"Lavanta" terimi genel olarak geniş soluk, hafif, orta veya gri mor renklerin yanı sıra soluk veya açık pembemsi, macenta veya mor renklerin tonunda olabilir. Hem de açık veya hafif maviimsi - indigo renkleri de tonda olabilir.
Beyaz, açık pembe ve mavi renkleri de bulunur. Lavanta çiçeği mor ve lila arasında kaldığı için halk arasında lavanta rengi olarak bilinir.
“Mavi altın” olarak adlandırılan lavanta, en değerli tıbbi aromatik bitkiler arasında yer alır. 140'tan fazla çeşidi olan lavantanın sadece Lavandula Angustifolia cinsinin uçucu yağı değerlidir.
Dünya genelinde, bilinen, çoğu Akdeniz orijinli olan 39 kadar lavanta türü bulunmaktadır. Dünyada ticari değeri yüksek olan üç önemli lavanta türü vardır. Bunlar, lavander (Lavandula angustifolia Mill. = L. officinalis L. = L. vera ), lavandin (Lavandula intermedia Emeric ex Loisel.
Lavanta bitkisinin en yüksek verim veren cinsi Lavandula angustifolia dır ve bu türün en çok bilinen 7 türü Bulgaristanda yetiştirilmektedir. Bunlar :“Sevtopolis”, “Drujba”, “Yubileina”, “Hemus” , “Hebar”,”Raya”ve “Karlovo” dur.
İlgili 39 soru bulundu
Lavanta çiçeğinin en önemli maddesi renksiz veya hafif sarı renkli uçucu yağdır.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Lavanta çiçeği, bakımı kolay ve kokusu oldukça hoş bir çiçektir. Bununla birlikte doğru bir bakım uygulandığında lavanta çiçeği uzun bir süre sizlerle kalır. Lavanta çiçeğinin ömrü ortalama 15-20 yıl aralığında değişir.
Lavanta genel olarak kireçli, geçirgen, taban suyu yüksek olmayan, diğer tarım ürünleri açısından çok verimli kabul edilmeyen arazilerde çok verimli olabilen bir bitkidir. Çok fazla bir sulama ihtiyacı olmadığından dikilecek arazinin mutlaka sulu olmasına gerek yoktur.
Lavanta, ölümsüz aşk ve sadakatin bir sembolüdür. Ortaçağ'da epilepsi ve migren ataklarını tedavi etmek için kullanılan lavantanın çiçekleri, yaprakları ve uçucu yağı doğal ilaç olarak kullanılır. 40'tan fazla çeşidi olan lavantanın tarihi 2.500 yıl öncesine dayanan Akdeniz, Orta Doğu ve Hindistan'a özgüdür.
Beyaz lavantalar; güzelliği, sadeliği ve yenilenmeyi simgeler. Mor renkli lavantalar ise; ihtişam, gösteriş ve gücün sembolü olarak belirtilebilir. Çiftler birbirine hediye ettiğinde; bağlılık ve sadakat gibi anlamlara sahiptir. Lavanta çiçeğinin Latince adı; Lavandula angustifoliaolan'dır.
Lavantanın doğal yaşam alanı, deniz seviyesinden 600-2000 m yükseklikteki yerlerdir. Kültür bitkisi olarak; Fransa, İtalya, İspanya, Bulgaristan, Moldova, Rusya, Ukrayna, Tacikistan ve Gürcistan'da yetiştirilmektedir.
Lavanta bahçeleri Keçiborlu İlçesi'ne bağlı Kuyucak Köyü'nde bulunmaktadır. Isparta İl Merkezine 50 km mesafede olan Kuyucak Köyü, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na 25 km, Antalya-İstanbul Karayolu'na 10 km uzaklıktadır.
Lavanta – Bordo
Bir tür pastel – mor olarak da adlandırılabilir. Özellikle kadınlar için giyim kombinleri söz konusu iken lavanta renginin uyum içerisinde olduğu çok fazla renk tonu bulunur. Beyaz, siyah, pembe ve pudra rengi lavanta ile birlikte en çok kullanılan renkler arasında yer alır.
Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır.
10 dereceden 30 dereceye kadar hava sıcaklığında yetişebilir. Etrafa ışıltı saçan lavanta, güneş ışığını da çok sever. Bu yüzden günde 4 - 5 saat güneş alabileceği yerlerde bulundurmanızda fayda bulunur. Kışın ise soğuk almayan gölge bir yerde güzelliğiyle kendine hayran bırakmaya kaldığı yerden devam edebilir.
Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır.
Lavantanın çiçeklendiği dönem haziran ile ağustos ayları arasındadır. Hasat da genellikle bu dönemde yapılmaktadır.
Lavanta fidesini dikmek için bir yıl içinde 2 farklı ayınız olmaktadır: Mayıs ayında dikerek yaza doğru bahçenizi renklendirebilirsiniz. Kasım ayında da ekim yaparak lavanta kokulu bir kış geçirme imkanı oluşturabilirsiniz.
- Lavanta çiçekleri; Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar. Lavanta çiçeğinin faydaları; - Mide bulantısına çok iyi gelir.
Bir lavanta dalının 10-15 cm'lik bir bölümünü kesin ve alt yapraklarını çıkarın. Daha sonra, kesimi bir köklendirme hormonuna batırın ve iyi drenajı olan bir toprağa yerleştirin. Bitkiyi nemli tutun ve doğrudan güneş ışığından kaçının. Birkaç hafta içinde yeni kökler oluşacaktır.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Bitkinin ışığa ihtiyacı vardır. Bu nedenle düzenli olarak her gün, güneş alan bir yerde en az 10 saat bekletmek gerekir. Bitkiler doğrudan güneş ışığını sevmezler, bu nedenle güneşin dik açıyla geldiği zamanlarda pencereyle saksı arasına beyaz bir örtü gerilmesi önemlidir. Lavantanın sık sulanması gerekmez.
Lavanta tohumu, lavantanın hasat sonunda bir kısmının tohuma bırakılması ile olur. Bu tohuma bırakılan lavantalar en iyi şekilde kurutulur. Böylece lavanta tohumu bir sonraki ekim dönemine kadar hazır olmuş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri