Eğer bu kişilerden de hayatta olan yoksa miras payı 3. zümreye yani nene ve dedelere paylaştırılacaktır. Burada eş terekenin ¾'ünü alır. Kalan ¼ ise yukarıda anlattığımız mantık doğrultusunda amca, dayı, hala ve teyzelere eşit paylaştırılır. Eğer zümrelerden kimse hayatta değilse eş mirasın tamamını alır.
Miras Payı Hesaplama
Eş, mirasın 1/4ünü, çocuklar da mirasın 3/4 ünü alır. Yani her çocuğa mirasın 3/8 i düşer. 100.000 TL miras kaldığını varsayarsak, 25.000 TL eşe kalacaktır. Her çocuğa da 37.500 TL düşecektir. Murisin (mirasbırakan) 5 çocuğu vardır.
Miras, murisin eşi ile paylaşılıyorsa, eşin miras payı 1/2 olur. Geriye kalan 1/2 ise kardeşler arasında eşit paylaşılır. Anne veya babadan biri sağ ise kardeşin payı 1/4, anne babanın payı 1/4 olur. Miras murisin eşi ile paylaşılmıyorsa ve anne baba hayatta değil ise mirasın tamamı kardeşler arasında eşit paylaşılır.
Ölenin çocuğu var ise, karısı 1/4 pay almakta geriye kalan pay ise çocuklar arasında bölüştürülmektedir. Ahmet'in vefat etmesi, Zekiye'nin yaşıyor olması halinde miras payı (Mirasçılık payı) şu şekilde olacaktır: Miras payı 8 pay kabul edilecek, Zekiye 2 pay, Ayşe 3 pay, Ahmet ise 3 pay alacaktır.
Pay, yapının bulunduğu arsa üzerinde o bağımsız bölüme ait olan arsa oranıdır. Payda ise pay edilen ana gayrimenkulü ifade etmektedir. Tapu belgesi elde tutulduğunda, binaya ait arsa m² si ve sahip olunan bağımsız bölüme ait arsa payını gösteren bölüm görülecektir.
İlgili 34 soru bulundu
Birinci zümreyle birlikte mirasçı olmuşsa mirastan 1/4 pay, İkinci zümreyle birlikte mirasçı olmuşsa mirastan 1/2 pay, Miras bırakanın büyükanne ve büyükbabaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa mirastan 3/4 pay, bunlar da yoksa mirasın tamamını alacaktır.
Hukuki açıdan aksi ispatlanmadığı sürece, veraset ilamında, mirasçılar ve pay oranları belirtilmektedir. Bu şekilde miras, belgede adı geçen mirasçılar arasında kanuna uygun bir şekilde paylaştırılabilir. Veraset ilamının geçersizliği, her zaman ileri sürülebilir.
3. Derece(Zümre) Mirasçılar Kimlerdir? Miras bırakanın 3. Derece mirasçıları büyük ana ve büyük babasıdır. Miras bırakanın, alt soyunun, ana ve babasının alt soy bırakmaksızın miras bırakandan önce ölmeleri halinde, mirasçılar, büyük ana ve büyük baba olacaktır.
Vasiyet olmaması durumunda kardeşler arasında miras paylaşımı, karşılıklı anlaşma çerçevesinde yapılabilir. Aksi durumda paylaşım, Miras Hukuku çerçevesinde yapılır. Vefat eden murisin eşi hayatta ise, mirastan pay alabilir. Mirasçı anne ve baba zümresinden ise, miras payı 1/2 ile 4'te 1 oranında paylaştırılır.
Miras bırakanın mirasçılarının kim olduğunu ve bu kişilerin pay oranlarını gösteren belgeye mirasçılık belgesi veya bir diğer adıyla veraset ilamı denir. Mirasçılık belgesi mirasçılardan herhangi biri tarafından Noterliklere başvurularak alınabilecektir.
Eş, miras bırakanın çocuklarıyla beraber mirasçı olduğunda miras payı, tüm mirasın dörtte biri olmaktadır. Eş, miras bırakanın anne-babasıyla beraber mirasçı olduğunda miras payı 1/2 olmaktadır. Eş, miras bırakanın yansoy ve kuzenleriyle beraber mirasçı olduğunda ise miras payı terekenin 3/4'ü olmaktadır.
Bunun oranı eşe 4'te 1, çocuklara 4'te 3 olarak belirlenmiştir. Diğer detaylar ise aşağıdaki gibidir: Kişinin eşi sağ değil ise, bu durumda miras çocuklara eşit oranda pay edilir. Çocuklardan birinin, kişi ölmeden önce ölmesi durumunda ise, bu durumda miras sağ ya da ölmüş olan tüm çocuklara eşit oranda pay edilir.
Saklı pay, alt soy için onun yasal miras payının yarısı, miras bırakanın ana ve babasının her biri için yasal miras paylarının 1/4'ü, sağ kalan eş için miras bırakanın alt soyu veya ana baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde kendisinin yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının ¾'üdür.
Sağ kalan eşin miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olması halinde miras payı ¼'tür. Bir başka deyişle eşin ölümü halinde geride çocukları ile eşi bulunuyorsa mirasın dörtte üçü çocukların, dörtte biri ise sağ kalan eşe ait olacaktır.
Murisin kardeşleri 2. zümre mirasçı olmaları sebebiyle, ancak 1. zümrede herhangi bir mirasçı olmaması halinde yasal mirasçı olabilirler. Mirasbırakanın kendi kardeşleri ikinci zümre mirasçısıdır. Dolayısıyla, kardeşlerin yasal mirasçı olabilmeleri için birinci zümrede hiçbir mirasçı bulunmaması gerekir.
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.
Mirasın payının kardeşe devri konusunda noter onaylı bir sözleşmeye gerek yoktur. Miras payının kardeşe devredilmesi, her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanmasıyla yapılmaktadır.
Anne ve babanın saklı payı, yasal miras paylarının (¼)dörtte biridir. Eşin saklı payı, birinci ve ikinci zümre mirasçılarıyla birlikte olması durumunda yasal miras payının tamamını, üçüncü zümreyle birlikte veya tek başına mirasçı olması durumunda ise yasal miras payının (¾) üçte dördünü temsil eder.
Türk hukuk sisteminde mirastan pay alacak olanlar miras bırakan kişinin yasal mirasçılarıdır. Eski bir sözde dendiği üzere 'kanda en yakın malda en yakındır. ' Bu anlamda yasal mirasçılar içerisinde ölenin kan hısımları, vefat ettiğinde sağ ise eşi ve şayet var ise evlatlığı da yer almaktadır.
Örneğin mirasbırakanın hayatta olan en yakın kan hısımları büyük anne ve büyükbabalar olsun . burada sağ kalan eş mirasın ¾ ünü aldıktan sonra kalan miktar büyük anne ve büyük babalar arasında eşit olarak paylaşılır. Eğer bunlardan birisi ölmüşse onun payı altsoyu(dayı ,hala,amca,teyze) arasında paylaştırılır.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur.
Bunun için görevli ve yetkili mahkemede dava açılması, mirasın paylaştırılması davasının bu davanın sonucunu beklemesi gerekmektedir. Miras payı karşılamazsa mahkemece takdir edilecek miras payını aşan kısmı diğer mirasçılara ödemek suretiyle mülkiyet hakkını kazanabilecektir.
İster ilk evlilik, ister ikinci evlilik olsun, eğer ölen ebeveyn evli ise çocuğun miras hakkı ¾'tür. Geriye kalan ¼ pay eşin miras hakkıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri