.
Tüm bilimsel araştırmalar yeni bilgiye ulaşmak üzere bir araştırma sorusu sorulmasıyla ve bu soruyu yanıtlamaya yönelik bir varsayım (hipotez) kurulmasıyla başlar. Varsayım açık, özgül ve doğrudan soruya yönelik olmalıdır. Varsayımın sınanabilir ve sağlam olması araştırmanın temelini oluşturur.
Projeler A, B, C ve D olmak üzere 4 farklı tipte gruplandırılmaktadır. A tipi projeler: Küçük ölçekli projelerdir ve projenin tanımlanmasına ve kapsamının belirlenmesine gerek vardır.
Bir problemin tanımlanmasından, çözümüne kadar aşılması gereken ve belirli prensipler ile yürütülen tüm süreç, akademik ortamlarda Araştırma Projesi olarak tanımlanmaktadır.
Bilimsel Araştırma Nedir? Bilimsel araştırma, sistematik veri toplama ve analiz etme sürecidir. Bazı bilimsel araştırmalar, kuram (teori) üretmeyi ya da var olan kuramları sınamayı amaçlamaktadır. Kuram, bir olguyu açıklamaya, kestirmeye ve/veya kontrol etmeye yarayan ilişkili ilkeler bütünüdür.
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Aşama 1: Projenin tanımlanması
Proje fikrinin ortaya çıkmasından sonra, projenin amacı, hedefleri, çıktıları ve uygulama adımlarının tanımlanmasıdır. Bunu mümkün kılmak için bir ön araştırma yapmak gerekmektedir.
Bilimsel bilgi araştırma ile üretilebilir. O halde denilebilir ki, bilim araştırmanın hem sonucudur, hem de sebebidir. Proje, belli bir zaman ve maliyet gerektiren, insan gücünün ve fiziki kaynakların kullanımından oluşan süreçtir. Bir problemi çözmeyi amaçlayan araştırma sistematiğine proje denir.
Kısa adıyla BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri) toplumsal ya da evrensel düzeyde bilime, ekonomiye, sanata katkı verebilecek, akademisyen ve öğrenciler için önemli bir deneyim kaynağı olan teorik ya da uygulamalı yapılan projeler bütünüdür.
Projeler yaratıcı, bilimsel, uygulanabilir, yarar sağlamaya dönük, açık ve anlaşılır olmalıdır. 2. Projelerde, problemin tanımı, amacı, hedefleri ve faaliyetleri arasında anlamlı ilişki kurulmalıdır. 3. Projeler sürdürülebilir olmalıdır.
Üniversite bilim politikasına uygun olarak öncelikli araştırma alanlarını ve konularını belirler, bunlara bütçe oluşturur ve duyurur. Araştırma kalitesinin ve araştırmacı sayısının artırılmasına yönelik çalışmalar yapar. BAP Yönergesi ve Proje Sözleşmesi maddelerine aykırı durumlarda yaptırımları belirler.
Araştırma sorusu nedir? Araştırma soruları, bir araştırma projesini, çalışmasını, tezi veya incelemeyi kolaylaştıran temel sorular olarak tanımlanır. Araştırmacıların çalışmanın amacını daraltmak ve nihayetinde araştırma problemini çözmek için ilgili bilgileri toplamasına olanak tanır.
Tanım ve Kapsamı: Üniversitemizin dört (4) yıl ve üzeri süre ile lisans düzeyinde eğitim verilen birimlerinin, örgün öğretim programlarına kayıtlı, başarılı öğrencilerinin AR-GE kültürlerinin oluşturulması, araştırma faaliyetlerine özendirilmesi ve araştırma yapmaya teşvik edilmesi amacıyla oluşturulmuş proje desteği ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri