Lavanta çiçeği, bakımı kolay ve kokusu oldukça hoş bir çiçektir. Bununla birlikte doğru bir bakım uygulandığında lavanta çiçeği uzun bir süre sizlerle kalır. Lavanta çiçeğinin ömrü ortalama 15-20 yıl aralığında değişir.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Lavanta bitkisi, aynı zamanda nane, biberiye, adaçayı ve fesleğen gibi, (Lavandula angustifolia, officinalis, vera, spica) Lamiaceae familyasına ait olan bir bitkidir. Lavanta, koşullar uygun olduğu sürece 20 yıla kadar yaşayabilen çok yıllık bir bitkidir.
Lavanta, her zaman yeşil, çok yıllık ve çalımsı bir Akdeniz kuşağı bitkisidir. Lavantanın doğal yaşam alanı, deniz seviyesinden 600-2000 m yükseklikteki yerlerdir.
Lavanta Bitkisi ve Faydaları? Bilimsel adı Lavandula Angustifolia olan lavanta, uzun ömürlü ve yaprakları dökülmeyen, 40'tan fazla çeşidi olan, çalımsı bir bitkidir. Tarihi 2.500 yıl öncesine kadar dayanır.
İlgili 26 soru bulundu
Lavanta hava şartları bakımından hem soğuklara çok dayanıklı hem de sıcağı seven bir bitki olduğundan, kışları soğuk geçen bölgelerde, uyku halindeyken -25ºC ye kadar dayanabilir. Bitki uyandıktan sonra oluşan genç sürgünler ise, -5ºC nin altında kuruyabilir.
Lavanta ne zaman çiçek açar
Kasım ve mart ayları arasında ekimi yapılan lavanta Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek açar.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Lavanta tıbbi aromatik bitkiler arasında yer aldığı için kolay ulaşılabilir olması tercih edilir. Bu nedenle ev içinde de özenli bakım ve sulamayla yetiştirilebilir.
Lavantanın bakımı kolay olması, birçok kişinin evde lavanta yetiştirmesinin nedenidir. Sulama sorunu yaşamayan lavanta, siz ne zaman isterseniz o zaman suyu alabilir. Çok nemli toprağı sevmez ve uzun süre kuru kalabilir.
Bölgemizde gerek araştırma çalışmaları ve gerekse çiftçi koşullarında damla sulama yönteminin uygulandığı lavanta bitkisi üzerine yapılan çalışmalarda yaygın olarak haftada bir sulama yapılmaktadır.
Lavanta, ölümsüz aşk ve sadakatin bir sembolüdür. Ortaçağ'da epilepsi ve migren ataklarını tedavi etmek için kullanılan lavantanın çiçekleri, yaprakları ve uçucu yağı doğal ilaç olarak kullanılır. 40'tan fazla çeşidi olan lavantanın tarihi 2.500 yıl öncesine dayanan Akdeniz, Orta Doğu ve Hindistan'a özgüdür.
Pek çok kişi lavanta dalından tutar mı diye merak etmektedir. Lavanta çiçeği oldukça basit bir şekilde çoğaltılabilen çiçek çeşitlerinden biridir. Dallarını budayarak bir saksıya ekildiğinde kısa süre içerisinde çiçek verebilir.
Lavanta her mevsim ekilebilen bir bitkidir. Ancak sonbahar, yaz ve ilkbahar ayları lavantanın ekimi için uygun mevsimlerdir. Lavanta, doğru bakım yapıldığında Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçek açar.
Aydınlık ortamlara hemen uyum sağlayan bu bitkiler, güneş alan yerlerde yetişmelidir. Bu doğrultuda lavantalar karanlığı sevmezler. Akdeniz ikliminde yetişebilen bu bitkiler, soğuk ortamlarda uyku moduna girer ve canlılığını korur. Lavanta çiçeği çok nemli toprakları sevmez ve uzun süre kuru kalabilir.
Lavanta dallarını budayarak ekmek, daha kolay sonuç almanızı sağlar. Bunun için 3 – 5 adet arası yaprak düğümü bulunan dallar kesilerek kök salması için toprağa ekilir ve yetiştirme işlemine başlanır. 3 - 6 hafta arası süren kök salma işlemi, eşsiz görüntüye sahip yepyeni bir lavanta çiçeğiyle sonuçlanır.
Piyasadaki kurutulmuş lavantalara göre dökülme yapmaz dense yeri vardır. Taşıma sırasında ve darbe alınca az miktarda dökülme yapabilir. Kendi halinde durduğu yerde dökülme yapmaz. Not: Ürünler Lavanta bahçelerinde el ile hasat yapılarak demetlenmiş sonrasında şoklama işlemi uygulanmıştır.
Bakımı oldukça kolay olan lavantaların uzunluğu ortalama bir metre kadar olabilmektedir. Suyu çok seven lavantalar güneş ışığına da bolca ihtiyaç duyarlar. Sıcak ortamları seven lavanta, doğru ortam koşulları sağlandığı takdirde Haziran ve Ağustos aylarında çiçek açarlar.
Sakinleştirici özelliği olduğu ifade edilir. Hoş kokusu ile canlandırıcı aromasının zihinsel yorgunluğa iyi gelebileceği, dinginlik sağladığı bilinir. Ağrıları gidermeye yardımcı olabileceği dile getirilir. Lavanta yağı faydaları ile cilt sorunlarına da iyi gelir.
Susuz veya çok az su ile üretilebilecek olan ıtri ve tıbbi bitkiler ilimiz açısından önem arz etmektedir. Susuz ve marjinal arazilerde oldukça kolay bir şekilde yetişen lavanta bitkisi üreticisinde 1 da araziden 1.000- 4.000 TL kazanç sağlayabilmektedir.
Lavanta: Bu çiçek gerçekten anlamlı.
Yine eski zamanlardan beri sevgiliye hediye olarak lavanta çiçeği vermek; sadakat ve bağlılığı temsil etmiştir.
Genel olarak Akdeniz Bölgesinde yetişen lavanta çiçekleri, günümüzde oldukça popüler bir çiçektir. Oldukça hoş kokusuyla beraber daha çok sıcak havalarda ve yaz mevsimlerinde açar.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Özellikle mezarlıklar için soğuklara ve sıcaklara dayanıklı mevsimsel çiçekler tercih edilmelidir. Soğuklara ve sıcaklara dayanıklı mezarlık bitkileri; Zambak, Yaprak dökmeyen çalılar, Selvi ağacu, Lavanta, Sardunya, Nergis, Ladin, Krizantem, Gül, Çam ağacı gibi bitkiler mevsimsel özelliklere göre dikilebilir.
Su istemeyen ve kuraklığa karşı oldukça iyi bir direnç gösteren Step Lavantası, Lavanta bitkisinin ailesindendir. Gri yaprakları ve mavi çiçekleri ile ortama muhteşem bir koku yayan Step Lavantası, ülkemizin seralarında yetiştirilmektedir. Kesinlikle bahçenize dikmeniz gereken ve bakımı oldukça kolay olan bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri