Güncel ilaç ve ışın tedavileri ile bazı lenfoma türlerinde %95'e kadar başarı sağlanabilir. Ağır seyreden bazı lenfomalarda ise kök hücre nakli ile yüksek başarı oranları sağlanabilir.
Standart yani ayaktan uygulanabilecek ilaç yöntemlerinin yanı sıra; hızlı seyirli ve yüksek riskli hastalarda da yatarak takip gerektiren yüksek doz kemoterapi uygulanmaktadır. Tedavi aralıkları genellikle 3- 4 haftadır ve 6-8 kür gerçekleştirildikten sonra tedaviden kesin sonuç alınması beklenir.
Lenfoma Evreleri
1.evre: Bu evrede kanser bir lenf düğümünde timus gibi bir lenfoid organda veya lenfatik sistemin dışındaki tek bir organın bir alanında bulunur. Lenf kanseri 1. evre yaşam süresi %80 oranında 5 yıllık sağlıklı yaşamdır.
Hızlı seyirli lenfomalar çok kısa sürede ortaya çıkmaktadır. Kitle çok kısa sürede büyüyerek, aylar hatta haftalar içinde kendini gösterebilir. Yavaş seyirli olanlarında ise kitlenin büyüme hızı oldukça yavaştır. Aylar hatta yıllar sürebilen bir süreci kapsayabilir.
Hodgkin lenfoma yavaş seyirlidir, kombine kemoterapi ile %80-90 tam iyileşme söz konusudur. NHL'de ise agresif (saldırgan) seyreden tipleri tehlikelidir, yoğun kemoterapiye rağmen tekrarlama olasılığı yüksektir.
İlgili 32 soru bulundu
Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bir taraftan kanser tedavi edilirken diğer taraftan kanseri önleyici girişimler hayata geçirilmelidir. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Güncel ilaç ve ışın tedavileri ile bazı lenfoma türlerinde %95'e kadar başarı sağlanabilir.
Lenfoma iyi huylu mu? İyi huylu lenfoma, lenfositlerden gelişen bir tümördür (enfeksiyonla savaşan bir tür beyaz kan hücresi). Psödolenfoma veya iyi huylu lenfoid hiperplazi olarak da adlandırılan iyi huylu lenfoma, lenfositlerden oluşan, kanserli olmayan (iyi huylu) nadir bir tümördür.
Bir bölgeye sınırlı lenfomalarda hastalık bölgesine radyoterapi uygulayarak kemoterapi sayısını azaltmaya ve kemoterapinin yan etkilerini azaltmaya çalışırız. Lenfoma tedavisinde çok özel bazı acil durumlar dışında ameliyat uygulanmaz.
Hızlı ve agresif yayılım gösteren lenfomalar kısa sürede büyürler ve kimi zaman bir ay gibi kısa bir süre içerisinde bile kendisini gösterebilir. Yavaş seyirli lenfomalarda ise bu durum tam tersidir ve hastalık kimi zaman birkaç yıl içerisinde ancak kendini belli eder.
Tam tahıl ürünlerini (kepekli, çavdarlı ekmekler vb) tercih ediniz. Rafine karbonhidratları (şeker, reçel, bal vb.) ve işlenmiş et ürünlerinin (salam, sosis, sucuk vb.) tüketimini sınırlayınız.
Hastalık, sıklıkla lenf bezlerinde görülür. Görülme sıklığı, kadınlara kıyasla erkeklerde çok daha fazladır. Lenf kanseri, çocukluk çağında sık olarak görülebilen bir kanser türüdür.
Hekimler çeşitli kan testleri istemekle beraber esas tanı koydurucu olan lenf bezi biyopsisidir. Biyopsi ile alınan parçada lenfoma hücreleri görülürse tanı konmuş olur. Hastalığın hangi evrede olduğunun anlaşılabilmesi için kemik iliği biyopsisi ve değişik radyolojik tetkikler yapılır.
Ancak miyalom, lösemi gibi hastalıklarda yaşam süresi 20-25 yıla kadar uzatılabiliyor. Akıllı ilaçlar hastaya ilave bir yaşam süresi sağlıyor. Akciğer kanserinin bir tipinde, hastanın hiç kemoterapi görmeden sadece basit bir ilaçla ömrü, 1-2 seneden 4-5 seneye çıkabiliyor.
Kanser hastalarının tedavisi ücretsiz hale getirildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'ne ilişkin yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesi kaldırıldı.
Akıllı ilaç kanser hücrelerini işaretleyerek bağışıklık sistemi tarafından tanınmasını kolaylaştırır. Bu sayede immün sistem tarafından tanınan hücreler, zararlı olarak algılanıp yok edilir. Kanser hücrelerinin büyümesini durdurur: Sağlıklı vücut hücreleri, sadece dışarıdan bölünme sinyali aldıklarında çoğalırlar.
Oruçluyken sıvı alımının azalması nedeniyle kanser ilaçları vücuttan atılamayabilir. Susuzluk yaşanmaması için kanser tedavisi süresince oruç tutulmaması tavsiye edilir.
Vücudun her yerinde lenfatik doku bulunduğundan, NHL vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Bu hastalığa en çok lenf düğümleri içinde rastlanır ama lenfatik diğer doku ve organlarda da (örneğin dalak, timus bezi, bademcikler ve ince bağırsakta Peyer-Plakları alanında) rastlanabilir.
kaşıntılı vücut
Bu genellikle lenf düğümlerinizin şiştiği bölge civarındadır veya bir kutanöz (cilt) lenfoma alt tipiniz varsa, lenfomadan etkilenen her yerde kaşınabilirsiniz. Bazı durumlarda, vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissedebilirsiniz.
Koltuk altı lenf düğümlerinin tamamen alınması kolda şişlik ( lenfödem ), kol arkasında hissizlik ve uyuşma (sinir zedelenmesi nedeniyle), enfeksiyon, kürek kemiğinin yukarı doğru kalkması (sinir hasarı olursa) ve ömür boyu o taraf kolun kullanılmaması gibi hayat konforunu düşürecek yan etkilere neden olabilir.
Bununla birlikte, nüks ederseniz, bu genellikle tedavinin bitiminden sonraki birkaç yıl içinde olur. Sessiz (yavaş büyüyen) Hodgkin Olmayan Lenfomanız varsa, nüks daha sık görülür.
Lenfoma riski yüksek kişiler; Şişmanlık. Otoimmun hastalığı olan hastalar: Romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus, Sjögren sendromu gibi bağ dokusu hastalıkları en tipik örnektir. Bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullanan hastalar: örneğin nakil olmuş hastalar lenfoma gelişme riski altındadır.
Lenfoma nedir, Lenfoma yani lenf kanseri lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin, diğer bir deyişle vücudun savunma hücrelerinin kanserleşmesi sonucu oluşan ve kan kaynaklı kanserlerin büyük bir kısmını oluşturan, zamanında müdahale edilmediğinde ölüme sebebiyet verebilecek, ciddi bir hastalıktır.
Yaşanan enfeksiyonlar sırasında lenf bezleri büyüyor. Hastalık sona erdiğinde ise yeniden eski boyutlarına dönüyor. Bu durum son derece normal olan bir mekanizmanın göstergesi. Lenfoma meydana geldiğinde, lenfatik sistemin hücreleri olan lenfositler bozuluyor ve çoğalıyor, böylece daha anormal hücreler oluşturuyor.
Düşük dereceli lenfomalar (sessiz seyirli) yavaş ilerler, acil tedavi çoğu kez gerekmez. Hastalar uzun süre iyi bir yaşam kalitesi ile yaşarlar. Ancak tedavi ile tam şifa nadirdir. Bazı vakalar zamanla daha agresif lenfoma tiplerine dönüşebilir, o zaman daha yoğun tedavi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri