AB yaptığı araştırmalar sonucunda lavantanın içinde bulunan 600 molekülün alerji, nefes zorlukları ve diğer sağlık sorunlarına yol açtığını ortaya çıkardı.
Alerjik Reaksiyonlar: Lavanta yağı, özellikle hassas ciltlere sahip bireylerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ciltte kızarıklık, kaşıntı, şişme gibi alerjik reaksiyon belirtileri görülebilir.
Aromaterapide kullanılan en popüler esansiyel yağlardan biri olan lavanta, güzel koku yaydığı kadar insan vücudu üzerinde de pek çok olumlu etkiye sahip.
Lavantanın zararları
Hassas ciltlerde tahriş ve döküntü gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Aşırı kullanımı mide bulantısı, ateş, baş ağrısı ve ciltte iltihaba neden olabilir.
Yatak odasında uçucu lavanta yağı kullanmak uyumayı kolaylaştırır ve geceleri uyanma sıklığını da azaltır. Böylece uyku kaliteside artmış olur. Lavanta yağı, stres ve anksiyete problemlerinde kullanılabilen yatıştırıcı bir kokuya sahiptir. Baş ağrısı, sinir gerginliği ve migren için kullanılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Yastığınıza bir damla damlatabilir veya uyurken yastığınızın yanına koyduğunuz bir pamuğa birkaç damla damlatabilirsiniz. Ayrıca rahatlamanıza ve uykuya dalmanıza yardımcı olması için yatmadan yaklaşık 30 dakika önce yatak odanıza lavanta yağını dağıtabilirsiniz.
Lavanta mis gibi kokusuyla en sevilen çiçek türleri arasında, ancak sivrisinekler bizimle aynı fikirde değil. Aksine sivrisinekler, lavanta kokusundan hiç hoşlanmıyor ve lavantalı ortamlardan uzak duruyor.
Lavanta Yağının Zararları
Özellikle buharda lavanta yağı solumasına dikkat edilmelidir. Bu zehirlenmeye neden olabilir. Bunun yanı sıra hamile olan kişilerin dikkatli kullanması gerekir. Lavanta yağı rahim kaslarının gevşemesine yol açacağı için hamilelik döneminde kullanılması önerilmez.
Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır.
Dolap kokularından sabunlara, parfümlerden losyonlara kadar her yerde karşımıza çıkan lavanta kokusu, cinsel uyarıcı olarak bilinir. Erkekleri hızlı bir şekilde etkisi altına alan lavanta, çekicilik ve rahatlık hissi yaratır. Sandal kokusu, erkekler üzerinde güven ve belirginlik hissi uyandırır.
Lavanta yağı: Lavanta yağı, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olabilir. Bazı lavanta yağını bir taşıyıcı yağla karıştırarak vajinaya uygulayabilirsiniz. Doğal Tedavi Yöntemi Nasıl Uygulanır? Yoğurt Pamuklu çubuk yardımıyla doğal yoğurdu vajinaya uygulayabilirsiniz.
Lavantanın sakinleştirici ve ferah etkisi tüm evinizi sarsın, gece uykularınız rüyalara bulansın! Su dolu bir kabın içine biraz karbonat ekleyin ve karıştırın. Üzerine birkaç damla lavanta yağı damlatın ve tekrar karıştırın. Karışımı bir şişeye koyup güzelce çalkalayın ve ev yapımı lavanta kokunuza merhaba deyin!
En sık alerjik reaksiyonlara sebep olan yabani otlar arasında dar yapraklı sinir otu, misk otu, yapışkan çam otu, sarmaşık, pelin, kaz ayağı otu, şeker kamışı ve devedikeni sıralanabilir.
Ayrıca lavanta; güvelerin yanı sıra pire, karasinek ve sivrisinekleri kovan bitkiler arasında da yer alıyor. Bahçenizin güneş alan yerlerine ekebileceğiniz ya da saksılar sayesinde balkon ya da cam pervazlarına yerleştirebileceğiniz lavantaların kokusu insanlara hoş gelse de böcekler bu bitkinin kokusunu hiç sevmiyor!
8) Alerjik Rinitle Savaşır
Lavanta kürü alerjik rinit için uygulanabilir. Lavantayı çay olarak demleyerek içebilirsiniz. Alerjik rinit için kürün 15 gün boyunca uygulanması önerilir, sonrasında miktar haftada 2-3'e düşürülebilir.
Alerjik Reaksiyonlar: Lavanta yağına karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Özellikle lavanta yağına veya diğer uçucu yağlara alerjisi olan kişilerde bu risk daha yüksektir. Göz Tahrişi: Lavanta yağı gözlere temas ettiğinde ciddi tahrişe neden olabilir.
Lavanta yağı sahip olduğu antiinflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal etki ile sakinleştirmeye, migren kaynaklı baş ağrısını, artrit ve kas kramplarını yatıştırmaya, cilde uygulandığında gözenekleri açarak iltihabı azaltmaya, sivilce oluşumunu önlemeye ve uyku kalitesini arttırmaya yardım eder.
Bu, linalool ve linalil asetat gibi bileşenlerin sinir sistemini yatıştırıcı etkisiyle ilişkilidir. Uyku Kalitesini Artırabilir: Lavanta yağı rahatlatıcı etkisi ile uyku düzenini iyileştirebilir, uykuya dalma süresini kısaltabilir ve uyku kalitesini artırabilir.
Yayılan lavanta kokusu, sakinleştirici ve huzurlu bir atmosfer yaratmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda nefesi rahatlatmaya da katkıda bulunuyor.
Hoş kokusuyla: Lavanta yağı
Lavanta yağı çeşitli cilt problemleri için kullanılan esansiyel bir yağdır ve koltuk altı kokularının giderilmesinde de çok faydalıdır. Koltuk altlarınıza birkaç damla lavanta yağı sürmeniz yeterli.
Lavantanın çiçek , yaprak ve gövdesinden damıtılarak alınan lavanta yağı tıpta halen kullanılır. Cinsel gücü arttırır ve cinsel isteği kamçılar. Uykusuzluğa iyi gelir. Sinirleri yatıştırır.
Geçmişte pek çok insan kıyafet dolapları içerisinde güve olmasın diye lavanta yerleştirirlermiş. Evinizde bulunan sivrisinekleri, pireleri ve güveleri uzaklaştırmak için lavantalardan evinizin çeşitli bölgesine yerleştirebilirsiniz. Limon otu böcekleri uzaklaştırma oldukça işe yarayan bitkiler arasında yer almaktadır.
Davetsiz misafirlerden kovmak için, nane ve limondan yapılan doğal sprey de oldukça etkili. Lavantanın kokusunu hemen hemen herkes sever. Bilinmeyen şey ise sivrisineklerin lavanta kokusundan nefret ettiği. Vücuda sürülen lavanta yağı sivrisinekleri bulunduğu ortamdan kaçırır.
Yüzlerce yıldır fiziksel güzellikleri, yatıştırıcı koku, şifa verici özellikleri ile değerlidirler. Bunlara ek olarak, lavanta çiçekleri hayranlığı, zarafet ve şıklığı temsil eder. Lavanta çoğunlukla, doğada az bulunan, gururun, gösterişin, farklılığın rengi olan mor renge sahip bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri