Aküler: Motorun veya yardımcı güç kaynağının (APU) ilk çalışması için gerekli elektriği sağlar. Acil durumlarda da yedek enerji kaynağı olarak bulunur. Jeneratörler: Motordan veya APU'dan aldıkları dönme hareketini doğru akım elektriğe çevirirler ve uçağın sistemlerini besler.
Lityum iyon bataryalar, cihaz içinde olması şartı ile kabin ve kayıtlı bagajda 100 Wh'e kadar taşınabilir. 100 Wh-160 Wh arası kapasiteli max. 2 adet yedek batarya sadece el bagajında ve ambalajlı olarak taşınabilir. Kayıtlı bagajda taşınamaz. 160 Wh üzeri kapasiteli bataryalar kesinlikle taşınamaz.
2.1.
Birincil güç kaynakları, mekanik enerjiden elektrik enerjisi üreten kaynaklardır. Birincil güç üretiminde DC sistemlerde 28V DC gerilim, AC sistemlerde ise 3 faz, faz-nötr gerilimi 115 V AC, 400 Hz olan güç kaynakları yaygın olarak kullanılmaktadır.
Havacılık alanında yaşanan gelişmeler ile uçak sistemleri de gelişmiştir. Uçaklarda yer alan bu gelişmiş uçak sistemleri için enerji ihtiyacı, uçuş esnasında motor jeneratörleri, yedek güç ünitesi (Auxiliary Power Unit, APU), bataryalar veya Ram Air Turbin (RAT) gibi cihazlar ile sağlanmaktadır.
Genel olarak uçaklarda aviyonikler 14 veya 28 Volt DC elektrik sistemi kullanırlar. Ancak, büyük ve daha karmaşık elektrik sistemlerine sahip uçakları (örneğin havayolu uçakları veya savaş uçakları) bazı ekipmanlarda 400 Hz, 115 Volt AC elektrik sistemi de kullanır.
İlgili 44 soru bulundu
Akım dokulardan ne kadar uzun süre geçerse verdiği zarar da o kadar artmış olur. Bununla birlikte ölüm olasılığı da artar. 12 volt gibi tehlikesiz olarak kabul edilen düşük bir akım dahi uzun zaman maruz kalınırsa ölüme sebep olabilir.
Koltuklarınızda elektrik kaynağı bulunuyor mu? Seyahatinizi gerçekleştirecek uçak modeline bağlı olmak üzere, Business Class ve Economy Class koltuklarımızda çalışmanıza ve eğlencenize devam edebileceğiniz elektrik kaynağı bulunuyor.
Kalkışın ardından, varış noktasına ulaşmadan önce ve uçağın ağırlığı uçağın yapısal iniş ağırlığının altına inmediği durumlarda, uçakta "yakıt boşaltım sistemi" bulunması halinde yakıt boşaltımı yapılabilir. Bu sayede inişde yangın riski ve uçağın yapısal hasar görmesi önlenir.
Elektrik sistemleri
Aküler: Motorun veya yardımcı güç kaynağının (APU) ilk çalışması için gerekli elektriği sağlar. Acil durumlarda da yedek enerji kaynağı olarak bulunur. Jeneratörler: Motordan veya APU'dan aldıkları dönme hareketini doğru akım elektriğe çevirirler ve uçağın sistemlerini besler.
Bu noktada yakıtı boşaltma ya da yakma ihtiyacı ortaya çıkar. Her uçakta yakıt boşaltma sistemi yoktur. Yakıt boşaltma sistemi olmayan uçaklar kule tarafından verilen güvenli rotada ve irtifada tur atarak yakıtı yakarlar.
Rüzgar uçağın karşısında yer alırsa uçağın hızını yavaşlatacak bir etki gösterir. Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
Uçakların ileriye doğru hareket etmesini sağlayan motorları, yükselmesini sağlayansa kanatlarıdır. Her ne kadar motorlar ve kanatlar genel yapıları bakımından birbirlerinden çok farklı olsalar da hem ilerleme hem de yükselme benzer fiziksel süreçlerin sonucunda gerçekleşir.
Arabayla, otobüsle ya da trenle gidebilecekken bile çoğunlukla uçakla seyahat ediyoruz. Sıradan bir günde dünyada kaç uçak uçuyor biliyor musunuz? Yaklaşık 100 bin!
Uçağın elektrik şebekesi, brushless (fırçasız) 3 fazlı, genellikle uçak motor sayısı kadar AC jeneratör tarafından beslenmektedir.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz.
Uzun soluklu seyahatlerde ülkemizin eşsiz tatlarından mahrum olmak istemeyen çoğu yolcu, havaalanında bazı sürprizlerle karşılaşabilir. İşte uçağa alınması yasak olan yiyecekler şunlardır: Salça, yoğurt, reçel, bal, pekmez, peynir.
Jet A1, ana maddesi kerosen olan ve günümüzde dünya genelindeki jet motorlu yolcu ve kargo uçaklarında kullanılan yakıt türüne verilen addır. Jet A1'in ana maddesi olan kerosen aslında, yanıcı özellikte bir hidrokarbon sıvısıdır. Yunanca “keros” kelimesinden türetilmiştir.
Uçaklar, kalkıştan sonra hızla seyir yüksekliğine tırmanırken, bu kaldırma gücünden yararlanırlar. Bu sırada, uçağın kinetik enerjisi, potansiyel enerjiye dönüşerek yükselmesini sağlar.
Havacılık sektöründe jet yakıtı olarak adlandırılan ve petrolden üretilen kerosen veya nafta tipi yakıtlar kullanılmaktadır. Kerosen yakıtlar karbon sayısı 8-16 arasında olan Jet A, Jet A-1, JP 5 ve JP 8 yakıtlarıdır.
Son bilgiler doğrultusunda, 42 galonluk (159 litre) bir varil JET-A1 yakıtının 2022 yılındaki güncel fiyatı 144,6 dolardır. Buna göre, bir litrelik yakıtın fiyatı 0,9 dolar; bir galonun fiyatı da 3,4 dolar düzeyindedir.
Yakıt bir uçak için olmazsa olmazlardan biridir. Yakıt olmadan motorlar çalışmaz. Eğer havadayken uçağın yakıtı biterse uçağa yakıt ikmali yapılmalıdır. Aksi takdirde uçak düşer.
Peki uçaklar ne kadar yakıyor? Mesela dört motorlu, çift katlı ve 853 yolcu taşıyabilen dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, 370.000 litre yakıt alabiliyorken çift motorlu ve 151 yolcu kapasiteli bir Boeing 737 uçağı ise 26.170 litre yakıtı depolarına alabiliyor.
Günümüzde yeni teknoloji otomobillerde bile anahtarın artık kullanılmadığını göz önüne alırsak, uçaklarda da uçağı çalıştırmak için bir anahtara ihtiyacınız olmuyor. Çünkü pilot, kokpitteki düğmeleri kullanarak motorları kolaylıkla çalıştırabiliyor.
UÇAKLARDA NEDEN PARAŞÜT BULUNMAZ? Bunun iki nedeni var. İlk olarak uçaklara yolcu sayısı kadar paraşüt eklenmesi uçağın yükünü artıracağı için paraşüt bulunmaz. İkinci nedeni ise uçakta paraşüt olsa bile havada giden bir uçağın kapısı kapalıyken açmaya çalışmak neredeyse imkansızdır.
Türk Hava Yolları ortaklığı ile kablosuz internet altyapısı olan uçaklarda Wi-Fi özelliği olan dizüstü bilgisayar, tablet veya akıllı telefon ile internet erişimidir. Internet erişim servisi Türk Hava Yolları filosundaki tüm geniş gövde uçaklarda ve A321 NEO ile B737 MAX tipi dar gövde uçaklarda sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri