DÖNÜME 800 İLA 1.100 TL KAZANÇ Lavantanın dönüme verimi Lavanta Çiçeği olarak 150-400 kg arası olup, yağ olarak verimi ise çiçek veriminin %2'si ile %5'i arasında değişiyor.
1 dönüm lavanta tarlası ilk yılında ürün vermez. 2. senesinde 1 dönümünde ortalama 3 litre, 3. senesinde dönüme 10 litre yağ verir. Kısaca hesap edecek olursak, 3. yıl sonunda, 20 dönüm lavanta eken girişimci 260 litre yağa sahip olur. Bugunkü fiyatlardan 520 bin lira getiri elde edecektir.
Sonuç olarak, her yetiştiricilik işi gibi lavanta yetiştiriciliği de karlı olabilir. Ancak bunun için lavantanın yetişme koşullarını, pazarlama stratejinizi ve potansiyel müşterilerinizi iyi bir şekilde araştırmanız ve anlamanız gerekir. Bol bereketli ve kokulu bir lavanta tarlası sizin olsun!
Lavanta işine ne kadar para lazım
Sonra diskaro ya da tırmık ile düzeltilir. Topaç kalmayana kadar inceltme işlemi devam eder. Kum haline gelince lavanta ekimi yapılır. Lavanta fidesi siparişi verilierek ekim yapılır. 2022 yılında 1 dönüm maliyet ortalama 6.000TL dir.
1 dönümden 500 kg'a kadar Lavanta hasat edilebiliyor. 500 kg Lavantadan minimum 15 kg yağ ayriştirilabiliyor. 1 kg kaliteli Lavanta yağı 90-95 dolara alıcı buluyor. Parfum firmaları, büyük tonajlı, sürdürülebilir üretim yapan çiftçilere alım garantisi veriyor.
İlgili 21 soru bulundu
ORKÖY desteklemeleri ile “Lavanta Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında 2020 yılında 417 bin TL destek verilmiştir. 2021 yılında ise 710 bin TL destek verilmesi planlanmaktadır.
Lavanta Kokulu Köy
Kuyucak Köyü'nde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta sıcaklık, yağış gibi mevsimsel durumlar etki etse de Temmuz ayının başında açmaya başlar. Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder.
Deniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirmek daha kolaydır; bunun yanı sıra kuraklığa da dayanıklı bir bitkidir. Lavanta tıbbi aromatik bitkiler arasında yer aldığı için kolay ulaşılabilir olması tercih edilir. Bu nedenle ev içinde de özenli bakım ve sulamayla yetiştirilebilir.
Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Lavanta kıraç toprağı sevdiği için yetiştirip farklı şekillerde gelir elde edebilirsiniz. Hasat ettikten sonra, yaş yapraklarını satabilirsiniz. Ya da yapraklarını kurutarak satışını yapabilirsiniz. Lavantanın en değerli ürünü yağıdır.
Lavanta hava şartları bakımından hem soğuklara çok dayanıklı hem de sıcağı seven bir bitki olduğundan, kışları soğuk geçen bölgelerde, uyku halindeyken -25ºC ye kadar dayanabilir. Bitki uyandıktan sonra oluşan genç sürgünler ise, -5ºC nin altında kuruyabilir.
2021 yılında sevtapolis angustifolia lavanta yağı yapılan analizler sonucunda kilosu 600 ile 900TL arasında alıcı buldu. Bu durumda elinize 18,600TL ile 27,900TL arasında meblağ geçecektir. Lavanta ekmek evet karlı, ancak sabun, kolonya yaparak daha fazla gelir elde etmeniz mümkündür.
10 dönümden ise 130 litre yağ elde edersiniz. Günümüzde 1 litresi 1500TL den alıcı bulmaktadır.
1 dönüm tarla ilk sene 1 litre yağ verir
4. yılda elinizde 31 litre yağ bulunacaktır. 2021 yılında sevtapolis angustifolia lavanta yağı yapılan analizler sonucunda kilosu 600 ile 900TL arasında alıcı buldu. Bu durumda elinize 18,600TL ile 27,900TL arasında meblağ geçecektir.
Super lavandin çeşidinden ortalama 60 kg taze saplı lavantadan 1 kg uçucu yağ elde edilmektedir.
Bir dönümde 9-11 litre arası yağ elde edilen ve dünyanın en değerli 15 uçucu yağından biri olan lavanta yağı en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılan lavanta, bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici ...
1 dekara yaklaşık olarak 2 bin civarında fide dikimi yapılmaktadır. Dikim aralığı 30×140 cm olmalıdır. Lavanta fidelerinin 1 yaşlı olarak sonbaharda, Kasım-Aralık aylarında dikimi önerilir.
Lavanta bitkisinin iklim istekleri
Lavanta, günde en az 6-8 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar, sıcak ve orta derecede kurak iklimi, yumuşak kışları ve güneşli yazları tercih eder. Bitki, ilkbahar-yaz başlarında ortalama 20-30 ° C sıcaklıkların yaygın olduğu Akdeniz ülkelerinde yerel olarak yetişmektedir.
50 ila 100 lavanta sapını bir demet halinde toplayın. Yumruğunuza rahatça sığacak kadar sapı veya yaklaşık 50 ila 100 sapı toplamak için ellerinizi kullanın. Saplar oldukça dayanıklıdır, bu nedenle çalının her yerinden koparma endişesi duymadan toplayabilirsiniz. Lavantayı odunsu büyümenin 5,1 cm üzerinde kesin.
Lavanta bitkisi, toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır ancak sabah ve akşam sulama yapmanız ve toprağın yanında bitkinin yeşil yerlerini de sulamanız lavantanın daha sağlıklı büyümesini sağlar.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Tüm toprak tiplerinde yetişebilen lavanta eğer şartlar uygunsa, mineral bakımından zengin olan topraklarda daha gür yetişir. Çok soğuk bölgelerde yetişemeyeceği için toprağınızın sıcak iklimlerden alınmış olmasına dikkat etmelisiniz.
Lavanta soğuğa dayanıklı mı? Lavanta bitkisi soğuğa dayanıklıdır. Karasal iklimi seven çalı bitkisi olduğu için soğuğu ve sıcağı seven bir bitkidir.
Kasım ile Şubat ayları arasında lavanta fidesi ekilmelidir
Bu zaman diliminde ekim yapılırsa, bitkimiz toprağa kolayca tutunacaktır. Kasım ve şubat arasında dikim yapılmasının bir nedeni de can suyudur. Bu aylarda yağmurlar yağmaya başladığı için toprak nemli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri