Çünkü saygı gösterme türünden olan tüm işlerde sağ taraftan, bunun dışındaki işlerde ise sol taraftan başlanır; çünkü sol çirkin görülen şeylere, sağ ise diğer şeylere uygundur. [*] - Tirmizı, Ebu Hureyre' den (r.a.) şunu rivayet etmiştir: Tuvalete girerken sol ayakla değil sağ ayakla giren kişi fakirlikle sınanır.
4- Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. 5- Tuvaletten çıkınca, (Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni) duası okunmalı. 6- Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. 7- Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz.
Bu gibi hikmetlerden ötürü olacak ki, Hz. Peygamber (a.s.m), sağı, sola tercih etmiş, mescit gibi iyi yerlere giderken sağ ayağıyla, tuvalet gibi yerlere girerken de sol ayağıyla girmiştir. Çıkışları tersine yapmıştır. Diğer bilinen hususları buna kıyas edebilirsiniz.
sünnettir. sünnet olduğu için kasıtlı yapmak, her sünnet uygulandığında olduğu gibi sevaptır.
Banyoya girerken sağ ayakla mı, yoksa sol ayakla mı girmek gerekir? Banyo yapmak maksadıyla girince, sağ ayakla, klozet için girilince, sol ayakla girilir. Çıkarken tersine yapılır.
İlgili 45 soru bulundu
Cünüp bir kişinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi ise haramdır. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesinin ise mekruh olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle zorunlu bir hal olmadıkça ilk fırsatta boy abdestinin alınması gerekmektedir.
Tuvalete sol ayakla girilir, tuvaletten sağ ayakla çıkılır (Sevim ÖRTLEK, 21, Kadirli, üniversite öğrencisi Adana). İki kişi bir kapıdan geçerken, geçiş önceliği sağdakine verilir (Türkân TAN, 63, Malatya, okuma- yazması yok, ev hanımı, Malatya).
Tuvalete giren kişi önce sol ayağını atar, tuvaletten çıkan önce sol ayağını atar. Bu bölüm tuvalet adabı ve tuvalet temizliği hakkındadır. Nevevi bunların birincisi ile başlayarak şöyle demiştir: Tuvalete giren kişi önce sol ayağını atar, tuv,aletten çıkan önce sol ayağını atar. Bunu yapması menduptur.
tuvalette namaz bile kılınır. yoksa, besmele çekmek mekruh olur mu? Hayır, mekruh olmaz.
taharet borusu ve ucunun açısının düzgün ayarlanması ile elimizi kolumuzu karıştırmadan popodaki gaita temizlenir ve tuvalet kağıdı sadece ıslaklığın giderilmesi ve kurulama için kullanılır.
Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir.
Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir. Niyet, besmele ve abdest dualarını da sessizce sadece kendi duyacağı şekilde okuyabilir.
Diyanet: Tuvalet kağıdı, kına, saç boyası ve jöle kullanılabilir.
Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu? Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir.
Çevik, peygamberin küçük tuvaletini yaparken, sol böbreğini sıktığını sağ kulağını da kapadığını söyledi.
"...dışkılama sonrasında ilk temizliğin, gözle görünür bir kirlilik kalmayıncaya kadar yinelenerek her seferinde kuru temiz tuvalet kağıdıyla, daha sonra yine el değdirilmeden fışkıran suyla ya da ıslatılmış kâğıtla yapılması ve bölgenin tuvalet kağıdı ile kurulanarak temizliğin bitirilmesi en uygunudur.
Camiye sağ ayak ile girilir ve camiden çıkarken, önce sol ayak ile çıkılır. Uyûn-ül-besâirde deniyor ki: “Camiye girerken, girmeden evvel, önce sol, sonra sağ ayakkabı çıkarılır. Bundan sonra, önce sağ ayakla camiye girilir.
Tuvalet ihtiyacının giderilmesinde esas olan necasetten korunmak ve sağlıklı bir şekilde ihtiyacı gidermektir. Özellikle idrar boşatma için ayakta yapılmasına karşı bu nedenle ikaz yapılmıştır. Bunun dışında klozet kullanılmasında fıkhi bir sakınca olmaz.
"Elhamdü lillâhillezî ezhebe anni'l-ezâ ve âfânî."
Tuvalette Kur'an okumak, Peygamberimizin ve/veya Allah'ın adını anmak caiz değildir; edebe aykırıdır. Fakat zamanımızda çok evlerde ve yerlerde, hem banyo hem tuvalet hem de abdestlik aynı mekanda bulunmaktadır. Böyle yerlerde ve durumlarda, tuvalet ihtiyacını giderirken Kuran ve hadis okuması caiz olmaz.
Banyo yaparken veya gusül abdesti alırken avret yerlerini örtmek ve konuşmamak banyo adabındandır. Dolayısıyla banyo sırasında dua, zikir ve salavat okumak adaba aykırıdır.
Besmele, her işe başlarken ve her alınacak kararda Allah'a sığınarak, şeytanın şerrinden koruma dilemektir. Euzu Besmele Nasıl ve Nerede Çekilir? Euzu besmele “Euzubillahimişeşşeytanirracim ya da Bismillahirrarhmanirrahim” diyerek çekilir. Her işe başlarken, Kur-an ayetleri- sureleri okurken çekilir.
Tuvalete sol ayakla girilmeli, sağ ayakla çıkılmalıdır. Girmeden önce de şu dua okunmalıdır: *“Allâhümme innî eûzü bike minel hubusi vel habâis.”
Facebook. Camiye sağ ayakla girip sol ayakla çıkmak! nerede ise o tarafa düşer. saglam yapanları rahmetle anmak düşer.
Kıymetsiz yerlere girerken, sol ayakla girilir, sağ ayakla çıkılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri