İçeriğindeki aktif maddeler ve sirke sayesinde, banyo yüzeylerindeki kir, kireç ve lekeleri kolayca temizlerken, lavanta kokusuyla uzun süreli ferahlık sağlar, ışıltı ve parlaklık kazandırır.
1 tatlı kaşığı lavantayı, 2 bardak sıcak suyun içinde 5 dakika demleyin ve sonrasında bu suyu süzün. Süzülen suyu banyo öncesinde saçlarınıza sürün ve 30 dakika kadar bekleyin.
Banyo: Lavanta uçucu yağını banyo yaparken kullanmak da mümkün. Sıcak banyo suyuna birkaç damla lavanta uçucu yağı eklemek sakinleştirici ve rahatlatıcı bir banyo deneyimi yaşamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca bu şekilde vücudunuzun uzun süre hoş bir şekilde kokmasını da sağlayabilirsiniz.
Banyo: Lavanta yağı, banyo suyuna eklenerek kullanılabilir. Birkaç damla lavanta yağı, sıcak banyoda stresi azaltır, kas ağrılarını hafifletir ve uyku kalitesini arttırır. Saç bakımı: Lavanta yağı, saç bakımında kullanılabilir. Birkaç damla lavanta yağı, şampuan veya saç kremi ile karıştırılarak kullanılabilir.
Çeşitli özellikleri ile dikkat çeken lavanta suyu, cildin yenilenmesine yardımcı olur. Akne oluşumunu önlemek amacı ile kullanılan lavanta suyu, cildi arındırarak yenilenmeyi hızlandırır. Cildi toksinlerden arındırarak gözenekleri temizleyen ürün, pürüzsüz ve sağlıklı bir görünüm oluşturur.
İlgili 31 soru bulundu
Cildinizi canlandırır, astrenjan etkisi ile iyi bir toniktir. Taze ve hoş kokusu ile duş sonrası body mist olarak kullanılabilir. Yaz aylarında güneş sonrası hem yüzünüze hem de tüm vücudunuza; serinlemek, rahatlamak ve nemlendirmek için kullanabilirsiniz.
Lavanta suyunun cilde uygulama sonrasında cildi rahatlatma etkisi vardır. Bu özelliği sayesinde kaşıntı ve kızarıklık gibi durumlarda kullanılır.
Lavanta banyosu: Rahatlatıcı ve ferah his veren bu bitki 2-3 litre suyun içerinde kaynatılır ve devamında süzülerek banyo suyuna eklenir. Lavanta keseleri: Görüntüsünün yanı sıra kokusuyla da sevilen lavanta güveleri uzak tutmak için kurutulmuş lavantalar küçük keselere konularak kıyafetlerin arasında konulur.
Ardından, son banyo suyunuz olarak kullanılan. Seçebileceğiniz esans yağlar: Lavanta, nane, jojoba, tatlı badem, Hindistan cevizi yağı, limon, portakal ve greyfurt yağları.
Akne, yara izi, egzama, sedef ve kuru ciltler için onarıcıdır. Böcek ısırmaları, yanık ve kesikler için iyileştiricidir. Uyku kalitesini artırmaya yardım eder. Baş ağrısı, artrit, kramplar, kas ve eklem ağrılarını yatıştırır.
“Lavanta saça nasıl uygulanır?” sorusunun yanıtı oldukça basittir. Her duşun ya da saç yıkamanın ardından saçlarınız nemliyken kafa derisine lavanta suyunu yedirebilirsiniz.
Lavanta yağının antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliğinden dolayı deride meydana gelen sedef hastalığı, sivilce ve alerji gibi birçok cilt problemini tedavi etmek için kullanılır. Aynı zamanda akne problemlerinin tedavisinde de iyileştirici etkisi olduğu bilinmektedir.
Lavanta yağını cilde kullanmak için öncesinde Hindistan cevizi yağı, badem yağı veya avokado yağı gibi sabit (taşıyıcı) bir yağ ile seyreltmek gerekiyor. Bu şekilde lavanta yağı spa ve masaj gibi uygulamalarda da kullanılabiliyor. Lavanta yağının en yaygın kullanım şekli de uyku rutinlerine dahil edilmesi ile oluyor.
Kafa derisine masaj yapın: Elinize sıktığınız birkaç damla lavanta yağını direkt olarak saç derisine sürebilirsiniz. Burada 10 ila 15 dakika arası saçınıza parmak uçlarınızda masaj yaptıktan sonra lavanta yağını yarım saat kadar kafanızda bekletmelisiniz. Ardından saçlarınızı yıkayabilirsiniz.
Lavanta yağı çeşitli cilt problemleri için kullanılan esansiyel bir yağdır ve koltuk altı kokularının giderilmesinde de çok faydalıdır. Koltuk altlarınıza birkaç damla lavanta yağı sürmeniz yeterli.
Lavantada bulunan linaool maddesi, sinir impulslerini yavaşlatma özelliğine sahiptir. Bu mekanizma, kaslardaki gerginliğin alınmasını (antispasm), ağrının algılanmasındaki yavaşlamayı ve sakinleşmeyi, rahatlamayı ve sakin bir uykunun gelmesini sağlar.
Banyo köpüğünü küvete su doldururken ekleyebilir, tazyikli suyla köpüğün oranını arttırabilirsiniz. Ayrıca rahatlatıcı etkileri olduğu bilinen lavanta, melisa, papatya ve gül gibi bitkisel yağları da banyo suyuna ilave edebilirsiniz.
Her banyodan sonra hindistan cevizi yağını rahatlıkla kullanılabileceğini söyleyen Gülsoy, “Duştan sonra antiseptik özelliği ve muhteşem kokuya sahip hindistan cevizi yağı ile bütün vücudun nemli ve sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kaya tuzlu banyo, kas ve eklem ağrıları çeken insanlar için rahatlama sağlar. Sıcak suyla birleşen kaya tuzu, kasları rahatlatır ve stresi azaltır. Aynı zamanda, içeriğindeki minerallerin anti-inflamatuar özellikleri, eklem ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Dişil enerjiyi artıran koku denilince lavanta listenin hemen başlarında yer alır. Sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği ile bilinen lavantanın stresi azaltan ve duygusal dengesizliği düzenleyen etkisi yönüyle dişil enerjiyi artıran koku çeşitleri arasında yer aldığı bilinir.
Birçok kozmetik marketlerinde ve aktarlarda lavanta satılmaktadır. Tencereye bir litre su ekleyerek içine de bir tutam lavanta çiçeğini koyabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatarak suyu kaynamaya bırakmalısınız. Bir süre sonra su iyice kaynamaya duracaktır.
Sulama sorunu yaşamayan lavanta, siz ne zaman isterseniz o zaman suyu alabilir. Çok nemli toprağı sevmez ve uzun süre kuru kalabilir. Sağlıklı şekilde lavanta yetiştirmek için; haftada 2 defa bir çay bardağı kadar dinlenmiş suyu verebilirsiniz.
Lavanta bitkisinden elde edilen bu yağın birçok önemli olumlu etkisi bulunmaktadır. Cilt bakımında sıklıkla tercih edilen bu yağ, cinsel gücü artırmada da oldukça etkilidir. Libido artırıcı etkisi ile öne çıkan bu yağ, cinsel ilişki öncesi hem kadının hem de erkeğin rahatlamasına yardımcı olmaktadır.
İngiliz lavantası, Portekiz lavantası ve lavandin uçucu yağları farklı kaşıntı türlerinde kullanılabilir. Hepsi, Provence'i anımsatan tipik bir kokunun yanı sıra cildi yatıştırır, iyileştirir ve yeniler. Nane ve yabani nane uçucu yağları, kaşıntıyı yatıştırmada faydalıdır.
Cilt üzerine yerleşen toksinlerin atılması hızlandırır. Düzenli şekilde lavanta suyu kullanan kişilerin cildindekiyorgun ve solgun görünümü ortadan kaldırır. Leke Tedavisini Destekler. Siyah Noktaları Temizler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri