Tohumdan lavanta yetiştirmekle ilgileniyorsanız biraz sabır ve iyi bir bakımla evinizde lavanta bahçesi oluşturabilirsiniz. Bunun için basit bazı kuralları uygulamanız yeterli olacaktır. Saksıda lavanta yetiştirmek için kalıcı yer olarak ılık ve güneş alan yerleri seçmeniz önemlidir.
Çok soğuk geçen günlerde lavantayı ılıman ortamlara almanız daha iyi olur. Balkonda lavanta yetiştiriciliği yapanlar da vardır.
Lavanta susuzluğa dayanıklı bir bitkidir, ancak özellikle büyüme ve gelişme evresinde çiçeği düzenli bir şekilde sulamanızda fayda var. Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
İlgili 33 soru bulundu
Lavanta hava şartları bakımından hem soğuklara çok dayanıklı hem de sıcağı seven bir bitki olduğundan, kışları soğuk geçen bölgelerde, uyku halindeyken -25ºC ye kadar dayanabilir. Bitki uyandıktan sonra oluşan genç sürgünler ise, -5ºC nin altında kuruyabilir.
Lavanta fidelerinin 1 yaşlı olarak sonbaharda, Kasım-Aralık aylarında dikimi önerilir. Özellikle kırağıların düşmesinden sonra fideler sökülüp dikilmelidir. İlkbaharda dikim yapılacaksa Şubat-Mart aylarında bahar kuraklığı oluşmadan önce gerçekleştirilir.
10 dereceden 30 dereceye kadar hava sıcaklığında yetişebilir. Etrafa ışıltı saçan lavanta, güneş ışığını da çok sever. Bu yüzden günde 4 - 5 saat güneş alabileceği yerlerde bulundurmanızda fayda bulunur.
Lavanta çiçeği Latincesi Lavandula angustifolialon'dır. Her çiçekte olduğu gibi lavanta çiçeğinin anlamı renklerine göre değişiklik gösterir. · Mor lavanta çiçeği gücün ve gösterişi temsil ederken çiftler birbirine hediye etmesi durumunda sadakat ve bağlılık anlamları taşır.
Ekimi kolay, bakımı zahmetsiz bir bitkidir. Bunlara ek olarak hasat dönemi de bir o kadar özen ister. Lavanta ekimi için çoğunlukla mayıs ayı tercih edilir. Bu dönemin ardından geçen iki aylık sürede bitkiler büyür.
Lavanta, ölümsüz aşk ve sadakatin bir sembolüdür. Ortaçağ'da epilepsi ve migren ataklarını tedavi etmek için kullanılan lavantanın çiçekleri, yaprakları ve uçucu yağı doğal ilaç olarak kullanılır. 40'tan fazla çeşidi olan lavantanın tarihi 2.500 yıl öncesine dayanan Akdeniz, Orta Doğu ve Hindistan'a özgüdür.
Lavanta tüm toprak çeşitlerinde yetişebilir. Toprağın kuru, hafif ve kireç açısından zengin olması, verimlilik sağlaması açısından tercih edilir. Deniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirmek daha kolaydır; bunun yanı sıra kuraklığa da dayanıklı bir bitkidir.
Lavanta bitkisinin en yüksek verim veren cinsi Lavandula angustifolia dır ve bu türün en çok bilinen 7 türü Bulgaristanda yetiştirilmektedir. Bunlar :“Sevtopolis”, “Drujba”, “Yubileina”, “Hemus” , “Hebar”,”Raya”ve “Karlovo” dur.
Lavantayı bahar ayında güzel, kompakt bir top şeklinde budayın. Dalların ucunda yeşil yapraklar olduğundan emin olun. Bunlar, yeni çiçeklerin yetiştiği yerlerdir. Yaz sonunda, ölü başları ve sapları kesmeniz gereklidir.
Susuz ve marjinal arazilerde oldukça kolay bir şekilde yetişen lavanta bitkisi üreticisinde 1 da araziden 1.000- 4.000 TL kazanç sağlayabilmektedir. Bu durum küçük arazi varlığına sahip üreticilerin sulanamayan marjinal arazilerini değerlendirerek gelir artışı sağlayacaktır.
Lavanta mis gibi kokusuyla en sevilen çiçek türleri arasında, ancak sivrisinekler bizimle aynı fikirde değil. Aksine sivrisinekler, lavanta kokusundan hiç hoşlanmıyor ve lavantalı ortamlardan uzak duruyor.
Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır.
Toksinlerin vücuttan atılmasına yardım eder. Lavanta çayı, sinir sistemini dengeler ve sinirsel gerginliği azaltır. Sinir sistemine iyi gelmesi nedeniyle sinirsel rahatsızlıkların hafiflemesine yardımcı olabilir. Lavanta çiçeği çayı, uykusuzluk sorunu çekenler için de oldukça kullanışlı bir bitki çayıdır.
Kuyucak Köyü'nde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta sıcaklık, yağış gibi mevsimsel durumlar etki etse de Temmuz ayının başında açmaya başlar. Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder. Kuyucak Köyü'nde yetiştirilen lavanta Türkiye üretiminin % 90'ını oluşturmaktadır.
Bir lavanta dalının 10-15 cm'lik bir bölümünü kesin ve alt yapraklarını çıkarın. Daha sonra, kesimi bir köklendirme hormonuna batırın ve iyi drenajı olan bir toprağa yerleştirin. Bitkiyi nemli tutun ve doğrudan güneş ışığından kaçının. Birkaç hafta içinde yeni kökler oluşacaktır.
"Lavanta" terimi genel olarak geniş soluk, hafif, orta veya gri mor renklerin yanı sıra soluk veya açık pembemsi, macenta veya mor renklerin tonunda olabilir. Hem de açık veya hafif maviimsi - indigo renkleri de tonda olabilir.
Lavanta çiçeğinin yapraklarının güzel ve sağlıklı bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız yapraklara da püskürtme yoluyla su verebilirsiniz. Lavanta çiçeği kaç günde bir sulanır, sorusunun cevabına gelirsek, lavanta çiçeği ilk ekildiği süreçte haftada en az 3 – 4 kere sulanması gereken bir çiçektir.
140'tan fazla çeşidi olan lavantanın sadece Lavandula Angustifolia cinsinin uçucu yağı değerlidir.
Lavanta, diğer muadillerine göre ekimi, bakımı kolay, ve tek dikim ile 25 sene aynı fideden hasat yapabileceğiniz bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri