Latent dönem (uyuklama evresi, gizli dönem), erken çocukluk cinselliği olgusunun son evresidir; fallik dönemin bitiminden ergenliğin başlamasına dek sürer. Oedipus kompleksinin sona ermesiyle başlayan süre içinde çocuktaki cinselliğin gelişiminde duraksamalar yaşanır; belirgin bir cinsellik bulgusu yoktur.
Latent Faz: Doğum sancılarının başlamasından rahim ağzının 3 - 4 cm açılmasına kadar olan süredir. Bu devrede kasılmalar daha seyrek olur ve daha hafiftir.15 - 20 dakikada bir gelen ve 15 - 20 saniye süren sancılar vardır. Bu devre yaklaşık 6 saat kadar sürebilir.
Latans/ Örtük- Gizil Dönem (6-11 yaş)
Eğitim-öğretim evresi olan latent evrede haz, cinsel objeden ziyade farklı objelere yönelmiş durumdadır.
Bazı enfeksiyöz ajanlar hiçbir belirti vermeden uzun süre konakta sessizce kalabilir ama sonunda hastalığa neden olabilir. Bu durum “latent enfeksiyon” olarak bilinir (4).
Latent nedir? Uyku halinde olma ve belli şartlar oluşunca gelişme yeteneğinde olma durumu. Henüz belirgin hale gelmemiş, gizli, potansiyel.
İlgili 26 soru bulundu
Sözcük anlamı, bağlı ve hareketsiz, göze çarpmayan, hissedilmeyen demektir. Daha çok, herhangi bir şekilde göze çarpacak yaşam ve fizyolojik aktivite belirtileri görülmeyen biyolojik olayları ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
Latent formu: Çölyak hastalığının latent formu gluten tüketimine rağmen semptom göstermeyen ve ince bağırsaktaki emilimi sağlayan villus adı verilen dokularda hasar görülmeyen tipidir.
Bazen virüsler belirtili veya belirtisiz olarak konağa girdikten sonra bazı doku hücrelerinde replikasyon göstermeden hayat boyu kalabilirler. Bu tür enfeksiyona latent enfeksiyon adı verilir. (Herpes simplex tip 1, Cytomegalovirus ve Suçiçeği virüsleri verilebilir.
HSV-1 genellikle genital olmayan bölgeleri ağız,deri,dudak ve beyni tutar, ağız salgılarıyla bulaşır. HSV-2 ise genital bölgelerde, deride infeksiyonlara sebep olur ve seksüel olarak bulaşır.Bu virüsler ilk infeksiyonu takiben konağın vücudunda latent olarak kalma özelliğine sahiptirler.
HSV tip 1 enfeksiyonu beyin dokusunda enfeksiyon yani ensefalit ve gözün kornea kısmında enfeksiyon yani keratit gibi komplikasyonlara yol açabilir. HSV tip 2 ise sıklıkla cinsel temas yoluyla yayılır ve genel olarak cinsel organları etkiler.
▶ Superego: Ahlak ilkesi ▶ Kişiliğin doğru ve yanlış hakkında sosyal standartları içselleştiren bileşenidir. ▶ Moral component that internalizes social standards about right and wrong. ▶ Mantıkla çalışır. ▶ Yaklaşık olarak 5-6 yaşlarında gelişir.
Fallik dönem (fallus dönemi; cinsel organ dönemi), psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsüdür. 3.yaşın sonundan 6. ya da 7. yılın sonuna dek sürecek olan bu evrede, çocuklar cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir. Sevgisini kendisinin dışında ve karşı cinse doğru yöneltmeye başlar.
Süperego (Üst benlik), bir bireyin psikoloji anlamında ki makam olarak, en yüksek derecede olması olarak adlandırılabilir. Süperego, benliğe karşı denetleyici ve yargılayıcı bir şekilde rol almaktadır. Freud 'in tanımlamalarında süperego kavramını, ahlaksal kısıtlamaların temsilcisi olarak görebilir ve okuyabiliriz.
Latent dönem annenin ağrıları hissetmediği düzensiz kasılmaların olduğu dönemdir. Rahim ağzında açılmaya neden olmaz ama rahim ağzında yumuşama olur.10 saatten birkaç güne kadar uzayabilir. İlk doğumda latent süre daha uzun olur. Aktif dönem artık rahim kasılmalarının arttığı ve düzenli olduğu dönemdir.
Nişan Kanaması
Doğum yaklaştıkça rahim ağzında incelmeler ve genişlemeler oluşmaktadır. Bundan dolayı da bu mukus tabakası kanlı bir şekilde atılmaktadır. Nişanın gelmesi doğumun hemen olacağı anlamı taşımaz nişan geldikten sonra 1-7 gün içinde doğum beklenmektedir.
Yer değiştirme: Braxton Hicks kasılmaları genellikle karnın üst bölgesinde hissedilir ve bacaklara veya sırt bölgesine yayılmaz. Gerçek doğum sancıları ise genellikle bel bölgesinde başlar ve karnın alt bölgesine doğru yayılır.
Genital uçuk (Herpes), herpes simplex isimli virüsün neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. HSV olarak da isimlendirilen etken virüs, bir defa alındıktan sonra vücutta ömür boyu kalır. Çoğu zaman uyku evresinde olduğu için her zaman belirti vermez.
Genital herpes tedavisi nasıldır? Genital herpes tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar 'Asiklovir', 'Famsiklovir' ve 'Valasiklovir' etken maddeli ilaçlardır. Asiklovir bilinen en eski antiviral ilaçtır.
Uçuk belirtileri genellikle enfeksiyondan dört ila yedi gün sonra ortaya çıkar. Bazı durumlarda semptomların görülmesi aylar sürebilir. Uçuk yaraları (lezyonlar) tipik olarak bir hafta ila 10 gün sürer. Uçuk çoğunlukla dudaklar, dil veya ağzın içini kaplayan mukoza zarının (ağız mukozası) çevresinde görülür.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Vücudun herhangi bir bölgesinde gelişen ağır enfeksiyonun sonucunda bağışıklık sisteminin verdiği yoğun tepki ile organ ve dokularda hasarlar ortaya çıkabilir. Tekli veya çoklu organ yetmezliklerinden ölüme kadar gidebilen bu ciddi tablo sepsis olarak adlandırılır.
Viral enfeksiyonlar enfeksiyonun türüne, kişinin bağışıklık sistemi ve yaşı gibi faktörlere bağlı olarak ortalama 1-2 hafta içerisinde iyileşir.
Gizli ya da gecikme süresi de denilebilmektedir. Gizli dönem ve kuluçka süresi arasındaki fark: kuluçka süresi, bulaş ve hastalığın klinik başlangıcı arasındaki süreyi ifade ederken; gizli dönem, bulaş ve bulaştıktan sonra hastalığın yayılım göstermesi arasındaki zamanı ifade eder.
late {sıfat}
geç {sıf.}
Devamlı, sürekli, kalıcı
Symptoms of the illness include a high temperature and a persistent dry cough.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri