Profiterol ve ekler hamuru olarak da bilinen pate a choux, Fransız mutfağında sık sık tüketilen bir hamur işidir. Hazırlanan hamurun içi, kremalı dolgu ile doldurulur. Üst kısmı ise genellikle çikolata sosuna bulanır. Pate a choux, 'pataşu hamuru' olarak da bilinmektedir.
Pate a choux, Türkçe'de bilinen adıyla pataşu ya da şu hamuru içi boş, puf gibi kabarmış hamur türüdür. Ekler, profiterol ve tulumba tatlısı yapımında pataşu hamuru kullanılır. Pate a choux (pataşu hamuru) ilk olarak Fransız pasta şefleri tarafından bulunmuş ve kullanılmıştır.
Not: Ekler ve Profiterol arasında malzeme ve pişirilme olarak bir fark yoktur. Sadece şekilleri farklıdır.
Türkçe'miz pastacılık literatüründe terimsel olarak Şu Hamuru diye bilinen "Pate a Choux" (PATAŞU) Fransız kökenli bir hamur türüdür. "Pate a Choux" (PATAŞU) tarifi, ilk olarak 16. yüzyılda Fransa kıralı 2.
Su, un ve tereyağını ocakta eritin. Tereyağı eriyip, su kaynadığı zaman tuzu ilave edin ve elenmiş unu spatula yardımı ile ezerek karıştırın. Hamur kıvamına gelen karışımı 1 dakika spatula ile ezerek pişirin. Hamuru, iyice soğutun (Temiz mermer tezgah üzerinde yayarak kolaylıkla soğutabilirsiniz).
İlgili 35 soru bulundu
Derin bir tencere İçerisine margarin ve suyumuzu ekleyip, yağ eriyene dek karıştıralım. Kaynamaya başladığında 1 su bardağı unu ve ilave 1 yemek kaşığı unu eleyerek 2-3 seferde yedire yedire ilave edip pişirerek kıvamı gelene kadar temel hamuru oluşturuyoruz.
Porfiterol veya ekler hamuru bu isimle anılır. Fransız mutfağından gelir "Pate a Choux" diye yazılır ve pateşu diye okunur. "Choux" anlam olarak Fransızca'da lahana demektir. Hamur pişince lahana gibi açtığı için bu ismi almıştır.
Nefis hamurların pişme zamanı! Hamuru pişirirken kapağınını açmamak şart. Aksi takdirde hamurlar sönebiliyor. O yüzden tarifte belirtilen ısı ve sürede pişmeye bırakın onları.
Profiterol, top şeklindeki hamurun içine doldurulmuş özel krema ve üstü eritilmiş çikolata kaplı bir tatlıdır. Profiterolün nereden geldiği bilinmemektedir. Nitekim Sahrap Soysal profiterolün bir Fransız tatlısı olduğunu belirtmiştir.
Kremanın içeriğinde tereyağı, un, süt ve toz şeker kullanılıyor. Belli bir süre yoğurulan krema bir aparat yardımıyla pişen ekler hamurunun içine sıkılıyor. Böylece ekleriniz yenilmeye hazır hale geliyor.
Eğer çocuğunuzun oyun hamuru parçalarını yutmasından endişe ediyorsanız, oyun hamurunu pişirerek de hazırlayabilirsiniz.
Oyun hamuru daha önce kurutmayı önleyen balmumu, hayvan yağı ve diğer maddelerin ilavesi ile saflaştırılmış ve ezilmiş kil tozundan yapılmıştır. Günümüzde, yüksek molekül ağırlıklı polietilen (VMPE), polivinil klorür (PVC), kauçuklar ve diğer yüksek teknoloji ürünü malzemeler de oyun hamuru üretiminde kullanılmaktadır.
Hamur, tahıl veya baklagillerden üretilen yoğrulabilir, bazen elastik bir besin maddesidir. Hamur tipik olarak un ve az miktarda su veya başka bir sıvı ile karıştırmak suretiyle yapılır ve bazen maya veya başka kabartma maddeleri ile çeşitli yağlar veya aromalar gibi diğer bileşenleri içerir.
Lezzetli profiterol yapmak için en büyük çabayı gerektiren hamur kısmı, pişirilme aşamasında dikkat gerektiren bir detaydır. 200 dereceye ayarlanmış fırında 40 dakika pişirmek ve çıkmasına yakın dereceyi 150'ye düşürmek, profiterolün ideal yumuşaklığında pişmesini sağlayacaktır.
Ekler hakkında bilinen çok az şeyden biri, 19. yüzyılın sonlarında Fransa'da çıktığıdır. Birçok yemek tarihçisi eklerin ilk olarak Fransız kraliyet ailesinin ünlü hamur işi aşçısı Marie-Antoine Carême tarafından yapıldığını ileri sürmektedir. "Éclair", Fransızca'da şimşek patlaması anlamına gelmektedir.
40 dk uzun gelmesin anca pişiyor ağır ağır pişen bir tatlımız buzdolabında kapalı bir şekilde konur açık olursa kurur bir gün önceden yapılıp ertesi gün servis edilebilir sıkıntı olmaz.
Fransızca “petit four” kelimesinin Türkçesi olan petifür sözcüğü aslında “küçük fırın” anlamına geliyor.
Önceden ısıtılmış 180 derece (alt-üst) fırın ayarında hamurlar 40-45 dakika pişirilir.
Yumurta yoğurt sıvı yağ bir kapta karıştırılır. İçine yavaş yavaş un eklenir. Biraz un ekledikten sonra karbonata konur ve üzerine biraz limon sıkılır. Karbonata yoksa kabartma Tozu da kullanılabilir.
Krem patiseri (creme patisserie) Türkçede pastacı kreması olarak bildiğimiz o lezzetin Fransızca adı.
Arnavut asıllı Lucas Zigoridis 1944 yılında içi kremayla doldurulmuş hamur toplarının üzerine gezdirdiği bol çikolata soslu bir tatlı icat eder. Uzun yıllar Zigoridis'in açtığı İnci Pastanesi'yle anılan profiterolün ünü ülke sınırlarını bile aşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri