Lavanta yağı; soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, öksürük, astım, bronşit ve larenjit gibi birçok solunum yolu problemlerinde iyileştirici özelliğinden yararlanılmaktadır.
Solunum Yolu Sağlığı: Lavanta yağı, solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılabilir. Antiseptik özellikleri, soğuk algınlığı, grip, boğaz enfeksiyonları, astım, bronşit ve diğer solunum yolu hastalıklarının semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Nioli yağının balgam söktürücü etkisi mevcuttur. Solunum yolu hastalıklarında difüzör veya buhurdanlık yardımı ile solunması nefes alışverişi hafifletir. Sinüslerde biriken mukusun gevşetilerek dışarıya akıtılmasını sağlar. Astım, alerjik rinit, KOAH gibi hastalıkların etkilerini azaltarak rahatlama sağlar.
Lavanta uçucu yağı
Sakinleştirici etkisi ve iltihabı azaltma özelliği sayesinde semptomları yatıştırmaya yardımcı olabiliyor. Japonya'da yapılan bir çalışma; lavanta yağının alerjik inflamasyonu ve mukus hücre genişlemesini engellediğini ortaya koydu.
Uçucu nane yağı solumak, sinüsleri açarak kaşıntılı boğazları rahatlatmaya yardımcı oluyor. Nane balgam söktürücü etkisiyle, soğuk algınlığı, öksürük, sinüzit, astım ve bronşit gibi hastalıkların yanı sıra alerjiler için de rahatlama sağlıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Hastaların genel olarak bol sıvı tüketmeleri önerilir. Limonlu-ballı ılık suyun ayrıca boğazı rahatlatıcı etkisi vardır. Ananasta bulunan bir maddenin de öksürüğe iyi geldiği iddia edilmektedir. Nane çayı içmek ve buharını teneffüs etmek üst solunum yollarını rahatlatabilir.
Lavanta bitkisinden elde edilen uçucu yağ olan lavanta yağı, cilt bakımından saç bakımına, böcek ısırmalarından güneş yanığına fayda sağlıyor. Kokusuyla sakinleştirici, psikolojik olarak rahatlama sağlayan lavanta yağı antiseptik etkisiyle de yıllardır alternatif tıp alanında kullanılan uçucu bir yağ olarak biliniyor.
4) Solunum Yolunu Rahatlatır
Lavanta yağının bir diğer faydası burun tıkanıklığı gibi durumlarda etkili olmasıdır. Solunum yolu rahatsızlıklarınız için tercih edebilirsiniz. Daha rahat nefes almak için lavanta yağı düzenli olarak koklanabilir, buhurdanlık içerisine veya yastığa birkaç damla damlatılabilir.
Sakinlik: Lavantanın zihni ve bedeni sakinleştirdiği ve rahatlattığı bilinmektedir. Sakinleştirici bir etki için birkaç damla lavanta yağını bir taşıyıcı yağ ile karıştırın ve karışımı şakaklarınıza, bileklerinize veya ayaklarınızın altına sürün.
Lavanta yağı antienflamatuar etkisi sayesinde astım hastalarının rahatlamasını sağlar. Bu şifalı yağın kullanımı, okaliptus yağı gibidir: Büyük bir kaseye bir miktar sıcak su konur. Üzerine 8-10 damla kadar lavanta yağı ilave edilir. Hasta başını bir havlu ile kapatarak bu suyun buharını soluyarak içine çeker.
Lavanta yağı; soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, öksürük, astım, bronşit ve larenjit gibi birçok solunum yolu problemlerinde iyileştirici özelliğinden yararlanılmaktadır.
Astım ve sinüzit gibi solunum rahatsızlıklarına okaliptus yağı eklenmiş buharı solumak yardımcı olabilir. Yağ mukoza zarlarıyla reaksiyona girerek sadece mukusu azaltmakla kalmaz, aynı zamanda öksürebilmeniz için mukusun gevşemesine de yardımcı olur. Okaliptus yağının astım semptomlarını engellemesi de mümkündür.
Astım Nasıl Tedavi Edilir? Astım hastalığının kesin bir tedavisi yoktur, fakat hekiminiz tarafından verilen ilaçları düzenli olarak kullanarak astım kontrol altında tutulabilir. Astım tedavisinin temelinde semptomlar ile tetkiklere dayalı olarak, periyodik kontrollerle uygulanan basamak tedavisi uygulanır.
Lavanta yağı, direkt olarak cilde uygulanmamalı ve her zaman bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.
Evet alerjik astım balgam üretimine neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar sonucunda hava yollarınızda iltihap oluşur ve bu durum genellikle balgamın artmasına yol açar. Ancak her astımlı hastada aynı belirtiler görülmez ve astım semptomları kişiden kişiye değişebilir.
Aromaterapi seanslarının vazgeçilmezi lavanta yağı, rahatlatıcı etkisiyle tıkanıklığa, baş ağrılarına ve sinüzit semptomlarının tedavisinde sıkça kullanılmaktadır.
Diyabet hastalarına önerilmez. Hassas ciltlerde tahriş ve döküntü gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Aşırı kullanımı mide bulantısı, ateş, baş ağrısı ve ciltte iltihaba neden olabilir. Yağının aşırı kullanımı erkeklerde anormal meme büyümesine yol açabilir.
Buhar Distilasyonu: Lavanta yağı elde etmek için en yaygın yöntem “buhar distilasyonu”dur. Bu yöntemde, toplanmış lavanta çiçekleri su buharı ile ısıtılır. Buhar, lavanta çiçeklerinden uçucu yağları çeker ve sonra soğutulur. Soğuyan buhar, su ve uçucu yağlar olarak iki farklı bileşene ayrılır.
Lavanta Yağının Bebek ve Çocuklarda Kullanımı Bebek ve çocuklarda lavanta yağı kullanımının farklı pek çok yolu bulunmaktadır. Lavanta yağı, bebek ve çocukların cildine uygulanmadan önce kesinlikle farklı bir taşıyıcı yağ ile ya da su ile seyreltilerek kullanımı yapılmalıdır.
Stres azaltıcı etkisi olduğundan yemeklere katılarak da tüketilebilir. Bu yağın cinsellikte kullanımı genel olarak şu şekildedir: Bu yağ özellikle vücudun boyun, göğüs, kulak arkası ve göğüs bölgesi, karın veya kasık iç kısımlarına sürülmelidir. Cinsel ilişki öncesinde rahatlamak için banyo suyuna ilave edilebilir.
Lavanta yağı, stres azaltma ve uyku kalitesini iyileştirme amacıyla aromaterapide; akne ve yara izlerini hafifletmek için cilt bakımında; saç dökülmesini önlemek ve kepeği azaltmak üzere saç sağlığında kullanılır. Lavanta yağı ayrıca ağrıyan kasları rahatlatmak için ve evde doğal dezenfektan olarak kullanılabilir.
Verimsiz bir öksürük kuru bir öksürüktür. Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri