İbrahim Saraçoğlu tarafından karaciğer yağlanmasına karşı önerilen lavanta kürünü hazırlamak için 2 bardak sıcak suyun içinde 1 tatlı kaşığı lavantayı demleyin. İçmek için ise süzün ve bardağa aktarın.
Tencereye bir litre su ekleyerek içine de bir tutam lavanta çiçeğini koyabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatarak suyu kaynamaya bırakmalısınız. Bir süre sonra su iyice kaynamaya duracaktır. Daha sonra bir müddet kaynayan suyun altını kapatın fakat kapağını hemen açmayın.
Burun akıntısına karşı lavantadaki daha birçok etkin madde görevlidir. Romatizma ve romatoid artirit şikâyetlerine bağlı ağrıların alınmasında etkilidir. Lavanta içerdiği etkin maddeler bakımından prostaglandin inhibitörüdür.
Bir fincan veya çaydanlık içerisine 1 çay kaşığı kuru lavanta çiçeği ekleyin veya lavanta çay poşetini içine atın. Kaynar suyu lavanta üzerine dökün. Lavanta çayını demlemek için üzerini bir kapakla kapatın ve 5-10 dakika kadar demlemeye bırakın. Demleme süresi ne kadar uzun olursa çayın aroması o kadar yoğun olur.
Lavanta çayı ise lavanta bitkisinin çiçeklerinin demlenmesiyle elde edilen ve hoş kokusuyla bilinen doğal bir bitki çayıdır. Lavanta çiçeklerinin kurutulması ve kaynatılması ile hazırlanır ve yaygın olarak rahatlama, stres azaltma ve uyku kalitesini artırma gibi faydaları nedeniyle tüketilir.
İlgili 36 soru bulundu
Lavanta çayı nasıl demlenir? Bütün bitki çayları gibi bu çayı demlemek de çok kolay. İhtiyacınız olan tek şey Anemon bitki çayı demliği ve kurutulmuş lavanta çiçekleri… Bir bardak kaynatılmış suya, bir çay kaşığı kurutulmuş lavanta ekleyerek yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz.
Çeşitli özellikleri ile dikkat çeken lavanta suyu, cildin yenilenmesine yardımcı olur. Akne oluşumunu önlemek amacı ile kullanılan lavanta suyu, cildi arındırarak yenilenmeyi hızlandırır. Cildi toksinlerden arındırarak gözenekleri temizleyen ürün, pürüzsüz ve sağlıklı bir görünüm oluşturur.
Peki lavanta çayı nasıl yapılır? İçme suyunun kaynatılarak içine 1 tatlı kaşığı kurumuş lavanta ya da 1 poşet lavanta çayı koyarak demlenmesini bekleyebilirsiniz. 6 dakika yeterli bir süre olacaktır. Çay ılımaya başlayınca artık içime hazır bir hale gelecektir.
Yapılışı: Yapılış aşamaları diğer toniklerden birazcık farklı. 1 tatlı kaşığı kuru lavantayı 1 su bardağı kaynamış suda demleyin. Soğuduğunda 8-10 damla lavanta yağı ve 5 damla limon yağı ekleyin. Toniğiniz hazır.
Son olarak mesela 2 yemek kaşığı lavantayı, 1 litre kaynamış suda 20 dakika demleyip, bu suyu son banyo suyunuz olarak kullanabilirsiniz.
Sivilceler, astım, bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşiminde de yer alan lavanta bitkisi bahsedilen hastalıkların bitkisel olarak tedavisinde kullanılabiliyor.
"Lavanta çayı ne zaman içilir?" derseniz hazırladığınız bu çayı aç karnına ya da akşam yemeklerinden en az 2 saat sonra içebilirsiniz. Günde 1 fincandan fazla içmemeye, aşırıya kaçmamaya da dikkat etmeyi unutmayın, bizden hatırlatması.
Dr. Lavender lavanta kesesi 22 gr kurutulmuş lavanta çiçeği dolap içi kurutulmuş lavanta kokusu %100 doğal lavanta (lavandula angustifolia) çiçeği ihtiva eder, hoş kokulu ve sağlıklıdır.
Lavanta yağını ve suyunu saçınıza aynı anda uygulayabilirsiniz. Böylece saç bakımından yüksek verim elde etmek mümkün olur. Lavanta suyu ile yıkanan saç henüz nemliyken yağ uygulaması da yapılabilir. Aromatik tatlardan hoşlananlar için hazırlanan lavanta suyu, yiyeceklerde ve içeceklerde kullanılabilir.
Lavanta kürü saç için yapıldığında hem saç dökülmesi sorunuyla savaşır hem de saç tellerinin güçlenmesine katkı sağlar. 1 tatlı kaşığı lavantayı, 2 bardak sıcak suyun içinde 5 dakika demleyin ve sonrasında bu suyu süzün. Süzülen suyu banyo öncesinde saçlarınıza sürün ve 30 dakika kadar bekleyin.
Lavantanın sakinleştirici ve ferah etkisi tüm evinizi sarsın, gece uykularınız rüyalara bulansın! Su dolu bir kabın içine biraz karbonat ekleyin ve karıştırın. Üzerine birkaç damla lavanta yağı damlatın ve tekrar karıştırın. Karışımı bir şişeye koyup güzelce çalkalayın ve ev yapımı lavanta kokunuza merhaba deyin!
Lavanta Yağının Cilt Bakımında Kullanımı
Cildi nemlendirmek ya da serbest radikallere karşı koruyucu etkisiyle kırışıklıkları önlemek için lavanta yağı cilde nazikçe masaj yaparak uygulanabilir.
Çünkü lavanta suyunun saç rengi üzerindeki etkisi değişkendir. Sarı ve açık tonlardaki saç renklerini bir ton açtığı görülmüştür. Ancak doğal siyah ve siyah boyalı saçların rengini açma konusunda başarılı sonuçlar görülmemiştir.
Cildinizi korur. Yüksek miktarda polifenolik içeriği sayesinde güçlü bir doğal antioksidandır ve serbest radikallerle savaşarak cilde hasar vermelerini önler. Cildinizde oksidatif stres ile baş edebilmenin en kolay ve hoş kokulu yoludur. Böylece iyi bir anti-aging etkiye sahiptir.
Lavanta, kuru ve yağ formu başta olmak üzere pek çok şekilde kullanılabiliyor. Özellikle de rahatlatıcı kokusundan sıklıkla yararlanılan lavanta, bakım ve beslenme gibi alanlarda da kendisine geniş bir yer buluyor. Genel olarak ise lavantadan en çok kozmetik, aromaterapi ve farmakoloji alanlarında yararlanılıyor.
Kaynamış suya bir şeker kaşığı taze lavanta ekleyerek altını kapatın. Üzerine uygun bir şekilde kapatarak demlenmesi için bırakın. Ortalama demlenme süresi taze lavanta çayı için 5-6 dakika arasıdır. Sonrasında süzerek ılık şekilde tüketebilirsiniz.
Lavantanın yaprakları kurutulup, sıcak suya eklenerek çayı yapılabilir. Çayının yapılması için kuru lavantalar kaynar suda 10 dakika kadar demlendirilir. Demleme sonrasında süzülerek çay içilebilir duruma getirilebilir. Lavanta sadece içilerek tüketilmez.
Cildin doğal bariyerini oluşturmaya yardımcı olur. Güneşlendikten sonra gerilen cildi sakinleştirmede etkidir. Kullanım Talimatı: Her kullanımdan önce şişeyi çalkalayınız. Cilde direkt püskürterek ya da pamuk yardımıyla uygulayınız, masaj yaparak cilde yediriniz.
Cilt üzerine yerleşen toksinlerin atılması hızlandırır. Düzenli şekilde lavanta suyu kullanan kişilerin cildindekiyorgun ve solgun görünümü ortadan kaldırır. Leke Tedavisini Destekler. Siyah Noktaları Temizler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri